
Την φιλοδοξία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας να γίνει τράπεζα βιώσιμης ανάπτυξης των ΜμΕ της Ελλάδας, τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της, Γεώργιος Ζαββός, σε ομιλία του στο συνέδριο Athens Symposium με θέμα «Τιτλοποίηση και η χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της Ευρώπης» που διοργάνωσαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η Clifford Chance και η PCS .
Στο πλαίσιο της υλοποίησης των κυβερνητικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, μέσω των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων ο κ. Ζαββός παρουσίασε τον ρόλο της HDB ως σύγχρονης Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).
Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Μνημόνιο συνεργασίας με ΣΕΠΕ
Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι οι αναπτυξιακές τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο για τη χρηματοδότηση της πράσινης και βιώσιμης μετάβασης των ΜμΕ , καθώς:
- Παρέχουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.
- Αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος του κινδύνου που είναι σημαντικό για καινοτόμα ή πολύπλοκα πράσινα έργα.
- Παρέχουν εγγυήσεις συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους δανεισμού για τους φορείς ανάπτυξης πράσινων έργων.
«Είναι απαραίτητη η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που υπάρχει στον τομέα της πράσινης μετάβασης με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Ζαββός.
Αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό, ο κ. Ζαββός επισήμανε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πράσινη μετάβαση απαιτεί άνευ προηγουμένου πρόσθετες επενδύσεις άνω των 620 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας.
Εκσυγχρονισμός και μεταρρύθμιση
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να επενδυθούν 30-50 δισ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα κατά την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.
«Οι τιτλοποιήσεις μπορούν να καλύψουν μέρος αυτής της επένδυσης ως βασικό εργαλείο άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Διευκολύνοντας τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι τιτλοποιήσεις μπορούν να γεφυρώσουν ένα σημαντικό μέρος αυτού του χρηματοδοτικού κενού», επεσήμανε ο κ. Ζαββός.
Αναφερόμενος στο σχέδιο «Ηρακλής» σημείωσε πως «σηματοδότησε την έναρξη μιας περιόδου εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η επιτυχία του ήταν μια ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση που συνέβαλε καθοριστικά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας».
Η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης μπορεί να γίνει αξιοποιώντας την επιτυχημένη εμπειρία της Ελλάδας με το πρόγραμμα «Ηρακλής» με την ανάπτυξη μιας πράσινης αγοράς τιτλοποιήσεων.
«Για να πρωτοστατήσει στην πράσινη μετάβαση, η Ελλάδα αναπτύσσει ένα πλαίσιο ευθυγραμμισμένο με την Ταξινομία της ΕΕ για βιώσιμες δραστηριότητες και τον κανονισμό για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών βιώσιμης χρηματοδότησης», σημείωσε.
Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ικανότητα της να χρηματοδοτήσει τους φιλόδοξους στόχους της, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση και να εμβαθυνθεί η Ένωση Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών. Αυτές οι δύο πρωτοβουλίες απαιτούν πολιτική αποφασιστικότητα, καθώς και την υπέρβαση στενών εθνικών αντιλήψεων και παρωχημένων δογμάτων.
«Ο έγκαιρος μετασχηματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ε.Ε. θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια νέα εποχή γεωπολιτικών εντάσεων», είπε.
Συμπεραίνοντας, ο κ. Ζαββός υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της Ένωσης κεφαλαιαγορών με τις τιτλοποιήσεις ως κορυφαία προτεραιότητα, που θα πρέπει να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024.


Latest News

ΛΑΝΑΚΑΜ: Στο 1,04 εκατ. ευρώ τα μικτά κέρδη της εισηγμένης το 2024
Τι αναφέρει η εταιρεία

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Οι όροι του προγράμματος scrip dividend
Λεπτομέρειες για τη δυνατότητα που δίνει σε μετόχους της να λάβουν το μέρισμα σε μετοχές (scrip dividend) δίνει με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Ελλάκτωρ: Πάει πιο πίσω το Call Option αγοράς μετοχών – Νέα συμφωνία MOH – Reggeborgh
Δεν θα ασκήσει έως τις 18 Απριλίου η Reggeborgh το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς μετοχών που κατέχει η Motor Oil στην Ελλάκτωρ

Ευρώπη Holdings: Στις 28 Απριλίου η αποκοπή του δικαιώματος στην ΑΜΚ
Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα

Mega deal στις μετακινήσεις - Η Lyft μπαίνει στην Ευρώπη μέσω Free Now
Η αμερικανική πλατφόρμα θα εξαγοράσει την Free Now από τη BMW και τη Mercedes-Benz Mobility έναντι 175 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά

O κύβος ερρίφθη – Η Premia σχεδιάζει άντληση 40 εκατ. μέσα από ΑΜΚ με μετρητά
Πρόταση της διοίκησης της Premia για AMK έως 40 εκατ. ευρώ στην Γενική Συνέλευση της 8ης Μαΐου – Η τιμή διάθεσης θα οριστεί σε εύλογο χρόνο

Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της AEGEAN σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα μεταφερθεί και φέτος το Άγιο Φως από την Αθήνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Πράσινο φως στον Στάσση για άλλα τρία χρόνια στο τιμόνι της ΔΕΗ - Η απόφαση των μετόχων
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ανανέωσε τη θητεία του Γιώργου Στάσση ως CEO της εταιρείας μέχρι της 15 Απριλίου 2028 - Οι νέες μπίζνες του ομίλου

Η Intralot επεκτείνει το συμβόλαιό της με τη Λοταρία του New Hampshire μέχρι το 2033
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τεχνολογική υποδομή της Λοταρίας θα αναβαθμιστεί με νέα τερματικά της Intralot

Συνεργασία ψηφιακής διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο Digital Realty - Space Hellas
Η συνεργασία Digital Realty - Space Hellas ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο της δεύτερης και αναδεικνύει την Κρήτη σε κομβικό σημείο διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο