Στο μικροσκόπιο των αρχών της Ταϊβάν βρίσκονται τέσσερις εταιρείες της χώρας που φέρονται να παραβίασαν τις αμερικανικές κυρώσεις ή τους δικούς της επενδυτικούς κανόνες καθώς παρείχαν υπηρεσίες σε κινεζικές εταιρείες που εκτιμάται ότι βοηθούν την Huawei να κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής τσιπ.

Ο Emile Chang, ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών που είναι υπεύθυνος για την επανεξέταση των επενδύσεων, είπε στο CNN την Παρασκευή ότι ξεκίνησε μια «διοικητική έρευνα» αυτή την εβδομάδα σε τέσσερις εταιρείες της Ταϊβάν που κατονομάζονται σε ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης.

H τεχνολογία “στυλοβάτης” της ανάπτυξης της Κίνας

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στο εάν οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Κίνα ήταν σύμφωνες με τις εγκρίσεις που τους είχε χορηγήσει το υπουργείο, είπε.

Εάν κάποια από αυτές τις εταιρείες διαπιστωθεί ότι έχει παραβιάσει τους κανόνες, θα τιμωρηθεί με μέγιστο πρόστιμο τα 25 εκατ. δολάρια Νέας Ταϊβάν (777.000 δολάρια ΗΠΑ).

Το υπουργείο θα εξετάσει επίσης εάν οι εταιρείες — Topco Scientific, United Integrated Services, L&K Engineering Co και Cica-Huntek Chemical Technology — παραβίασαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Και οι τέσσερις εταιρείες αρνούνται οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια από μέρους τους. Σε ξεχωριστές δηλώσεις, ανέφεραν ότι συμμετείχαν μόνο σε διαχείριση λυμάτων, εσωτερική διακόσμηση ή κατασκευαστικές εργασίες εγκεκριμένες από την Ταϊβάν και δεν παρείχαν υλικά ή εξοπλισμό ημιαγωγών.

Τα τελευταία χρόνια, η Huawei έχει γίνει σύμβολο του τεχνολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη και την Ασία προσπάθησαν να περιορίσουν την πρόσβασή της σε προηγμένα τσιπ και τεχνολογία κατασκευής τσιπ, λόγω των φόβων ότι η εταιρεία τηλεπικοινωνιών κατασκοπεύει για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης.

Η Huawei πάντα αρνιόταν τους ισχυρισμούς, όπως είναι λογικό.

Προσπάθεια για come back από Huawei

Ο πρώην δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο επιχειρεί να επιστρέψει στην αγορά μετά από τους περιορισμούς των εξαγωγών που της επέβαλαν οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά το 2019.

Πολλές εταιρείες της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα κατασκευής τσιπ, TSMC και του προμηθευτή της Apple, Foxconn, δραστηριοποιούνται στην Κίνα και είναι στενά ενσωματωμένες στις αλυσίδες εφοδιασμού της. Ωστόσο, η κυβέρνηση του νησιού παρακολουθεί στενά τι κάνουν οι εταιρείες της και δεν επιτρέπει να παραχθεί εκεί η πιο προηγμένη τεχνολογία της χώρας.

Την Τετάρτη, η υπουργός Οικονομικών της Ταϊβάν, Wang Mei-hua ρωτήθηκε από έναν νομοθέτη σχετικά με μια αναφορά του Bloomberg ότι οι τέσσερις εταιρείες φέρεται να παρείχαν υπηρεσίες για να βοηθήσουν την Huawei να δημιουργήσει υποδομή για ένα δίκτυο εργοστασίων παραγωγής τσιπ στην Κίνα.

Η Wang απάντησε λέγοντας ότι οι τέσσερις εταιρείες προφανώς είχαν παράσχει στην Huawei «εξοπλισμό λυμάτων και περιβαλλοντικής προστασίας» για τα εργοστάσιά της, κάτι που, όπως είπε, ήταν φαινομενικά διαφορετικό από τις κρίσιμες τεχνολογίες που όρισε η κυβέρνηση της Ταϊβάν και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια.

Για χρόνια, οι εταιρείες της Ταϊβάν βαδίζουν σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της δέσμευσης των εμπορικών ευκαιριών της Κίνας και της αποφυγής πιθανών παραβιάσεων των ελέγχων στις εξαγωγές τους, καθώς μάλιστα το Πεκίνο έχει εντείνει τη στρατιωτική πίεση στο νησί.

Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ταϊβάν. Αλλά το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας διεκδικεί την Ταϊβάν, που έχει 24 εκατομμύρια κατοίκους, ως έδαφός της – παρόλο που δεν την έχει ελέγξει ποτέ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη