Στοπ στους αγοραστές της… Παρασκευής έβαλαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον προσπαθεί να μην χάσει και τις 1.150 μονάδες, αδυνατώντας να εκδηλώσει μια αντίδραση ανάλογη των πιέσεων των προηγούμενων ημερών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,19% στις 1.151,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.795,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,80% στις 887,21 μονάδες.
Οι Παρασκευές των «εκπτώσεων»
Όλη την εβδομάδα υπό πίεση και τις Παρασκευές μια μικρή αναπήδηση, ή έστω «μάζεμα» των απωλειών. Αυτή είναι η εικόνα που εμφανίζει η αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που επαναλαμβάνεται, ή έστω τείνει να επαναληφθεί και σήμερα, με τους πωλητές όμως να προσπαθούν να βάλουν τα όρια τους. Βέβαια, ο τζίρος παραμένει μικρός, μαρτυρώντας εμφατικά ότι η επιφυλακτικότητα είναι βασικός οδηγός των εντολών.
Η πτώση των συναλλαγών, σε μια αγορά που “έτρεξε” με ημερήσιους τζίρους πάνω από 100 εκατ. ευρώ τους προηγούμενους μήνες, έχει προβληματίσει διττά τους εγχώριους αναλυτές, εξηγώντας ότι οφείλονται κυρίως στην απουσία των αγοραστών κυρίως. Αργά ή γρήγορα όμως θα εκδηλωθεί μια πιο ξεκάθαρη κίνηση, η οποία κυοφορείται τελευταία, αλλά η κατεύθυνση της οποίας ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη, και όχι όσο το διεθνές περιβάλλον παραμένει τόσο αρνητικό όσο το τελευταίο διάστημα.
Αυτό που τονίζουν επίσης οι αναλυτές είναι ότι η αγορά δεν έχει αγοραστικά καύσιμα για να μπορέσει να φύγει από τη ζώνη μεταξύ των 1.155 και 1.175 μονάδων για τον γενικό και μεταξύ 865 και 925 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη. Πόσο μάλλον δε όταν το κλίμα διεθνώς δεν βοηθά, διότι έχουν μαζευτεί σύννεφα ανησυχίας στις ΗΠΑ για νέο γύρο αύξησης επιτοκίων εκ μέρους Fed.
Στο ταμπλό
Το -2,14% της δεικτοβαρούς Coca Cola ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στο ταμπλό, με τις Πειραιώς, Eurobank, Βιοχάλκο και Cenergy να είναι τα έτερα βαρίδια μιας αγοράς που δεν μπορεί εν τέλει να βγάλει την αντίδραση που χρειάζεται για να αλλάξει το κλίμα. Σε αρνητικά εδάφη βρίσκονται τώρα και οι ΔΕΗ, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα.
Από την άλλη, η Τέρνα Ενεργειακή έχει περιορίσει στο +2,27%, με τις ΕΥΔΑΠ, Σαράντη και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, Titan, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΟΤΕ, Quest και Motor Oil, με τις ΕΛΧΑ, Autohellas, Jumbo και Εθνική να παλεύουν να αποκτήσουν κατεύθυνση.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024