![ΥπΑΑΤ: Δεν υπάρχει θέμα γονιμότητας για τα περισσότερα εδάφη της Θεσσαλίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/deigma.png)
Τα πρώτα επιστημονικά ευρήματα από τον έλεγχο των πλημμυρισμένων εδαφών στη Θεσσαλία, διαψεύδουν τις θεωρίες ότι έχει επηρεασθεί η γονιμότητα των καλλιεργούμενων αγρών και για την ανάγκη να παρέλθει πενταετία για να κριθούν κατάλληλα προς καλλιέργεια τα εδάφη της περιοχής.
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι κατά τον ίδιο τρόπο καταπίπτουν και «οι εικοτολογίες για τον Παγασητικό, καθώς πιθανή άνθιση του φυτοπλαγκτού έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, ωστόσο αναμένεται η ολοκλήρωση των ερευνών για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων».
Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας δημοσιοποίησαν τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών τους, τα οποία είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχιση της παραγωγής στις πληγείσες περιοχές.
ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ: Άμεση καλλιέργεια των πλημμυρισμένων εκτάσεων
Το φορτίο του ιζήματος
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΒΚΦ σε 281 σημεία από τα 350 που έχει προγραμματίσει «οι περισσότεροι αγροί έχουν δεχτεί φορτίο ιζημάτων το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στο έδαφος με την καλλιέργεια του εδάφους (καλλιεργητή ή βαθιά άροση ανάλογα του ύψους του ιζήματος). Σε αυτές τις περιπτώσεις από τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι τα ιζήματα παρουσιάζουν ιδιότητες που δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις εδαφικές ιδιότητες των εδαφών μετά την ενσωμάτωση. Στις λίγες περιπτώσεις που το ύψος των ιζημάτων είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι δυνατή η ενσωμάτωση τους στο έδαφος με τη βαθιά άροση, θα χρειαστούν μέτρα αποκατάστασης του εδάφους που πρέπει να εξεταστούν κατά περίπτωση».
Όπως διευκρινίζει το ΙΒΚΤ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με την ενσωμάτωση μεγαλύτερου αριθμού αποτελεσμάτων, αλλά και των αποτελεσμάτων των βαρέων μετάλλων θα εξαχθούν περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα για τη βέλτιστη διαχείριση των εδαφών που έχουν επηρεαστεί από τα ιζήματα.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Τι γίνεται με τα κατακλυσμένα εδάφη
Φυσικά τα εδάφη που παραμένουν κατακλυσμένα θεωρείται βέβαιο ότι έχει επηρεασθεί η γονιμότητά τους και εκτιμάται ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η παραδοσιακή τακτική λίπανσής τους.
Σε ό, τι αφορά στις έρευνες του ΙΝΑΛΕ οι οποίες συνεχίζονται, μέχρι στιγμής προβληματισμό στους επιστήμονες προκάλεσε το γεγονός της μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων χερσαίων ιζημάτων στη στήλη του νερού και στο βυθό, τα οποία περιέχουν θρεπτικά άλατα του αζώτου και του φωσφόρου, τα οποία, όπως εκτιμούν, μπορούν να διαταράξουν την αναλογία των δύο στοιχείων προς όφελος του φωσφόρου, ο οποίος και αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα. Συνεπώς, ανάλογα με τις ισχύουσες μετεωρολογικές και ωκεανογραφικές συνθήκες μπορεί να προκληθεί άνθιση φυτοπλαγκτού, γεγονός που έχει αναφερθεί στον κόλπο και κατά το παρελθόν.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, παραλαμβάνοντας τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών, ευχαρίστησε τη διοίκηση του ΕΛΓΟ και τους επιστήμονες των δύο Ινστιτούτων που εργάζονται στο πεδίο. Σημείωσε ότι οι έρευνες εξελίσσονται με γρήγορο ρυθμό και πλήρη διαφάνεια, ώστε από τα τελικά συμπεράσματα να προγραμματισθούν και οι επόμενες κινήσεις για την αποκατάσταση των εδαφών και του Παγασητικού, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι τα πρώτα στοιχεία διαψεύδουν τους κινδυνολόγους. Τόνισε, επίσης, ότι το ΥπΑΑΤ με κάθε τρόπο συνεχίζει να βρίσκεται και στο πλευρό των γεωργών και κτηνοτρόφων αλλά και των αλιέων, υπενθυμίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η εντολή για τη στήριξη των περίπου 461 παράκτιων- κατά βάση- ψαράδων της Μαγνησίας, των Σποράδων και της Λάρισας, με στόχο την κάλυψη μέρους του εισοδήματος που απώλεσαν.
Υπενθυμίζεται ότι εντός της προσεχούς εβδομάδος ο ΥπΑΑΤ και η ηγεσία του υπουργείου έχουν προγραμματίσει τομεακές συσκέψεις ανά προϊόν στη Λάρισα, προκειμένου να προγραμματισθούν τα επόμενα βήματα ανά προϊόν. Επίσης θα γίνουν συζητήσεις για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου με τους κτηνοτρόφους.
Τα συμπεράσματα των ερευνών
Συμπερασματικά, από τις μετρήσεις πεδίου για το ύψος των ιζημάτων στους αγρούς, οι περισσότεροι αγροί έχουν δεχτεί φορτίο ιζημάτων το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στο έδαφος με την καλλιέργεια του εδάφους (καλλιεργητή ή βαθιά άροση ανάλογα του ύψους του ιζήματος).
Σε αυτές τις περιπτώσεις από τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι τα ιζήματα παρουσιάζουν ιδιότητες που δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις εδαφικές ιδιότητες των εδαφών μετά την ενσωμάτωση.
Στις λίγες περιπτώσεις που το ύψος των ιζημάτων είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι δυνατή η ενσωμάτωση τους στο έδαφος με τη βαθιά άροση, θα χρειαστούν μέτρα αποκατάστασης του εδάφους που πρέπει να εξεταστούν κατά περίπτωση.
Τα παραπάνω συμπεράσματα αφορούν ένα μικρό μόνο δείγμα από το σύνολο των αποτελεσμάτων αναλύσεων που περιμένουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Με την ενσωμάτωση μεγαλύτερου αριθμού αποτελεσμάτων, αλλά και των αποτελεσμάτων των βαρέων μετάλλων θα εξαχθούν περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα για τη βέλτιστη διαχείριση των εδαφών που έχουν επηρεαστεί από τα ιζήματα.
Για τα εδάφη που έχουν παραμείνει κατακλυζόμενα με νερό για αρκετές ημέρες, είναι σίγουρο ότι έχει επηρεαστεί η γονιμότητα τους και η «παραδοσιακή» λιπαντική τακτική που ακολουθούν πολλοί παραγωγοί εφαρμόζοντας συγκεκριμένες ποσότητες λιπασμάτων σε κάθε αγρό, θα πρέπει να αναθεωρηθεί μετά από πρόταση λίπανσης από ειδικούς μετά την σωστή δειγματοληψία και την ανάλυση του εδάφους για κάθε καλλιέργεια.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Αμπέλι: Πώς κατανεμήθηκαν οι άδειες για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/wine-828201_1280-600x400.jpg)
Πώς κατανεμήθηκαν οι άδειες για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών για το 2025 – Η κατανομή στις εννέα περιφέρειες/ομάδες περιφερειών
![Θεσσαλία: Στήριξη της αγροτικής παραγωγής με επέκταση του προγράμματος «Τυτώ»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/d46735a-600x450.jpg)
Στήριξη της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία - Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Τυτώ»
Με το πρόγραμμα που υλοποιείται στη Θεσσαλία μειώνεται ο πληθυσμός των τρωκτικών χωρίς τη χρήση δηλητηρίων
![ΕΘΕΑΣ: Ανάγκη για ολιγοήμερο άνοιγμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ της ΕΑΕ 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_agrotis_sitari-600x352.png)
Ολιγοήμερο άνοιγμα της ΕΑΕ 2024 ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ΕΘΕΑΣ
Την άμεση συνάντησή της με τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά με επιστολή της η ΕΘΕΑΣ
![Κρασί: Εναλλακτικοί και όχι ανταγωνιστικοί οι μη αλκοολούχοι οίνοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/roze.wine-20-600x402.jpg)
Εναλλακτικά και όχι ανταγωνιστικά τα μη αλκοολούχα κρασιά
Το κρασί χωρίς αλκοόλ καθιστά δυνατή την προσέλκυση νέων πελατών καθώς απευθύνεται σε ένα νέο καταναλωτικό κοινό
![Αγρότες: Οριστικοποιήθηκε το ραντεβού με τους υπουργούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.platikampos3-600x395.jpg)
Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Πότε θα συναντηθούν με τους υπουργούς
Στη συνάντηση με τους αγρότες θα συμμετέχουν υπουργοί από το Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα