Τρεις επιστήμονες θα μοιραστούν το φετινό Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη των κβαντικών κουκκίδων, νανοσωματιδίων με ιδιαίτερες ηλεκτρικές και οπτικές ιδιότητες, ανακοίνωσε την Τετάρτη η επιτροπή των βραβείων στη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.
Η φετινή ανακοίνωση σημαδεύτηκε πάντως από ένα πρωτοφανές απρόοπτο, καθώς τα ονόματα των κινητών διέρρευσαν από λάθος λίγες ώρες νωρίτερα. Η Ακαδημία επιχείρησε να διαψεύσει το email που είχε στείλει σε εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι η συνεδρίαση για την επιλογή των νικητών δεν είχε ακόμα αρχίσει.
Ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση επιβεβαιώνει τη διαρροή.
Ο Μούνγκι Μπαουέντι του ΜΙΤ, ο Λούις Μπρους του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ο Αλεξέι Εκίμοφ της αμερικανικής εταιρείας Nanocrystals Technology τιμώνται «για την ανακάλυψη και σύνθεση των κβαντικών κουκκίδων».
Τι είναι οι κβαντικές κουκκίδες
Οι κβαντικές κουκκίδες «είναι νανοσωματίδια τόσο μικρά ώστε το μέγεθός τους καθορίζει τις ιδιότητές τους. Αυτά τα μικρά στοιχεία της νανοτεχνολογίας τώρα χαρίζουν το φως τους σε τηλεοράσεις και λαμπτήρες LED, και μπορούν επίσης να καθοδηγούν χειρουργούς όταν αφαιρούν καρκινικούς ιστούς, μεταξύ πολλών άλλων».
Οι κβαντικές κουκκίδες είναι νανοσωματίδια ημιαγωγών που παρουσιάζουν διαφορετικές ιδιότητες από μεγαλύτερα αντικείμενα φτιαγμένα από το ίδιο υλικό, λόγω κβαντικών φαινομένων που εμφανίζονται μόνο σε μικρές διαστάσεις.
Όταν οι κουκκίδες αυτές εκτεθούν σε υπεριώδη ακτινοβολία, εκμπέμπουν φως του οποίου το μήκος κύματος, ή χρώμα, εξαρτάται απο το μέγεθος των κουκκίδων.
Η αλλαγή
Η δημιουργία τόσο μικρών σωματιδίων ήταν κάποτε αδύνατη.
Αυτό άλαξε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο Αλεξέι Εκίμοφ (1961, Παρίσι) δημιούργησε νανοσωματίδια χλωριούχου χαλκού, των οποίων το μέγεθος επηρέαζε και το χρώμα τους.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Λούις Μπρους (1943, Κλίβελαντ, ΗΠΑ) απέδειξε την εκδήλωση κβαντικών φαινομένων σε νανοσωματίδια που κινούνταν ελεύθερα σε ένα υγρό.
Το 1993, ο Αλεξέι Εκίμοφ (1945, ΕΣΣΔ) επινόησε μια χημική μέθοδο που δίνει σχεδόν τέλεια σωματίδια, κατάλληλα για πρακτικές εφαρμογές.
Η ανακοίνωση των νικητών του Νόμπελ Χημείας έρχεται μετά το Νόμπελ Ιατρικής, το το οποίο τιμά τους πρωτοπόρους των εμβολίων mRNA, και το Νόμπελ Φυσικής, το οποίο απονέμεται στους δημιουργούς των πρώων λέιζερ αττοδευτερολέπτων.
Ακολουθούν την την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας, την Παρασκευή το Ειρήνης και τη Δευτέρα το Οικονομικών.
Το Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί σε ξεχωριστή τελετή στο Όσλο της Νορβηγίας στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ για τα υπόλοιπα βραβεία η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στη Στοκχόλη.
Κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Πηγή: in.gr
Latest News
Οι κίνδυνοι στα smartphones από τα κακόβουλα NFC tags - Τι λέει η Kaspersky
«Η τεχνολογία NFC είναι εξαιρετικά πρακτική, αλλά μπορεί να αποτελέσει φορέα κακόβουλων δραστηριοτήτων», προειδοποιεί ο επικεφαλής ερευνητής ασφάλειας στην Kaspersky
Η ΕΕ επαναξιολογεί τις έρευνες σε Apple, Google και Meta
Σύμφωνα με το νόμο για τις ψηφιακές αγορές, οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν έρευνες τον περασμένο Μάρτιο για τις big tech Apple, Google και Meta
Στα χέρια του Μασκ και το TikTok; - Πώς θα παίξει τη «χρυσή μετοχή» το Πεκίνο
Οι δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτιμηθούν σε περίπου 40 έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια
Facebook: Το ψεύτικο «μήνυμα απενεργοποίησης λογαριασμού» – Τι πρέπει να κάνετε
Έρχεται μήνυμα από φίλους για απενεργοποίηση λογαριασμού του Facebook
Νέο μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας ΑΙ
Στόχος των νέων περιορισμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη
Meta και Amazon «κόβουν» τα προγράμματα συμπερίληψης – Νέα συνάντηση Τραμπ και Ζάκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχίζει την επίθεση φιλίας στον Τραμπ καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ισχυροποίηση των συντηρητικών φωνών.
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla