Στο νοσοκομείο Μούγκντα της Ντάκα, στο Μπαγκλαντές, οι γιατροί δεν ξέρουν πια πού να δώσουν προτεραιότητα: τρεις από τους δέκα ορόφους του είναι γεμάτοι με ασθενείς που έχουν πέσει θύμα μιας άνευ προηγουμένου επιδημίας δάγκειου πυρετού.
Ο 21χρονος Νούπουρ Άκτερ προσπαθεί να ταΐσει την μικρή του αδελφή Πάγιελ, που δεν έχει όρεξη. Πριν από δύο εβδομάδες, η εξάχρονη εισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο “με ανεξέλεγκτα ρίγη”.
Έκτοτε ο Νούπουρ βλέπει σημάδια βελτίωσης. Ωστόσο έχει την εντύπωση ότι η μικρή έχει αδυνατίσει.
Μπανγκλαντές: Πάνω από 1.000 θάνατοι από δάγκειο πυρετό σε 9 μήνες
Φέτος η επιδημία δάγκειου πυρετού, ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια, είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στο Μπανγκλαντές, με αριθμό ρεκόρ 1.030 θανάτων και πάνω από 210.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν καταγραφεί από τα νοσοκομεία από τις αρχές του 2023. Την περσινή χρονιά η νόσος είχε στοιχίσει τη ζωή συνολικά σε 281 ανθρώπους.
Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού παρουσιάζουν αύξηση λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Η ενδημική αυτή νόσος των τροπικών περιοχών προκαλεί υψηλούς πυρετούς, πονοκεφάλους, ναυτίες, εμέτους, μυαλγίες και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, αιμορραγίες που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Μούγκντα, τον Μοχάμαντ Νιαματουζαμάν, οι γενικοί ιατροί αντιμετωπίζουν τέτοιον φόρτο που αναγκάστηκαν να καλέσουν τους συναδέλφους τους διαφόρων ειδικοτήτων για να τους βοηθήσουν.
“Πρόκειται για επείγουσα ανάγκη, αλλά για μια επείγουσα ανάγκη μακράς διαρκείας”, σημείωσε ο ίδιος σε δηλώσεις που έκανε στο AFP, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο έχει ήδη καταγράψει φέτος 158 θανάτους που συνδέονται με τον δάγκειο πυρετό, δηλαδή τον πενταπλάσιο αριθμό από πέρυσι.
Χιλιάδες νοσηλεύονται σε εξωτερικά ιατρεία
Πάνω από 1.000 ασθενείς, εκ των οποίων 200 που πάσχουν από δάγκειο πυρετό σε τρεις ορόφους, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Μούγκντα με τις μόλις 400 διαθέσιμες κλίνες. Χιλιάδες άλλοι νοσηλεύονται σε εξωτερικά ιατρεία.
Ο 40χρονος κοσμηματοπώλης Μοχάμαντ Σάμπουζ από το προάστιο Κονάπαρα της Ντάκα, ο οποίος είχε εισαχθεί επειγόντως στο νοσοκομείο και τώρα έχει αναρρώσει, εκφράζει την ανησυχία του διότι “σχεδόν κάθε σπίτι” στην συνοικία του έχει έναν ασθενή από δάγκειο.
“Στο εργαστήριό μου, οι τρεις από τους τέσσερις εργαζόμενους είχαν δάγκειο”, λέει ο πατέρας τριών αγοριών.
Ένας από τους φίλους του που είναι γιατρός πέθανε. “Το γεγονός ότι ένας γιατρός δεν μπορούσε να σώσει τον εαυτό του με κάνει να φοβάμαι”, προσθέτει, “αν κάτι μου συμβεί σ’αυτήν την ηλικία, τι θα απογίνουν η οικογένειά μου και τα παιδιά μου;”
Αν και η νοσηλεία είναι δωρεάν, κάποια φάρμακα εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους ασθενείς. Το δημόσιο κέντρο ιατρικών εξετάσεων έχει κατακλυστεί και τα ιδιωτικά εργαστήρια είναι πολύ ακριβά για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Ο 38χρονος Αμπντούλ Χακίμ, εργάτης οικοδομών, φροντίζει τον γιο του ηλικίας μόλις δύο ετών. “Την ημέρα που ο γιος μου ανέβασε πυρετό, έχασα τη δουλειά μου”, είπε ο πατέρας δύο παιδιών, ο μισθός του οποίου είναι το μόνο μέσο διαβίωσης της οικογένειας.
“Πληρώνω για εξετάσεις, φάρμακα, μεταξύ άλλων νοσοκομειακών εξόδων, χάρη σε ένα δάνειο (…) για την θεραπεία του”, συνεχίζει.
Παιδιά το 1/4 των κρουσμάτων
Το ένα τέταρτο των ασθενών με δάγκειο στο νοσοκομείο Μούγκντα είναι παιδιά. Συνολικά ποσοστό περίπου 10% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από δάγκειο είναι παιδιά κάτω των 15 ετών.
Το Μπανγκλαντές αντιμετωπίζει κρούσματα δάγκειου από τη δεκαετία του 1960, αλλά η πρώτη του επιδημία καταγράφηκε το 2000. Οι επιστήμονες αποδίδουν την φετινή στις ακανόνιστες βροχοπτώσεις και στις υψηλότερες θερμοκρασίες στη διάρκεια των μουσώνων, που δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή των κουνουπιών.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο δάγκειος και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, εξαπλώνονται πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερη έκταση λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου Μούγκντα επισήμανε ότι το νοσοκομείο του δέχεται πλέον ασθενείς από αγροτικές περιοχές, στις οποίες δεν είχε εμφανιστεί ποτέ πριν δάγκειος.
Αυτό συνέβη με τον Άλεπ Κάρι από την αγροτική περιοχή Σαριατπούρ, όπου οι υπηρεσίες υγείας έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους.
“Σε όλη μου τη ζωή σπάνια έχω ακούσει να μιλούν γι’αυτήν την ασθένεια”, λέει ο 65χρονος, η σύζυγος του οποίου πάσχει επίσης από δάγκειο και νοσηλεύεται.
“Είναι η πρώτη φορά που είχαμε αυτόν τον ‘πυρετό’ στο χωριό μας”, συνεχίζει. “Πολλοί έχουν προσβληθεί”.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα κυνηγά ο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενημερώνεται καθημερινά για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ντόχα
Σουηδία: Στόχος «υβριδικών επιθέσεων», ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια
Πολλά υποθαλάσσια καλώδια, τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, υπέστησαν βλάβη τους τελευταίους μήνες στη Σουηδία
Τα «παζάρια» του Τραμπ για τη Γροιλανδία και τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί της ηπειρωτικής Ευρώπης, εδώ και κάποιες ημέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ
Περικυκλώνει το Ποκρόφσκ η Μόσχα – Έτοιμοι για πολιορκία οι Ουκρανοί
Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα χωριά Γιαντάρνε, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, και Καλίνοβε, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία
Συνεχίζονται οι προσπάθειες προσέγγισης Τουρκίας και Κούρδων
Μηνύμα ενότητας στέλνει στην Τουρκία από τις φυλακές όπου κρατείται ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP
Στην τελική ευθεία για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Ποιες θα είναι οι τελευταίες κινήσεις των πολιτικών αρχηγών πριν τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Η φρεγάτα Ύδρα επέστρεψε στην Ερυθρά Θάλασσα
Η φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και εντάσσεται στη δύναμη της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες»
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Ελλάδα και Κύπρος στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής
Ενώ η Τουρκία διευρύνει την περιφερειακή της επιρροή, η διπλωματική κινητικότητα Αθήνας και Λευκωσίας καλείται να καλύψει τα κενά. Η Τριμερής του Καΐρου ήταν μόνο η αρχή. Στο Ριάντ ο Μητσοτάκης την Δευτέρα.
Καιρός: Ποια έκτακτα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Αναλυτικά τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συνεδρίασε για την κακοκαιρία – Πού θα κλείσουν σχολεία – Σε ποιες περιοχές είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες