Εως και 50.000 μεγάλες και εισηγμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει πλέον να δημοσιοποιούν αναφορές βιώσιμης ανάπτυξης, έναντι περίπου 11.000 επιχειρήσεων, υπό το προηγούμενο καθεστώς της Οδηγίας NFRD, με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία CSRD, για τη δημοσίευση εκθέσεων/αναφορών βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και από τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τις αναφορές βιώσιμης ανάπτυξης (ESRS).

Οι προκλήσεις που προκύπτουν για πολλές επιχειρήσεις από την εφαρμογή της Οδηγίας CSRD αναλύθηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση της ΕΥ Ελλάδος. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και προετοιμασίας των ελληνικών επιχειρήσεων για το CSRD, παρουσιάστηκε και το ολοκληρωμένο εργαλείο της ΕΥ, ESG Suite, το οποίο ενσωματώνει όλες τις απαιτήσεις που προκύπτουν από την Οδηγία και τα πρότυπα, ώστε αποτελεσματικά και αξιόπιστα να μπορεί να αξιολογηθεί η ετοιμότητα της κάθε επιχείρησης με τις απαιτήσεις αυτές.

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: Οι άνθρωποι και ο πλανήτης δεν μπορούν να αντέξουν άλλη μια χαμένη δεκαετία

Το πλαίσιο της Οδηγίας CSRD

Σε συνέχεια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, τον Ιανουάριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε ισχύ την Οδηγία CSRD, η οποία εκσυγχρονίζει και ενισχύει τους κανόνες σχετικά με την πληροφόρηση γύρω από κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα που πρέπει να δημοσιοποιούν οι εταιρείες. Η Οδηγία αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση των εταιρικών αναφορών και εκθέσεων βιώσιμης ανάπτυξης με τις χρηματοοικονομικές αναφορές, και στην ενίσχυση της διαφάνειας μέσα από την απαίτηση για δημοσιοποίηση, εκ μέρους των επιχειρήσεων, σχετικών, συγκρίσιμων και αξιόπιστων πληροφοριών σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και την κοινωνία, καθώς και πληροφοριών σχετικά με τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, την εξάντληση πόρων, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και από κοινωνικά ζητήματα.

Χρονοδιάγραμμα

Οι ομιλήτριες παρουσίασαν το χρονοδιάγραμμα σταδιακής εφαρμογής του CSRD, που εκτείνεται μέχρι το 2028, καθώς και τις προθεσμίες συμμόρφωσης για τις διαφορετικές κατηγορίες επιχειρήσεων. Παρουσίασαν, επίσης, την έννοια της «διπλής ουσιαστικότητας» (double materiality), η οποία σύμφωνα με τα πρότυπα ESRS αποτελεί πλέον μια πολυδιάστατη διαδικασία που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας και που περιλαμβάνει την αποτίμηση του θετικού και αρνητικού αντίκτυπου των δραστηριοτήτων της επιχείρησης στην κοινωνία και το περιβάλλον, αλλά και τον οικονομικό αντίκτυπο στη δημιουργία αξίας της ίδιας της επιχείρησης, από κινδύνους και ευκαιρίες που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον.

Υποχρεώσεις διασφάλισης

Αναφορικά με την υποχρέωση διασφάλισης, οι Εταίροι του Τμήματος Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της EY Ελλάδος, εξήγησαν ότι, στο πλαίσιο εφαρμογής του CSRD, καθίσταται υποχρεωτική η ανεξάρτητη περιορισμένη διασφάλιση (limited assurance) για όλες τις εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Η εύλογη διασφάλιση (reasonable assurance) αναμένεται να καταστεί υποχρεωτική, αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογήσει ότι αυτό είναι εφικτό για τους ελεγκτές και τις επιχειρήσεις, το αργότερο μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2028.

Οι προκλήσεις από την εφαρμογή της Οδηγίας CSRD

Τέλος, έγινε αναφορά στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις κατά την εφαρμογή του CSRD, οι οποίες αγγίζουν πολλαπλούς τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας:

• Εκθέσεις και αναφορές: Συγκέντρωση δεδομένων, χρήση τεχνολογίας, εισαγωγή νέων διαδικασιών και εκπαίδευση ομάδων

• Διακυβέρνηση: Ενίσχυση του ρόλου των εποπτικών επιτροπών

• Στρατηγική: Κατάρτιση σχεδίων δράσης σε συνάρτηση με την εταιρική στρατηγική

• Διασφάλιση: Μετάβαση από την απουσία διασφάλισης στην περιορισμένη διασφάλιση και, στη συνέχεια, στην εύλογη διασφάλιση

• Επιδράσεις, κίνδυνοι και ευκαιρίες: Αξιολόγηση και ποσοτικοποίηση των κινδύνων και ευκαιριών

• Μετρήσεις και στόχοι: Προσδιορισμός συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη