Κοιτασματολογικές γεωτρήσεις στον Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο των Κιμμερίων Ξάνθης, στο πλαίσιο του Έργου ΟΠΥΓΕΚ, πραγματοποίησε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ως υπεύθυνη για τη δημόσια μεταλλευτική έρευνα της χώρας.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της της η ΕΑΓΜΕ, ο δημόσιος μεταλλευτικός χώρος Κιμμερίων καταλαμβάνει συνολική έκταση 237 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η μεταλλοφορία είναι μαγνητίτης, σιδηροπυρίτης, χαλκοπυρίτης και μολυβδαινίτης, με μικρά ποσοστά συμμετοχής σεελίτη.

Στη συγκεκριμένη περιοχή κατά την δεκαετία του 1970, δραστηριοποιούνταν η εταιρεία «Μεταλλευτική Εταιρεία Ελλάδος Α.Ε.» του Πρόδρομου Μποδοσάκη.

ΕΑΓΜΕ: Σε πλήρη λειτουργία ο πρώτος Ψηφιακός Χάρτης Κοιτασματολογικών Γεωτρήσεων της χώρας

Στρατηγικές και κρίσιμες πρώτες ύλες

Οι νέες κοιτασματολογικές γεωτρήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταλλευτικής Έρευνας που εκπονεί η ΕΑΓΜΕ, τα οποία έχουν ως στόχο την αύξηση των αποθεμάτων της χώρας σε Στρατηγικές και Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση, με μετρήσιμα μεγέθη οικονομικής και κοινωνικής αξίας για τη χώρα.

«Η ΕΑΓΜΕ συμβάλει και θα συνεχίσει να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και στη μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις εισαγωγές κρίσιμων και στρατηγικών ορυκτών πρώτων υλών, μέσω επαναξιολόγησης των εγχώριων πόρων για τη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας» υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής τη Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, κ. Διονύσιος Γκούτης, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Ο πρώτο ψηφιακός χάρτης

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΓΜΕ ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι ολοκλήρωσε τη δημιουργία του πρώτου Ψηφιακού Χάρτη Κοιτασματολογικών Γεωτρήσεων της χώρας.

Η ψηφιακή γεωγραφική βάση δεδομένων (Geodatabase) που δημιουργήθηκε αποτελεί τον τόπο συγκέντρωσης των χωρικών και περιγραφικών δεδομένων 1.694 κοιτασματολογικών γεωτρήσεων του Ελλαδικού χώρου, οι οποίες εκτελέσθηκαν διαχρονικά από τη Γεωλογική Υπηρεσία της χώρας.

Μέσω αυτού του ψηφιακού αρχείου γεωτρήσεων μπορεί να μελετηθεί η ακολουθία της μεταλλοφορίας μίας συγκεκριμένης περιοχής, με ταυτόχρονη δυνατότητα γραφικής παρουσίασης των δεδομένων.

Η καταχώριση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε ακολουθώντας σχετικά διεθνή πρότυπα (οδηγία INSPIRE) υποστηρίζοντας την ομοιογενοποίηση, την ευχρηστία και τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων.

Ο Ψηφιακός Χάρτης Κοιτασματολογικών Γεωτρήσεων υλοποιήθηκε από το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της Διεύθυνσης Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής και του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΕΑΓΜΕ, στα πλαίσια του Έργου «Μελέτες και έρευνες στήριξης του ενεργειακού τομέα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας – ΟΠΥΓΕΚ» και συγκεκριμένα του υποέργου «Δράσεις για την Αξιοποίηση Πρωτογενών και Δευτερογενών Ορυκτών Πόρων – ΔΥΟΠΥ», με φορέα χρηματοδότησης το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα