
«Στη λήξη της θητείας μου ο μέσος μισθός στην Ελλάδα θα είναι στα 1.500 ευρώ. Σήμερα ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι περίπου 1.100 ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συμμετείχε στο 6ο ετήσιο φόρουμ InvestGR: Foreign Investments in Greece.
Ο υπουργός τόνισε ότι η αύξηση του μέσου μισθού στην Ελλάδα δεν θα έρθει δια νόμου: «Ο νόμος για το ξεπάγωμα των τριετιών και η αύξηση του βασικού μισθού είναι για ένα κομμάτι της αγοράς εργασίας. Η μεγάλη αύξηση των μισθών θα γίνει από την προσέλκυση πολλών νέων επενδύσεων», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Άδωνις Γεωργιάδης: Πώς θα γίνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%
Ρεκόρ επενδύσεων
Μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τις επενδύσεις, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην έρευνα της ΕΥ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Υπουργός, «τα προηγούμενα τρία χρόνια η Ελλάδα έκανε το 35% των συνολικών επενδύσεων των τελευταίων 20 ετών».
Αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, ο Υπουργός τόνισε ότι έρχεται σε συνέχεια της δουλειάς που έγινε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Η δουλειά μου τώρα στο Υπουργείο Εργασίας δεν είναι κόντρα ρόλος στη δουλειά μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι συμπληρωματικός ρόλος. Διότι ποια είναι η εντολή του κυρίου Πρωθυπουργού; Πως θα αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όχι για να ανεβαίνουμε στους δείκτες», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Και συμπλήρωσε: «Σημασία έχει αν αυτό ο πολίτης το βλέπει στη δικιά του ζωή, αν αυξάνει το δικό του εισόδημα, αν τον βοηθάει να παρέχει στα παιδιά του καλύτερη εκπαίδευση, αν τον βοηθάει να λύσει τα προβλήματά του».

Ο Υπουργός υπογράμμισε μάλιστα ότι η προσέλκυση επενδύσεων «θα δημιουργήσει τέτοια ταχύτητα στην ελληνική οικονομία και τέτοια ζήτηση στην αγορά εργασίας που η μέση αξία της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα θα φτάσει εκεί λόγω της ζήτησής της».
Νέα προγράμματα απασχόλησης
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα απασχόλησης που πρόκειται να υλοποιήσει η ΔΥΠΑ. «Θα είναι τραγικό εάν χάσουμε την ευκαιρία αυτών των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να φτιάξουμε το εργατικό δυναμικό που θα χρειαστούμε για τα επόμενα 20 χρόνια. Διότι τέτοιους μεγάλους πόρους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για αυτό το σκοπό δεν θα ξαναβρούμε. Άρα, πρέπει οι πόροι να δοθούν σωστά. Και φυσικά όπως είπατε ένα μεγάλο κομμάτι του reskilling και του upskilling είναι δεξιότητες που «κουμπώνουν» στην πράσινη οικονομία», υπογράμμισε ο Υπουργός.
«Η πράσινη οικονομία είναι μια ανθρώπινη αναγκαιότητα γιατί η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα» ανέφερε ο Υπουργός, συμπληρώνοντας πως «το ζητούμενο είναι πως θα προσαρμοστεί το ανθρώπινο είδος στις νέες κλιματικές συνθήκες. Αυτό οδηγεί και θα οδηγήσει στην ανάγκη νέων εργασιακών δεξιοτήτων που θα μπορούν να χειριστούν τις νέες τεχνολογίες και τις νέες διαδικασίες».
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε μάλιστα την πράσινη ατζέντα «μια μεγάλη ευκαιρία», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρότυπος χώρα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και κύριος εξαγωγέας πράσινης ενέργειας στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και άρα, να έχει και πολύ μεγάλο όφελος από αυτό».
Κλείνοντας, ο Υπουργός Εργασίας προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξαναπάρουμε αποφάσεις που θα θέσουν την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε κίνδυνο», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν η οικονομία λαμβάνει αποφάσεις που δεν αντέχει, στο τέλος θα έρθει ο Τόμσεν».


Latest News

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Μία στις τέσσερις δηλώσεις με επιστροφή φόρου - Υποβάλλονται 53.000 την ημέρα
Τι δείχνουν τα στοιχεία εκκαθάρισης τον πρώτο μήνα υποβολής - Στα 1.503 ευρώ ο μέσος πρόσθετος φόρος – στα 342 ευρώ η μέση επιστροφή

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Φακέλωμα και κυνήγι οφειλετών με καταιγίδα κατασχέσεων
Στενό μαρκάρισμα σε πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Το χέρι της εφορίας έφθασε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λογαριασμούς το 2024

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ