Για αιώνες, ο κόσμος της τέχνης είχε μια συμβιωτική σχέση με τη φήμη και την περιουσία, με δισεκατομμυριούχους συλλέκτες να προσφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για διάσημα έργα τέχνης. Μόνο μια χούφτα ελίτ ατόμων με τεράστιο πλούτο έχει συγκεντρώσει μερικές από τις πιο πολύτιμες ιδιωτικές συλλογές τέχνης στον κόσμο και η ιστοσελίδα The Richest αποφάσισε να τους αποκαλύψει.
Τα πολύτιμα κομμάτια τους, που ξεπερνούν σε αξία δισεκατομμύρια δολάρια, περιλαμβάνουν ελαιογραφίες και αντικείμενα τέχνης μεγάλης πολιτιστικής αξίας. Αποτελούν την αφρόκρεμα των σημερινών συλλογών και προστασίας της τέχνης. σημειώνουν τάσεις και ρεκόρ με τις παγκοσμίου φήμης συλλογές και τις περιουσίες τους.
Ας εξετάσουμε, λοιπόν, τους δέκα πλουσιότερους συλλέκτες έργων τέχνης στη Γη, με την εκτιμώμενη καθαρή τους αξία, τις αξιόλογες συλλογές και τα πιο ακριβά αποκτήματα.
10 Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι: 2 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ (με καθαρή περιουσία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων), διετέλεσε στο παρελθόν πρωθυπουργός της χώρας. Είναι γνωστός συλλέκτης σύγχρονης τέχνης της Μέσης Ανατολής, αγοράζοντας έργα για την προώθηση της τοπικής καλλιτεχνικής σκηνής.
Ο Πολ Γκιραγκοσιάν, ο Φαρχάντ Μοσίρι και ο Χασάν Τατζάτζ, τρεις εκπρόσωποι της σημερινής γενιάς νέων Αράβων καλλιτεχνών, έχουν κομμάτια που παρουσιάζονται στη συλλογή του.
9 Τσαρλς Σαάτσι: 2 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Τσαρλς Σαάτσι συγκέντρωσε καθαρή περιουσία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του διαφημιστικού πρακτορείου Saatchi & Saatchi, του οποίου ήταν συνιδρυτής. Πιο γνωστός για την ανακάλυψη νεαρών Βρετανών καλλιτεχνών τη δεκαετία του 1990, ο Saatchi προκάλεσε αμφιλεγόμενη αίσθηση στα έργα τους, εκτοξεύοντας τη φήμη καλλιτεχνών όπως ο Ντέιμιεν Χιρστ και η Τρέισι Ένιμ.
Κάποτε , η συλλογή του Σαάτσι αριθμούσε πάνω από 200 έργα, αλλά δωρήθηκε στο βρετανικό κοινό και τώρα στεγάζεται στην γκαλερί Saatchi στο Λονδίνο, την οποία ίδρυσε για να παρουσιάσει τη σύγχρονη τέχνη.
8 Φίλιππος Νιάρχος: 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Κληρονομώντας και επεκτείνοντας την ήδη τεράστια περιουσία της οικογένειας, ο Φίλιππος Νιάρχος είναι πλέον κληρονόμος της ελληνικής ναυτιλίας με καθαρή περιουσία 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γιος δύο από τους πιο εξέχοντες συλλέκτες τέχνης του Σίτι, έχει μια εκτενή προσωπική συλλογή σημαντικών ευρωπαϊκών έργων ζωγραφικής του 19ου και του 20ου αιώνα από καλλιτέχνες όπως ο Βαν Γκογκ, ο Πικάσο και ο Μονέ.
Ο Νιάρχος αγόρασε το πρώτο του έργο τέχνης τη δεκαετία του 1950, αλλά συνεχίζει να προσθέτει στη συλλογή του μέσω σημαντικών αγορών μέχρι σήμερα. Εκτός από τα γενναιόδωρα δώρα τέχνης του σε δημόσιους φορείς, ο Νιάρχος υπήρξε εξαιρετικά ενεργός στην υποστήριξη ιδιωτικών και δημόσιων μουσείων.
7 Στίβεν Α. Κοέν: 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια
Μέσω της επιτυχίας της ακμάζουσας εταιρείας αντιστάθμισης κινδύνου του, Point 72 Asset Management, ο δισεκατομμυριούχος-επιχειρηματικό στέλεχος Στίβεν Α. Κοέν απέκτησε μια εκπληκτική καθαρή περιουσία 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με τη βοήθεια της περιουσίας του, αγοράζει ακριβά κομμάτια ποπ αρτ, σουρεαλιστών και αφηρημένων εξπρεσιονιστών ζωγράφων για την περίφημη συλλογή έργων τέχνης του.
Ο Κοέν έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ όταν πλήρωσε 155 εκατομμύρια δολάρια για το Le Rêve του Πικάσο. Επιπλέον, έχει εννοιολογικά και μινιμαλιστικά κομμάτια που παρουσιάζει στις εκθέσεις του Sotheby’s.
6 Ντέιβιντ Γκέφεν: 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Ντέιβιντ Γκέφεν έχει μια περίφημη συλλογή έργων τέχνης που επικεντρώνεται στους Αφηρημένους Εξπρεσιονιστές, χάρη στην τεράστια καθαρή του αξία 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέρχεται από ψυχαγωγικές επιχειρήσεις. Περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών (όπως ο Τζάκσον Πόλοκ, ο Τζάσπερ Τζονς και ο Βίλεμ ντε Κούνινγκ) που εκτιμώνται ιδιαίτερα.
Ο Γκέφεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σκηνής της σύγχρονης τέχνης του Λος Άντζελες. Έδωσε 150 εκατομμύρια δολάρια στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Λος Άντζελες το 1995.
5 Έλι Μπροντ: 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Έλι Μπροντ χρησιμοποίησε την αυτοδημιούργητη περιουσία του των 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (μέσω της ίδρυσής του της KB Home και της SunAmerica) για να προωθήσει τα πάθη του για τη φιλανθρωπία και τη συλλογή έργων τέχνης. Ο Broad είναι διάσημος για την παγκόσμιας κλάσης συλλογή σύγχρονης τέχνης του, που περιλαμβάνει πάνω από 2.000 έργα, τα οποία μοιράζεται με το κοινό μέσω του The Broad Museum στο Λος Άντζελες.
Η συλλογή Μπροντ περιλαμβάνει εμβληματικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών με επιρροή όπως η Σίντι Σέρμαν, Τζεφ Κουνς, Άντι Ουόρχολ, Ζαν-Μισέλ Μπασκιά και ο Τζάσπερ Τζονς. Αξιοσημείωτα κομμάτια Περιλαμβάνουν το Balloon Dog του Jeff Koons και το Tulips του Jeff Koons, για τα οποία η Broad ξόδεψε 33,6 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Μπροντ ήταν αναπόσπαστο πρόσωπο στη διαμόρφωση του κόσμου της σύγχρονης τέχνης μέσω συλλογών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης πανεπιστημιακών προγραμμάτων με επίκεντρο την τέχνη. Με τη σύζυγό του Ίντιθ, έδειξε πρώιμη υποστήριξη για καλλιτέχνες που αργότερα έγιναν σούπερ σταρ της αγοράς τέχνης.
Το ζεύγος Μπροντ έχουν δεσμευτεί ότι η συλλογή τους θα συνεχίσει να ωφελεί το δημόσιο καλό.
4 Ρομάν Αμπράμοβιτς: 15 δισεκατομμύρια δολάρια
Ως Ρώσος ολιγάρχης με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Αμπράμοβιτς απέκτησε την τεράστια περιουσία του μέσω επιχειρήσεων χάλυβα και εξόρυξης. Ήταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του Chelsea Football Club και είχε μια ελίτ συλλογή έργων τέχνης με έργα διακεκριμένων σύγχρονων δασκάλων όπως ο Φράνσις Μπέικον, ο Λούσιαν Φρόιντ και ο Μαρκ Σαγκάλ.
Το 2008, ο Αμπράμοβιτς πλήρωσε ένα ρεκόρ 86,3 εκατομμυρίων δολαρίων για το Benefits Supervisor Sleeping του Λούσιαν Φρόιντ αποδεικνύοντας την προθυμία του να πληρώσει υπερβολικά ποσά για σημαντικά έργα.
3 Φρανσουά Πινό: 42,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό απέκτησε την τεράστια περιουσία του 42,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ίδρυση και τη διεύθυνση του πολυτελούς ομίλου λιανικής Kering. Αυτός ο πλούτος έδωσε τη δυνατότητα στον Πινό να συγκεντρώσει μια απαράμιλλη προσωπική συλλογή έργων τέχνης που εκτείνεται σε εποχές και κινήματα.
Η συλλογή του με περισσότερα από 5.000 έργα περιλαμβάνει υψηλής αξίας σύγχρονα έργα καλλιτεχνών όπως ο Τζεφ Κουνς, ο Ντέιμιεν Χιρστ, η Σίντι Σέρμαν και ο Σάι Τούμπλι. Για να στεγάσει την παγκόσμιας κλάσης συλλογή του, ο Πινό χρηματοδότησε τα εγκαίνια δύο μουσείων σύγχρονης τέχνης στη Βενετία – του Punta della Dogana και του Palazzo Grassi.
Οι συμμετοχές του Πινό περιλαμβάνουν επίσης πλειοψηφικό μερίδιο στον γίγαντα δημοπρασιών Christie’s. Ο Πινό χρησιμοποίησε τον πλούτο και την επιρροή του για να εδραιώσει την υστεροφημία του ως εξέχων συλλέκτης έργων τέχνης και προστάτη.
2 Κάρλος Σλιμ: 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Μεξικανός επιχειρηματίας Κάρλος Σλιμ έχει αξία 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ένα από τα πλουσιότερα άτομα στον πλανήτη. Κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης της περιουσίας του, ο Σλιμ δημιούργησε μια από τις πολυτιμότερες συλλογές με περισσότερα από 66.000 κομμάτια μεξικάνικης και ευρωπαϊκής τέχνης που εκτείνεται σε αιώνες καλλιτεχνικής ιστορικής παράδοσης.
Ανάμεσα στα πολλά αποκτήματά του είναι απαραίτητα κομμάτια από τους καλύτερους καλλιτέχνες του κόσμου, όπως ο Ντιέγκο Ριβέρα, ο Ρουφίνο Ταμάγιο, η Φρίντα Κάλο, ο Ογκίστ Ροντέν, ο Πιερ-Ογκίστ Ρενουάρ και άλλοι. Για να το μοιραστεί αυτό με το κοινό, ο Σλιμ έχτισε το Μουσείο Soumaya στην Πόλη του Μεξικού, ένα εκπληκτικό, εντυπωσιακό κτίριο.
Καθώς ο Σλιμ προχωρά στην αγορά κορυφαίων κομματιών, αποκαλύπτει την επιθυμία του να κατέχει μία από τις πολυτιμότερες συλλογές σε όλο τον κόσμο. Έγινε ένας από τους πιο εξέχοντες προστάτες της τέχνης του Μεξικού μέσω αυτής.
1 Μπερνάρ Αρνό: 157 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Γάλλος επιχειρηματίας Μπερνάρ Αρνό έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως Διευθύνων Σύμβουλος του πολυτελούς ομίλου LVMH. Η λαμπρή συλλογή έργων τέχνης του περιλαμβάνει σημαντικά μοντερνιστικά και σύγχρονα έργα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Ο Αρνό συλλέγει καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο, ο Ιβ Κλάιν και ο Χένρι Μουρ. Ως εξέχων προστάτης της τέχνης, ίδρυσε το Ίδρυμα Louis Vuitton, ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης σχεδιασμένο από τον Φρανκ Γκερί στο Παρίσι.
Latest News
Τι διαβάζουν οι Αμερικανοί μετά την εκλογή Τραμπ - Γιατί επιλέγουν το «1984»
Πώς η πολιτική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει τις λογοτεχνικές προτιμήσεις των Αμερικανικών
Τόνι Τοντ: Πέθανε ο σκοτεινός «Candyman» σε ηλικία 69 ετών
O πολυσχιδής ηθοποιός Τόνι Τοντ εμφανίστηκε σε περισσότερες από 200 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές συμπεριλαμβανομένων των Final Destination, The Rock, The Crow και Platoon
Απατεώνες «μάδησαν» εκατοντάδες θαυμαστές των Oasis
Οι θαυμαστές των Oasis κατεβάλαν εκατοντάδες λίρες έκαστος για ανύπαρκτα εισιτήρια
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
VERGOS Auctions: 35 χρόνια δημοπρασίες - Το προφίλ του Έλληνα συλλέκτη
Στον ΟΤ μιλά ο managing director της VERGOS Auctions - Αποκαλύπτει τα «μυστικά» μίας δημοπρασίας, τη ελληνική αγορά και την τέχνη
Μια άγνωστη ιστορία για την Μέριλιν Μονρόε
«Είδα τις φωτογραφίες της Ντίτριχ. Εφόσον μπόρεσες να δημιουργήσεις αυτό το αποτέλεσμα με εκείνη, φαντάσου τι θα μπορούσες να κάνεις με μένα» φέρεται να είπε η Μέριλιν Μονρόε στην φωτογράφο.
Η Ελλάδα στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η Ελλάδα στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα.
Τι είναι το «brat» που «στέφθηκε» η λέξη της χρονιάς
Βrat εναντίον delulu σημειώσατε 1! - Πώς το λεξικό Κόλινς δικαίωσε την Charli XCX
Η φυλακή του Οσκαρ Ουάϊλντ στη Βρετανία, γίνεται ξενοδοχείο
Η φυλακή στη Βρετανία όπου κρατήθηκε για δύο χρόνια ο διάσημος συγγραφέας θα γίνει ξενοδοχείο
Ο οίκος Sotheby's πουλάει μια μπανάνα κολλημένη σε τοίχο για... $1 εκατ.
Ποιος θα αγοράσει το έργο με την κολλημένη στον τοίχο μπανάνα;