Μέρες που είναι, με τις διεθνείς αγορές ομολόγων να έχουν επιστρέψει σε επίπεδα παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007 και το κλίμα να «μυρίζει» γενικώς ύφεση, ήρθε μια φράση του υπουργού Οικονομίας «για να δέσει το γλυκό». Υστερα από πολλά χρόνια ακούσαμε από υπουργικά χείλη, εν προκειμένω του Κωστή Χατζηδάκη, την ανάγκη να θωρακιστούμε από τα δίδυμα ελλείμματα. Για όσους δεν θυμούνται την «αγαπημένη» ορολογία της δεκαετίας του 2010, στην περίπτωση της Ελλάδας αφορούσε τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή στο ισοζύγιο των συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό. Στο γεγονός ότι και τα δύο ήταν εξόχως αρνητικά για πολλά χρόνια, αποδόθηκε η χρεοκοπία της χώρας. Μάλιστα το σύνολο των τότε παρεμβάσεων αφορούσε τη βελτίωση αυτών των δύο μεγεθών. Το πρώτο, το δημοσιονομικό έλλειμμα, με πολύ πόνο αλλά στη συνέχεια μέχρι και σήμερα με πολύ από ανάπτυξη, γύρισε σε πλεόνασμα, το οποίο δείχνει να κινείται σε βιώσιμα επίπεδα χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον περιοριστικών μέτρων.
Το δεύτερο παρά τις πολλές μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν και τις πολλές αλλαγές που επιχειρήθηκε να γίνουν προκειμένου η οικονομία μας να γίνει πιο εξωστρεφής, ουδέποτε κατάφερε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος. Δηλαδή οι εξαγωγές να είναι περισσότερες από τις εισαγωγές. Ή τέλος πάντων σχετικά ισοσκελισμένες. Και αυτό παρά τα ρεκόρ του τουρισμού, ο οποίος μετρά στις εξαγωγές υπηρεσιών. Ηταν τόσο μεγάλο το εξωστρεφές παραγωγικό κενό της οικονομίας, προϊόντα δηλαδή που παράγονται στην Ελλάδα προκειμένου να πουληθούν στο εξωτερικό, που παρά τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν την τάση.
Ολα αυτά παραβλέπονταν και από τη σημερινή κυβέρνηση με την προηγούμενη σύνθεσή της, μέχρι χθες. Με την παρέμβασή του στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο ο υπουργός αλλάζει όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για τις προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική. Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι το «ιερό δισκοπότηρο» της οικονομικής πολιτικής, η δημοσιονομική ισορροπία, δεν αρκεί. Πρέπει, λέει, να κάνουμε το επόμενο βήμα διασφαλίζοντας ότι δεν θα ανοίξει η δεύτερη κερκόπορτα της οικονομίας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό πρώτη φορά ακούγεται με αυτή την ένταση, τονίζοντας με έμφαση ότι «δεν είναι βιώσιμο η οικονομία να προχωράει με ανισορροπία ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές».
Το άλλο που είπε, εξίσου σημαντικό, ήταν ότι δεν μπορεί η μελλοντική ανάπτυξη να βασίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση. Μόνο τυχαία δεν είναι ούτε αυτή η αναφορά, ύστερα από τρία χρόνια με παροχές και επιδόματα άνω των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ολοκληρώνονται φέτος.
Πιθανότατα βρισκόμαστε ενώπιον ενός τέλους εποχής. Η επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα σύννεφα ύφεσης ή και κρίσης πάνω από την παγκόσμια οικονομία οδηγούν σε αλλαγή του μοντέλου οικονομικής πολιτικής και στη χώρα μας. Πλέον η εξασφάλιση ενός δημοσιονομικού περισσεύματος αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, το πιο σημαντικό αλλά και το πιο δύσκολο, την αλλαγή της παραγωγικής βάσης της χώρας. Στην ενίσχυση με κάθε διαθέσιμο πόρο των κλάδων εκείνων που μπορούν να σταθούν επαρκώς στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το μήνυμα του υπουργού ήταν σαφές, όπως και σε ποιους απευθύνεται..
Latest News
Υπάρχει οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα;
Ως προς την προστασία της ιδιοκτησίας, στη διεθνή κατάταξη, με πρώτες τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Σιγκαπούρη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση, κάτω από την Κομμουνιστική Κίνα{!!} και τελευταία στη Δύση.
Ανάπτυξη σε έλλειμμα
Μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τι είναι αυτό που προβάλλεται ως ανάπτυξη
Χαμένοι στις διασταυρώσεις
Η πιο γνωστή μεγάλη διασταύρωση για να βρούμε πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους δρόμους είχε γίνει το μακρινό 2018
Περί επιχειρηματικού πνεύματος… και επιτυχίας
Το να αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη του εαυτού του είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα στο δύσβατο δρόμο της επιτυχίας
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη