![Χρηματιστήριο Αθηνών: «Φεύγει» και πάλι καθοδικά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/xrimat-768x510-1.jpg)
Στοπ στους αγοραστές της… Παρασκευής έβαλαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον προσπαθεί να μην χάσει και τις 1.150 μονάδες, αδυνατώντας να εκδηλώσει μια αντίδραση ανάλογη των πιέσεων των προηγούμενων ημερών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,19% στις 1.151,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.795,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,80% στις 887,21 μονάδες.
Οι Παρασκευές των «εκπτώσεων»
Όλη την εβδομάδα υπό πίεση και τις Παρασκευές μια μικρή αναπήδηση, ή έστω «μάζεμα» των απωλειών. Αυτή είναι η εικόνα που εμφανίζει η αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που επαναλαμβάνεται, ή έστω τείνει να επαναληφθεί και σήμερα, με τους πωλητές όμως να προσπαθούν να βάλουν τα όρια τους. Βέβαια, ο τζίρος παραμένει μικρός, μαρτυρώντας εμφατικά ότι η επιφυλακτικότητα είναι βασικός οδηγός των εντολών.
Η πτώση των συναλλαγών, σε μια αγορά που “έτρεξε” με ημερήσιους τζίρους πάνω από 100 εκατ. ευρώ τους προηγούμενους μήνες, έχει προβληματίσει διττά τους εγχώριους αναλυτές, εξηγώντας ότι οφείλονται κυρίως στην απουσία των αγοραστών κυρίως. Αργά ή γρήγορα όμως θα εκδηλωθεί μια πιο ξεκάθαρη κίνηση, η οποία κυοφορείται τελευταία, αλλά η κατεύθυνση της οποίας ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη, και όχι όσο το διεθνές περιβάλλον παραμένει τόσο αρνητικό όσο το τελευταίο διάστημα.
Αυτό που τονίζουν επίσης οι αναλυτές είναι ότι η αγορά δεν έχει αγοραστικά καύσιμα για να μπορέσει να φύγει από τη ζώνη μεταξύ των 1.155 και 1.175 μονάδων για τον γενικό και μεταξύ 865 και 925 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη. Πόσο μάλλον δε όταν το κλίμα διεθνώς δεν βοηθά, διότι έχουν μαζευτεί σύννεφα ανησυχίας στις ΗΠΑ για νέο γύρο αύξησης επιτοκίων εκ μέρους Fed.
Στο ταμπλό
Το -2,14% της δεικτοβαρούς Coca Cola ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στο ταμπλό, με τις Πειραιώς, Eurobank, Βιοχάλκο και Cenergy να είναι τα έτερα βαρίδια μιας αγοράς που δεν μπορεί εν τέλει να βγάλει την αντίδραση που χρειάζεται για να αλλάξει το κλίμα. Σε αρνητικά εδάφη βρίσκονται τώρα και οι ΔΕΗ, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα.
Από την άλλη, η Τέρνα Ενεργειακή έχει περιορίσει στο +2,27%, με τις ΕΥΔΑΠ, Σαράντη και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, Titan, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΟΤΕ, Quest και Motor Oil, με τις ΕΛΧΑ, Autohellas, Jumbo και Εθνική να παλεύουν να αποκτήσουν κατεύθυνση.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για τις 1.550 μονάδες – Βουτιά για τον Τιτάνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/11_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xrimat-768x510-1-600x398.jpg)
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/xrimatistirio4-600x400.jpg)
Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια στο ΧΑ
Αν και η επιφυλακτικότητα δεν λείπει, το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες και να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει την bull market του
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Metlen και Helleniq Energy ύψωσαν άμυνες στην πτώση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/10_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Metlen και Helleniq Energy ύψωσαν άμυνες στην πτώση του ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 1.551,90 μονάδες,
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρίσκει στηρίξεις απέναντι στις πιέσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/Xrimatistirio_ekso-768x431-1-600x337.jpg)
Βρίσκει στηρίξεις απέναντι στις πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών
Αν και η αγορά έδειξε από τα πρώτα λεπτά ευάλωτη στις διεθνείς εξελίξεις και στα νέα μέτωπα που ανοίγει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ψυχραιμία που δείχνουν οι ευρωαγορές αγορές, έχει κάμψει και τις εγχώριες ανησυχίες
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Βιοχάλκο και των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/Xrimatistirio_ekso-768x431-1-600x337.jpg)
Υπό το βάρος της Βιοχάλκο και των τραπεζών το ΧΑ
Πολλά χαρτοφυλάκια στο Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνουν την επιφυλακτικότητα τους μετά και τις νέες εξαγγελίες Τραμπ για δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου
![Τα «χρυσά» placements του ΧΑ: Ποιοι θα ακολουθήσουν τον Φουρλή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/xrimatistirio-600x412.jpg)
Ποιοι θα ακολουθήσουν τον Φουρλή - Τα «χρυσά» placements και η ευκαιρία του ΧΑ
Γιατί θεωρείται κατάλληλο το μομέντουμ για την προσέλκυση επενδυτών – Ισχυρή ζήτηση από κορυφαία «ονόματα» του επιχειρείν σε Ελλάδα και εξωτερικό – Ποιοι «πάτησαν το κουμπί»
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι προοπτικές της αγοράς το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/thumbnail_26775170_2016_06_23_liakos_xrimatistirio09-e1729854773839-600x391.jpg)
Οι προοπτικές για το ΧΑ το 2025 - Τι βλέπει η εγχώρια αγορά
Ο Ιανουάριος έκλεισε με ισχυρές επιδόσεις, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε άνοδο 5,42%
![Ελληνικό Χρηματιστήριο: Οι κρυφοί άσσοι που κεντρίζουν τους επενδυτές – Τι θα ξεκλειδώσει περισσότερα κεφάλαια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/xrimatistirio-Athinon-600x400.jpg)
Γιατί τα «χαρτιά» του ΧΑ μαγνητίζουν τους επενδυτές - Οι καταλύτες και το αγκάθι
Τι αναφέρουν αναλυτές της αγοράς για την πορεία των μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο - Το σήμα που έστειλε η Αlter Ego Media