
Kατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος έχασε 130 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, πολλά εκ των οποίων κατέληξαν αύτανδρα στον βυθό της θάλασσας. Στην ερώτηση «γιατί συνέβη αυτό;» σχεδόν σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα εστίασε στην κουλτούρα ασφάλειας του κλάδου των θαλάσσιων μεταφορών, επισημαίνοντας ότι στατιστικά προκύπτει πως βασίζεται στην αντίδραση, που πολλές φορές είναι αργή και καθυστερημένη.
Η ταχύτητα απόκρισης του κλάδου σε ατυχήματα συχνά εξαρτάται άμεσα από την πίεση που προκύπτει από αυτές τις απώλειες και την αντίληψη του κοινού. Ενδεικτικά, στην περίπτωση ατυχημάτων δεξαμενόπλοιων, όπως του «Exxon Valdez» το 1989, του «ABT Summer» το 1991 και του «Prestige» το 2002, οι εικόνες θαλάσσιων πτηνών που ήταν βουτηγμένα στο πετρέλαιο προκάλεσαν δημόσια κατακραυγή, αυξάνοντας σημαντικά την πίεση για δράση. Την ίδια ώρα, τα εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια που βρέθηκαν στη θάλασσα από το πλοίο «MSC Zoe» ανάγκασαν τα κράτη σημαίας της Ολλανδίας και της Γερμανίας να δράσουν.
Signal Ocean: Νέο cloud-based στην υπηρεσία της ναυλαγοράς
Σε συνεργασία με την Αυστραλία – η οποία εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε απώλεια φορτίου από την APL στα ύδατά της – ιδρύθηκε ένα σχέδιο δράσης (Joint Industry Project – JIP) με την ονομασία «Top Tier». Αντίθετα, οι πολύ μεγαλύτερες απώλειες φορτίου πάνω από 3.000 εμπορευματοκιβωτίων στον Βόρειο Ειρηνικό τον χειμώνα του 2020 έγιναν ελάχιστα αντιληπτές από το κοινό, καθώς λίγοι ένιωσαν ότι επηρεάστηκαν προσωπικά.
Η λύση
Βέβαια, το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών κινήθηκε αμέσως, γιατί αφενός είναι εκείνες που πληρώνουν για τα χαμένα κοντέινερ και αφετέρου αυτά τα περιστατικά αντιπροσώπευαν τη μεγαλύτερη απώλεια φορτίου από πλοία τα τελευταία 15 χρόνια. Και εδώ τίθεται το ερώτημα αν αυτή η σειρά ατυχημάτων ανέδειξε σειρά δομικών προβλημάτων και ανεπάρκειες ή απλώς η θάλασσα έγινε πιο… πεινασμένη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Ναυτασφάλισης (IUMI), το «Top Tier» δημιουργήθηκε για να βρει τις αιτίες και να προτείνει λύσεις.
Οπως επισημαίνεται, η ανάπτυξη της αγοράς containerships έχει κινηθεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σε λιγότερο από 50 χρόνια, η χωρητικότητα του στόλου αυξήθηκε με φρενήρεις ρυθμούς, ιδιαίτερα την τελευταία 15ετία. Παρά τους διαθέσιμους τεχνικούς πόρους, η ανάπτυξη εξακολουθούσε να περιλαμβάνει ένα μέτρο δοκιμής και λάθους. Αρχικά τα πλοία έτειναν να είναι επιρρεπή στις ροπές κάμψης (hogging), καθώς τα ίδια τα σκάφη δεν είχαν επαρκή σταθερότητα. Αυτό το πρόβλημα λύθηκε με την άφιξη των Post-Panamax, τα οποία όμως είχαν τα δικά τους προβλήματα. Καθώς αυξανόταν το μέγεθος των πλοίων, αυξανόταν και το ύψος του φορτίου του καταστρώματος: απλές στοίβες των πέντε ή έξι TEUs έγιναν ολόκληροι ουρανοξύστες εμπορευματοκιβωτίων.
Με βάση αυτά τα δεδομένα – σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Ναυτασφάλισης – τα τελευταία χρόνια πολλές παράμετροι μετατοπίστηκαν με τρόπους που δεν ήταν ευνοϊκοί για την ασφάλεια. «Παλαιότερα, οι απώλειες εμπορευματοκιβωτίων στη θάλασσα δεν ήταν ασυνήθιστα υψηλές επειδή τα πλοία δεν ήταν ποτέ φορτωμένα στο 100% και τα συστήματα ασφάλισης φορτίου ήταν ικανά να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις ασφαλείας» αναφέρει η IUMI.
Ωστόσο, όλα αυτά άλλαξαν τον χειμώνα του 2020-2021 λόγω και της οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα, μετά το πέρασμα της πανδημίας. Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες τα κενά καταστρώματα έγιναν σπάνια και οι εταιρείες-κολοσσοί του κλάδου εκμεταλλεύτηκαν κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου. Ως αποτέλεσμα, οι ακραίες καταιγίδες εκείνου του χειμώνα αποκάλυψαν τα προβλήματα. Δεν είχε ανοίξει η… όρεξη της θάλασσας για πλοία και φορτία, ακόμη και με φόντο την κλιματική αλλαγή. Απλώς, τα κύματα έδειξαν ότι δεν συγχωρούν όλα τα ανθρώπινα λάθη.
Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Η Attica Group ανακοίνωσε πασχαλινές προσφορές για οικογένειες και παρέες 3-5 ατόμων
Έκπτωση 20% για όλους τους προορισμούς από και προς Πειραιά με Ι.Χ. αυτοκίνητο από την Attica Group

Ένταξη του έργου «βελτίωση λιμενικών υποδομών στο λιμένα Γαλατά»
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 124.000 ευρώ, αφορά στην αποκατάσταση-επανακατασκευή του μικρού μόλου στο λιμένα Γαλατά

Κίνα: Ξένοι αγοραστές τροφοδοτούν τον ναυπηγικό τομέα και τη ναυτική της άνοδο
Η Κίνα διαθέτει κυρίαρχο εμπορικό ναυπηγικό τομέα και σημαντική ανάπτυξη στις ικανότητες ναυπήγησης για το πολεμικό ναυτικό της

ΗΠΑ: Ρωσία και Ουκρανία συμφωνούν για εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα
Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Μελίνα Τραυλού: «Η ναυτιλία θεμέλιο της οικονομικής και γεωπολιτικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Ηγετική παρουσία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης στις Βρυξέλλες για τη Ναυτιλία «European Shipping Summit 2025»

ECSA: Καμπανάκι για την πρόταση Τραμπ για τέλη στα κινεζικής κατασκευής πλοία
Επιστολή έστειλε η ECSA που εκπροσωπεί τον ευρωπαϊκό στόλο στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης στις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκή Ναυτιλία: Πόσα προσφέρει στην «πίτα» της ευρωπαϊκής οικονομίας
Ο ευρωπαϊκός ναυτιλιακός κλάδος παρείχε θέσεις εργασίας σε 219.000 εργαζομένους σύμφωνα με μελέτη της Delloitte και του Ινστιτούτου CE Delft

24ωρη απεργία στα πλοία ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία
Η απεργία της ΠΝΟ έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Μελίνα Τραυλού: Η ΕΕ πρέπει να θωρακίσει την ηγετική θέση της ευρωπαϊκής ναυτιλίας
«Ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα δεν είναι αντίρροπες δυνάμεις, αλλά ομόρροπες» τονίζει η κα Τραυλού

«Κανονικότητα» στην Ερυθρά Θάλασσα με πτώση των ναύλων - Τι αναφέρει η Intermodal
Mε την επιστροφή των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, οι αποστάσεις των ταξιδιών σε βασικές διαδρομές, όπως Ασία - Ευρώπη, θα συντόμευαν