Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς κατάφεραν να απορροφήσουν τις μικρές αναταράξεις που προκάλεσαν τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, ακολουθώντας μάλιστα το παράδειγμα των αμερικανικών δεικτών.

Πτώση σε Wall Street και ομόλογα φέρνει η αγορά εργασίας

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,8%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 2,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 7.494 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,06% στις 15.229 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,88% στις 7.060 μονάδες.

Η εικόνα σε επίπεδο εβδομάδας όμως ήταν αρνητική, αφού ο FTSE 100 έχασε 1,5%, ο DAX περιόρισε την πτώση στο 1% με τα σημερινά κέρδη, όπως και ο CAC 40.

Σε επίπεδο τίτλων, η Philips υποχώρησε κατά 7,10%, αφού η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο της ανάκλησης προϊόντων της ολλανδικής εταιρείας τεχνολογίας υγείας. Από την άλλη, η Aviva σημειώνει άνοδο 6,7%, δίνοντας ώθηση στον κλάδο των ασφαλειών της περιοχής.

Αναταράξεις

Οι ευρωπαϊκές αγορές δέχτηκαν κάποιες αναταράξεις όταν ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, αφού δημιουργήθηκαν 336 χιλ. νέες θέσεις, καλύτερα από την εκτίμηση του Dow Jones για 170.000. Τα στοιχεία είναι ένα σημάδι ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι ισχυρή παρά τα υψηλότερα επιτόκια, δημιουργώντας πλέον νέες ανησυχίες για τις προθέσεις της Federal Reserve. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 3,8%, έναντι της πρόβλεψης για 3,7%.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από 13 μονάδες βάσης, φτάνοντας κοντά στο υψηλό 16 ετών. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,84%, κοντά στο 4,884% που είχε βρεθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έφτασε στο 5,14% μετά από άνοδο κατά περισσότερες από 11 μονάδες βάσης.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους, οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, Destatis. Σε ετήσια βάση, οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 4,2%. «Η απότομη αύξηση των νέων παραγγελιών τον Αύγουστο του 2023 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη στην κατασκευή εξοπλισμού επεξεργασίας δεδομένων, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων», σημειώνεται στην έκθεση.

Επίσης, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν ετήσια πτώση 4,7% τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξε ο δείκτης τιμών των κατοικιών της Halifax. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στις 278.601 στερλίνες. Στο τρίμηνο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 1,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές