Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν στις 2 Οκτωβρίου από τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από εκτελεστές που σχετίζονταν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ωστόσο η Βρετανία στρώνει το κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί στο Λονδίνο τον πρωθυπουργό και διάδοχο του θρόνου στη χώρα του Κόλπου.

Αυτή η επιλογή έχει προκαλέσει σκληρή κριτική για τη στάση της Βρετανίας. Για παράδειγμα, το Middle East Eye φιλοξενεί άρθρο της Σάρα Λία Γουίτσον, διευθύντριας του ερευνητικού οργανισμού DAWN που εδρεύει στις ΗΠΑ και είχε ιδρυθεί από τον δολοφονημένο δημοσιογράφο.

Γαλλία: Μήνυση για συνέργεια σε «βασανιστήρια και καταναγκαστική εξαφάνιση» κατά του μπιν Σαλμάν

Η ίδια επισημαίνει ότι η Βρετανία έχει αποκαταστήσει πλήρως τους δεσμούς της με τη Σαουδική Αραβία, της πουλάει ακόμη και όπλα, ενώ την κατηγορεί ότι «εγκαταλείπει την υποτιθέμενη στήριξή της στις δημοκρατικές αξίες για τα πετροδόλαρα».

Η Γουίτσον θυμίζει ότι η αρχική αντίδραση της Βρετανίας στη δολοφονία Κασόγκι ήταν παρόμοια με αυτή άλλων κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο: σοκ, τρόμος και αηδία.

Μάλιστα, η ίδια θυμίζει ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ είχε απαιτήσει απαντήσεις για τη δολοφονία από τη Σαουδική Αραβία, ενώ είχε σημειώσει ότι οι «φιλίες εξαρτώνται από τις κοινές αξίες».

Επίσης, είχε υπογραμμίσει την απειλή που συνιστά η βία κατά δημοσιογράφων και είχε υποσχεθεί «να αντιμετωπίσει το περιστατικό με σοβαρότητα».

Ωστόσο, δύο μόλις χρόνια μετά τη δολοφονία, η βρετανική κυβέρνηση άρχισε και πάλι να έχει στενούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία.

Διαμαρτυρία για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο Λονδίνο.

Προσοδοφόρες συμφωνίες

Η Γουίτσον στο άρθρο της θυμίζει ότι αν και ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο πρώτος που είχε υποδεχθεί τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν το 2022 σε επίσημο δείπνο στο έδαφος μιας ευρωπαϊκής χώρας, η Βρετανία ήταν εκείνη που κινήθηκε πιο αθόρυβα, ξεκινώντας ξανά τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι όταν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2021 ότι θα σταματήσει την πώληση «επιθετικών» όπλων στη Σαουδική Αραβία, η Βρετανία όχι μόνο δεν την ακολούθησε, αλλά αναπλήρωσε το κενό που δημιουργήθηκε.

Πρόσφατα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στη Γερμανία εάν δεν εγκρίνει την πώληση 48 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon κοινής παραγωγής.

Το πραγματικό κόστος

Κάποιοι θα υποστηρίξουν, γράφει η Γουίτσον, ότι στον κόσμο της realpolitik, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμβαδίζει με την καταπιεστική κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, όπως ακριβώς κάνει και με τα καθεστώτα του Μπαχρέιν, των Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, παρά τα φρικτά πεπραγμένα τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτό που δεν συνυπολογίζουν ποτέ αυτοί που χρησιμοποιούν αυτά τα επιχειρήματα είναι το εξίσου πραγματικό κόστος για την αξιοπιστία της Βρετανίας και την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων της, τονίζει η Γουίτσον.

Η ίδια κλείνει το κείμενό της κριτικάροντας πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι περί υποστήριξης των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας με αφορμή τη βοήθεια στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Αν η σκληρή ουδετερότητα ή η απόλυτη άρνηση των χωρών εκτός της Δυτικής Ευρώπης να υποστηρίξουν την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας αποτελεί ένδειξη, λίγοι στον κόσμο πιστεύουν στη ρητορική του Κλέβερλι περί δημοκρατίας ή ελευθερίας. Βλέπουν πολύ καθαρά τι συμβαίνει στην υποτιθέμενη υποστήριξη των δημοκρατικών αξιών όταν τα πετροδόλαρα κουνιούνται στο πρόσωπο της Βρετανίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται
Επικαιρότητα |

Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό

Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
Επικαιρότητα |

Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»

«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ

Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers
Επικαιρότητα |

Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google

Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ
Επικαιρότητα |

Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ

Σε μία περίοδο όπου μια νέα περιδίνηση στις αγορές θα έσπρωχνε τις πληθωριστικές πιέσεις προς τα επάνω, τόσο η ευρωπαϊκή, όσο και η ελληνική οικονομία απεύχεται την κλιμάκωση «ανταλλαγής δασμών»