Η OpenAI, η εταιρεία που ανέπτυξε το ChatGPT, φέρεται να διερευνά την κατασκευή των δικών της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, η εταιρεία αξιολογεί έναν πιθανό στόχο εξαγοράς.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, η εταιρεία, που έχει την αμέριστη (οικονομική και τεχνική) υποστήριξη της Microsoft, δεν έχει ακόμη καταλήξει στις τελικές της αποφάσεις. Η εταιρεία ήδη από πέρυσι, τουλάχιστον, συζητούσε διάφορες επιλογές για να λύσει την έλλειψη ακριβών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στα οποία βασίζεται.

Θα μπορούσε η OpenAI να γίνει ο επόμενος τεχνολογικός κολοσσός;

Στις επιλογές της OpenAI περιλαμβάνονται η κατασκευή του δικού της τσιπ AI, η στενότερη συνεργασία με άλλους κατασκευαστές τσιπ, συμπεριλαμβανομένης της Nvidia, καθώς και τη διαφοροποίηση των προμηθευτών της πέραν της Nvidia.

Η OpenAI δεν σχολίασε το δημοσίευμα του Reuters.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος Σαμ Άλτμαν έχει καταστήσει την απόκτηση περισσότερων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία. Έχει παραπονεθεί δημοσίως για την έλλειψη μονάδων επεξεργασίας γραφικών, μια αγορά στην οποία κυριαρχεί η Nvidia, η οποία ελέγχει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας αγοράς για τα τσιπ που είναι καταλληλότερα για την εκτέλεση εφαρμογών AI.

Η προσπάθεια για την απόκτηση περισσότερων τσιπ συνδέεται με δύο μεγάλες ανησυχίες που έχει εντοπίσει ο Άλτμαν: την έλλειψη των προηγμένων επεξεργαστών που τροφοδοτούν το λογισμικό του OpenAI και το δυσθεώρητο κόστος που συνδέεται με τη λειτουργία του υλικού που είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία των προσπαθειών και των προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2020 η OpenAI αναπτύσσει τεχνολογίες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης σε έναν τεράστιο υπερυπολογιστή που κατασκεύασε η Microsoft, ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της, ο οποίος χρησιμοποιεί 10.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) της Nvidia.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, η ίδια η λειτουργία του ChatGPT αποδεικνύεται εξαιρετικά δαπανηρή για την εταιρεία. Κάθε ερώτημα κοστίζει περίπου 4 σεντς, σύμφωνα με ανάλυση της Bernstein. Εάν τα ερωτήματα του ChatGPT αυξηθούν στο ένα δέκατο της σημερινής κλίμακας της μηχανής αναζήτησης της Google, θα απαιτηθούν αρχικά εξειδικευμένα GPU αξίας περίπου 48,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απλά τσιπ αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για να διατηρηθεί η λειτουργία του.

Το κλειστό κλαμπ

Εάν η OpenAI αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα να αναπτύξει τα δικά της τσιπ, θα τοποθετηθεί αυτόματα σε ένα εξαιρετικά κλειστό κλαμπ τεχνολογικών εταιρείων, όπως η Google και η Amazon, που έχουν επιδιώξει να αναλάβουν τον έλεγχο του σχεδιασμού των τσιπ που είναι θεμελιώδους σημασίας για τις επιχειρήσεις τους.

Εάν κάτι τέτοιο προκριθεί θα είναι μια τεράστια στρατηγική πρωτοβουλία και φυσικά μια τεράστια επένδυση κόστους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σε ετήσια βάση, χωρίς πάλι να είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία του σχεδίου.

Από την άλλη πλευρά μία εξαγορά εταιρείας κατασκευής τσιπ ενδεχομένως να επιτάχυνε τις διαδικασίες, κατά τρόπο ανάλογο της εξαγοράς της Annapurna Labs από την Amazon το 2015. Όπως αποκαλύπτει το Reuters αυτή η επιλογή έχει εξεταστεί ενδελεχώς από την OpenAI με συγκεκριμένο στόχο εξαγοράς, χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθεί η ταυτότητα της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την επιλογή που θα γίνει, τα σχέδια για να καρποφορήσουν θα απαιτήσουν εύλογο χρονικό διάστημα αφήνοντας την εταιρεία εξαρτημένη από εμπορικούς εταίρους όπως η Nvidia και η Advanced Micro Devices (AMD).

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κατασκευάζουν τους δικούς τους επεξεργαστές εδώ και χρόνια με περιορισμένα όμως αποτελέσματα. Η προσπάθεια της Meta Platforms για προσαρμοσμένα τσιπ έχει αντιμετωπίσει προβλήματα, οδηγώντας την εταιρεία να απορρίψει μερικά από τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Μάλιστα, η εταιρεία φέρεται να εργάζεται πλέον σε ένα νεότερο τσιπ που θα καλύπτει όλους τους τύπους εργασιών AI.

Η Microsoft, κύριος υποστηρικτής της OpenAI, αναπτύσσει επίσης ένα προσαρμοσμένο τσιπ AI που δοκιμάζει η OpenAI, ανέφερε η ιστοσελίδα The Information. Τα σχέδια ανάπτυξης τσιπ της OpenAI θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ωστόσο την απομάκρυνση μεταξύ των δύο εταιρειών.

Η ζήτηση για εξειδικευμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης έχει εκτοξευθεί από το λανσάρισμα του ChatGPT πέρυσι. Τα ειδικά τσιπ, ή επιταχυντές AI, είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση και την εκτέλεση της πιο πρόσφατης δημιουργική τεχνολογίας AI. Η Nvidia είναι ένας από τους λίγους κατασκευαστές τσιπ που παράγει τέτοιου είδους τσιπ AI και κυριαρχεί στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit

IBM: Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην AI - Τι δείχνει έρευνα της IBM

Έρευνα της IBM δείχνει ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν τα οφέλη των επενδύσεων στην πληροφορική για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, με το 88% να σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις