Κάθε χρόνο, τούτες τις ημέρες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οφείλει εκ του νόμου να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μόνο που τα τελευταία χρόνια η όλη διαδικασία έχει περάσει στα ψηλά χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον ούτε από τα κόμματα ούτε από τους πολίτες γιατί τα περισσότερα που περιλαμβάνει είτε έχουν ήδη ανακοινωθεί από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό ή προβλέπονται στο ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που έχει υποβληθεί από τα τέλη Απριλίου 2023 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έτη 2023-2026.
Με βάση τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, προβλέπεται ανάπτυξη 2,3% για το έτος 2023, 3% για τo έτος 2024, 3% για το έτος 2025 και 2,1% για το έτος 2026. Ανάπτυξη 3% για το 2024 προβλέπει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Τι δεν περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός; Τους λεονταρισμούς του παρελθόντος, γιατί πολύ απλά εξακολουθούν να ελέγχονται οι αριθμοί και η εκτέλεσή των προβλέψεων από το «κυβερνείο» των Βρυξελλών.
Όντως οι προϋπολογισμοί έχουν χάσει την αίγλη του παρελθόντος. Πάνε οι εποχές που δημοσιογράφοι διαγκωνίζονταν ποιος θα πάρει πρώτος τον πίνακα με τα έσοδα (φόρους) και τις δαπάνες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Που δίνονταν συνεντεύξεις τύπου πανηγυρικού χαρακτήρα και τα κανάλια είχαν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και οι εφημερίδες την επομένη των ανακοινώσεων έβγαιναν με πηχυαίους τίτλους «προϋπολογισμός ελπίδας ή προϋπολογισμός λιτότητας – τόσο μειώνονται ή τόσο αυξάνονται οι φόροι».
Τώρα αυτό που ενδιαφέρει όλους μας, πόσω μάλλον τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι να επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί για να μην διαταραχθεί η σχέση της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς αγορές, να μην επιστρέψουμε σε συνθήκες μνημονίων, να συνεχίσει να κινείται η χώρα μας σε ρυθμούς επενδυτικής βαθμίδας και εξασφαλίσουμε προσέλκυση επενδύσεων.
Όσο για μέτρα κατά της ακρίβειας, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μπορεί να δώσουν μία ανάσα στα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν το ράλι που συνεχίζεται ιδιαίτερα στις τιμές των τροφίμων. Για μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα ή το ΦΠΑ στα προϊόντα ούτε λόγος.
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση