
Την άποψη πως υπάρχουν κυβερνήσεις στην ευρωζώνη που επιλέγουν να μην ακολουθήσουν δημοσιονομικές πολιτικές που υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, στέλνει ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες έρχονται αντιμέτωποι με μια δημοσιονομική στάση που είναι «εντελώς αντίθετη με την κυκλική θέση της οικονομίας μας», είπε ο Κνοτ μιλώντας σε συνέδριο στη Σλοβακία. «Και υπάρχει απροθυμία να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας της ευρωζώνης».
Βιλερουά (ΕΚΤ): Ελπίζω να σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, H ΕΚΤ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η υποστήριξη των κυβερνήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ήταν πολύ ευρεία και «βοήθησε» τον πληθωρισμό, τη στιγμή που το Διοικητικό Συμβούλιο αύξησε τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ.

Ο Κλάας Κνοτ
Εχουμε απλώς υπουργούς που ξοδεύουν
Από την πλευρά του, ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας, Μπόστιαν Βάσλε, είπε στην ίδια εκδήλωση ότι «τα δημοσιονομικά έμειναν πίσω» αφού η νομισματική πολιτική έγινε αυστηρή. «Για σχεδόν τέσσερα χρόνια βλέπουμε έναν ακόμη επεκτατικό προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής», είπε. Στο αν τα επιτόκια βρίσκονται τώρα στο αποκορύφωμά τους ο ίδιος σημείωσε πως «εξαρτάται, φυσικά, από τα πραγματικά δεδομένα αλλά και από τη στάση των δημοσιονομικών πολιτικών».
Σε αυτά τα συμπεράσματα συμφώνησε και ο Σλοβάκος ομόλογός τους Πίτερ Κάζιμιρ: «Η αντίληψή μου είναι ότι πραγματικά μας λείπει η γενιά των υπουργών Οικονομικών από την εποχή της λιτότητας». Τώρα «έχουμε απλώς υπουργούς που ξοδεύουν».
Τέλος, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Παρασκευή ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ «δεν μπορούν να αποκλείσουν μια ύφεση στην ευρωζώνη, αν και μια ύφεση μπορεί να περιοριστεί».


Latest News
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο

Τι κρύβει ο χρησμός της S&P - Πώς επηρεάζουν τις αξιολογήσεις δασμοί και Τέμπη
Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα