Με τον χειρότερο τρόπο έκλεισε μία ακόμη πτωτική εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρέθηκε και σήμερα σε κλοιό ρευστοποιήσεων, ειδικά στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, δείχνοντας την αδυναμία του να υπερασπιστεί τη ζώνη των 1.150 μονάδων και ανοίγοντας πλέον νέο κεφάλαιο στο πτωτικό κανάλι στο οποίο βρίσκεται το τελευταίο δίμηνο.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,48% στις 1.136,93 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.163,80 μονάδων (+0,85%) και 1.135,32 μονάδων (-1,62%). Ο τζίρος ανήλθε στα 84,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,2 εκατ. τεμάχια αξίας 11,9 εκατ. ευρώ.
ΧΑ: Κλυδωνισμοί από το τσουνάμι πωλήσεων λόγω ΗΠΑ
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,59% στις 2.763,36 μονάδες, ενώ στο -1,57% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.887,98 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,39% στις 881,93 μονάδες.
Μία ακόμη πτωτική εβδομάδα για την αγορά, καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,98%, με τον FTSE 100 να έχει πτώση 5,80%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -3,94%.
Déjà vu με 6 στα 6
Έξι πτωτικές στις έξι τελευταίες εβδομάδες και «repetition» του περυσινού φθινοπωρινού πτωτικού μοτίβου συμπλήρωσε το ΧΑ σε μια σκληρή εβδομάδα για τους κατέχοντες μετοχές, υπενθυμίζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η πίεση ήταν ομοιόμορφη στο ταμπλό, τα εταιρικά νέα και τα θεμελιώδη πέρασαν σε δεύτερη μοίρα δημιουργώντας προβληματισμό ως προς την αντοχή της αγοράς σε έξωθεν πιέσεις παρά τις χαμηλές αποτιμήσεις.
Μετά από μια τόσο εκτεταμένη χρονικά περίοδο πτώσης η προσφορά απέκτησε και συστημικά χαρακτηριστικά ενδεχομένως φορτισμένη και από το μέγεθος της μόχλευσης σε επιμέρους μετοχές και την κάλυψη ανοικτών θέσεων. Η αλλαγή των ασφάλιστρων κινδύνου μετά τις «επιθετικές» τιμολογήσεις των ομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική έχει περιορίσει το ενδιαφέρον από το εξωτερικό και οι τζίροι έχουν επιστρέψει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η έλλειψη εγχώριων καταλυτών από το μέτωπο των επιχειρηματικών νέων έχουν μειώσει το ενδιαφέρον αυξάνοντας τον βαθμό συσχέτισης της αγοράς με την τάση του εξωτερικού.
Η μεγάλη «μέρα του πολέμου» την ερχόμενη εβδομάδα είναι την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Οτιδήποτε χαμηλότερο από 4,3% σε ετησιοποιημένη βάση και 0,3% σε μηνιαία μεταβολή θα δώσει ανάσες στην αγορά και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων στις δύο συνεδριάσεις της FED ως το τέλος του έτους. Οι πιθανότητες στις δύο επόμενες συνεδριάσεις είναι πλειοψηφικά υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα ωστόσο μια μέτρηση που θα έδειχνε αναζωπύρωση θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα.
Η αλλαγή μέχρι στιγμής που οι αγορές τιμολόγησαν αρνητικά έχει να κάνει με την διάρκεια των υψηλών επιτοκίων και την ανθεκτικότητα της οικονομίας και των ισολογισμών σε ένα περιβάλλον υψηλού χρηματοοικονομικού κόστους. Η συγκεκριμένη παράμετρος θα είναι από τα σημεία προσοχής που θα εστιάσει η επενδυτική κοινότητα στις δημοσιεύσεις τριμήνου που εκκινούν την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο όριο διάσπασης του κινητού Μέσου των 200 ημερών βάζοντας πλέον και την ανοδική μακροπρόθεσμη τάση υπό αναθεώρηση. Οι υπερπωλημένες ζώνες από τους ταλαντωτές δεν φαίνεται να συγκινούν ιδιαίτερα τους αγοραστές ενδεχομένως μια τεχνική εκκρεμότητα που αφορά το χάσμα τιμών (1.129 – 1.134) από τις 21 Μαΐου να αποτελεί ένα άλλοθι για αυτή την αδράνεια.
Η αγορά πάντως έχει εισέλθει σε ζώνη (50% διόρθωση της αναλογίας από το ράλι μεταξύ 783 -1351 μονάδων) από την οποία μπορεί να προκύψει κάποια αξιόλογη αντίδραση με διάρκεια μεγαλύτερη από συνεδριάσεις. Παρόλα αυτά σαν σενάριο θα προκρίναμε για την ερχόμενη εβδομάδα μια πιο ήπια κίνηση συσσώρευσης που θα μείωνε τις ημερήσιες ταλαντώσεις και θα δημιουργούσε ένα πλάτωμα τιμών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Cenergy, ΔΕΗ και Eurobank ηγήθηκαν των απωλειών, κλείνοντας με πτώση που ξεπέρασε το 3%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον ΟΤΕ και τον Μυτιληναίο να ακολουθούν τους “πρωτοπόρους” με απώλειες άνω του 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι Aegean, Motor Oil, Titan, Autohellas, ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ.
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Alpha Bank, Σαράντης, Εθνική, Λάμδα, Βιοχάλκο, Quest και Jumbo, ενώ ήπια ανοδικά κατάφερε να κλείσει η ΓΕΚ Τέρνα. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε με κέρδη 1,82%, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 2,42%.
Latest News
Στα «πράσινα» το ΧΑ με τζίρο πάνω από 200 εκατ. - Άλμα 3% από Ελλάκτωρ
Σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να διαχειριστεί ικανοποιητικά τις πιέσεις που δέχτηκαν αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι
Μικρό προβάδισμα αγοραστών στο ΧΑ, ξεχωρίζουν Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν... απεμπολεί τη νευρικότητα από τις πιέσεις επιλεγμένων δεικτοβαρών τίτλων που συντηρούν την επιφυλακτικότητα των αγοραστών
Μοιρασμένα πρόσημα και νευρικότητα στο ΧΑ - Ακάθεκτη υψηλότερα η ΕΛΧΑ
Η αγορά στο ΧΑ προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να διευρύνει την ανάκαμψη πάνω από τις 1.400 μονάδες
Οι 10 μετοχές - οδηγοί της ανόδου του ΧΑ το 2024
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 8,08% από τις αρχές του 2024 - Πάνω από το 55% των μετοχών παρουσιάζει αρνητική απόδοση
Τρεις φορές «σκόνταψε» το ΧΑ μέσα σε έξι μήνες
Τι περιμένουν οι επενδυτές από το Χρηματιστήριο Αθηνών - Πώς θα κλείσει η τρέχουσα χρονιά και οι καταλύτες για κέρδη
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη