Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μπεν Μπρόντμπεντ δήλωσε ότι τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πλέον εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεων από την εποχή της πανδημίας, αφαιρώντας ένα ζωτικής σημασίας στήριγμα για τη βρετανική οικονομία.
Όπως είπε, σύμφωνα με το Bloomberg, η κατανάλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «σχετικά αδύναμη» επειδή το τεράστιο «μαξιλάρι» αποταμιεύσεων που δημιουργήθηκαν από τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ύψους 200 δισεκατομμυρίων λιρών, έχει «μειωθεί» σε μεγάλο βαθμό.
Η «βρόμικη» μεταστροφή του Ρίσι Σούνακ
Αυτή η διαπίστωση σημαίνει ότι θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τους επόμενους μήνες, επειδή τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν πλέον εξαντληθεί. Αυτά δημιουργήθηκαν από τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα lockdown εμπόδισαν τις δαπάνες για πολλά είδη, όπως η αναψυχή, τα ταξίδια και τα εστιατόρια.
Ο Μπρόντμπεντ είπε επίσης ότι ο αντίκτυπος από τα υψηλότερα επιτόκια θα γίνει πιο έντονος τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις σε στοιχεία πρόσφατης έρευνας για την αποδυνάμωση της οικονομίας, υποκινώντας τις ανησυχίες ότι η Βρετανία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ύφεση.
Ενώ ο υποδιοικητής της BoE θεωρεί την κατανάλωση των νοικοκυριών ως αδύναμη, όντως -όπως τόνισε- υπάρχουν θύλακες ισχύος, όπως οι επιχειρηματικές επενδύσεις σε ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών από επιχείρηση σε επιχείρηση. «Αναρωτιέμαι για πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει αυτή η δύναμη», πρόσθεσε.
Σε υψηλό 20ετίας η αναχρηματοδότηση του χρέους
Στο μεταξύ, η δυσμενής κατάσταση αποτυπώνεται στην ομολογιακή αγορά με το επιτόκιο του 30ετούς ομολόγου να φτάνει το 5,05%. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται πια σε υψηλό 20ετίας.
Τα νέα οικονομικά δεδομένα δεν είναι ιδιαιτέρως θετικά για τη χώρα. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρεί περισσότερα λεφτά στο χαρτοφυλάκιό της ώστε να αποπληρώνει τους τόκους προς τους δανειστές. Τα λεφτά αυτά θα βρεθούν μειώνοντας κυρίως τη χρηματοδότηση προς το δημόσιο τομέα, όπως η υγεία και η εκπαίδευση.
Υπενθυμίζεται, ότι η κατάσταση σε αυτούς τους τομείς δεν είναι καλύτερη καθώς οι απεργίες του τελευταίου χρόνου, με βασικό αίτημα την επιπλέον χρηματοδότηση και την αύξηση των μισθών των εργαζομένων, έχουν πιέσει ακόμα περισσότερο τη Συντηρητική κυβέρνηση αλλά και τον βρετανικό λαό.
Latest News
Κάποτε κυρίαρχη η Γερμανία, τώρα απελπισμένη - Ανάλυση του Economist
Η Γερμανία, που πλέον αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πλέον θερίζει ό,τι έσπειρε, γράφει ο Economist
«Πόλεμος» Βραζιλίας - Carrefour για το κρέας - Φόβοι για νέα μέτωπο ΕΕ με ΜERCOSUR
Εκπρόσωπος της Carrefour διαβεβαίωσε πάντως την Κυριακή ότι οι προμήθειες κρέατος είναι επαρκείς στα καταστήματά της στη Βραζιλία
Deal του Σι Τζινπίνγκ στο Μαρόκο για giga-εργοστάσιο ηλεκτρικών μπαταριών
Η Κίνα σχεδιάζει να προωθήσει την ανάπτυξη ενός εργοστασίου ηλεκτρικών μπαταριών στην περιοχή Kenitra στο Μαρόκο
Οι προειδοποιήσεις της Fed για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο
Οι ανησυχίες μετατοπίζονται από τον πληθωρισμό σύμφωνα με την έρευνα της Fed
Η θεωρία του Veblen, τα bitcoin και η σχέση με τις... μπανάνες
Οι νέες ελίτ στον κόσμο των άχρηστων αντικειμένων που όσο γίνονται ακριβότερα, γίνονται και πιο επιθυμητά
Η Ρωσία στρατολογεί Υεμενίτες μισθοφόρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία
Μυστηριώδης εταιρεία που συνδέεται με τους Χούθι εξαπατά άντρες για να ενταχθούν στην πολεμική μηχανή της Μόσχας - Η σχέση με τη Ρωσία
Ποιος τράβηξε την πρίζα στην Northvolt - Το γεγονός που σήμανε την αρχή του τέλους και το Plan B
Η κατάθεση της Northvolt για προστασία από πτώχευση στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες για την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Η νέα παγκόσμια οικονομική τάξη είναι εδώ! - Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία;
Από τη Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς και την κεϋνσιανή πολιτική μέχρι το πέρασμα στη σχολή του Μοργαν Φριντμαν με Θάτσερ-Ρήγκαν έως τον Ομπάμα και τον Τραμπ
Μετά τις γερμανικές εκλογές η προσφορά της UniCredit για την Commerzbank
Η επικεφαλής της UniCredit τονίζει ακόμα και μετά την εξαγορά το «στρατηγείο» της τράπεζας θα παραμείνει στο Μιλάνο
Μασκ (Tesla): Μεγιστάνας ελέω κράτους αλλά και ...υπηρέτης του κράτους
Πόση απο την περιουσία του Μασκ της Tesla οφείλεται σε κρατικό χρήμα - Τα κέρδη του μετα την εκλογή του νέου προέδρου