Κεφάλι δεν μπορεί να σηκώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές πλέον να κυριαρχούν και να το οδηγούν σε νέα χαμηλά, δοκιμάζοντας πλέον τον 200αρη που οριοθετεί και την μεσο-μακροπρόθεσμη πορεία της αγοράς.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,95% στις 1.159,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4 εκατ. τεμάχια. Πτώση επίσης 0,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.813,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,72% στις 896,39 μονάδες.
Με το βλέμμα στο εξωτερικό
Η εστίαση στο ΧΑ παραμένει στο εξωτερικό, όπου το κλίμα είναι εύθραυστο και αρνητικό, παρά τα ψήγματα αισιοδοξίας που έχουν φανεί το τελευταίο 24ωρο. Τα σενάρια για περισσότερο «πόνο» από το αυξημένο κόστος δανεισμού, τόσο αυτό που καθορίζεται από τις κεντρικές τράπεζες όσο και εκείνο από τις αποδόσεις των ομολόγων, εξακολουθούν να επηρεάζουν τις αγοραστικές κινήσεις, με το ΧΑ να είναι ευάλωτο σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που έκανε τη δική του διόρθωση μετά το μεγάλο ράλι ανόδου.
Το αυτό επιβεβαιώνει και ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ, καθώς η εύθραυστη ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών, που οφείλεται στα εδώ τεκταινόμενα, συμπίπτει με ένα νέο κύκλο ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές. Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, δεν μπορούμε να αναμένουμε γενναίες αγοραστικές πρωτοβουλίες από ξένους κωδικούς, οι οποίοι έχουν τα δικά τους “ζητήματα” εν μέσω ομοβροντίας bear market στις παγκόσμιας αγορές ομολόγων και μετοχών.
Για τον Γενικό Δείκτη, η περιοχή των 1.150-1.160 μονάδων χωρίζει τεχνικά την μακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική και καθοδική. Πιθανή απώλεια της εν λόγω στήριξης θα άνοιγε το δρόμο προς τις στηρίξεις της άνοιξης, οι οποίες έχουν αμφίβολη ανθεκτική ισχύ. Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές που βλέπουν κάποια από τα λογιστικά κέρδη των τελευταίων μηνών να εξανεμίζονται, καλούνται να αναδιατάξουν τα χαρτοφυλάκια τους με έμφαση σε εισηγμένες υψηλής μερισματικής απόδοσης, θετικού outlook και λογικού beta, αξιοποιώντας χωρίς βιασύνες το εν εξελίξει σκέλος διόρθωσης της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil χάνει 3,07% με την Τέρνα Ενεργειακή να είναι στο -3,01%, ενώ Aegean και Eurobank ακολουθούν με πτώση 2,99% και 2,44% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Πειραιώς, Alpha Bank, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Τιτάν και Quest.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Autohellas, Cenergy, Εθνική, Coca Cola, Μυτιληναίος και Jumbo, ενώ ήπια ανοδικά οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και ΟΤΕ. Η ΕΥΔΑΠ κερδίζει 1,82%.
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου