Ένα από τα παλαιότερα και πιο εμβληματικά χαρακτηριστικά κτήρια του Παρισιού πρόκειται να αναδειχθεί ξανά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες και κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της τεράστιας πυρκαγιάς του 2019, βρίσκεται στη μέση της ανακατασκευής, ένα συμβολικό ορόσημο στην ανακαίνιση των σχεδόν 900 εκατομμυρίων δολαρίων του γοτθικού καθεδρικού ναού που επιτέλους πλησιάζει στο τέλος της.
🇫🇷🇫🇷 pic.twitter.com/QU6LHRlJ1z
— 🇨🇵Lagauloise🌿 (@LaGauloiseZ) October 4, 2023
Παρά μια σειρά σημαντικών πισωγυρισμάτων στο έργο, που είναι άνευ προηγουμένου τόσο ως προς το εύρος όσο και ως προς τον σχεδιασμό του, η επαναλειτουργία του κτιρίου είναι σε καλό δρόμο για τις 8 Δεκεμβρίου 2024, χάνοντας ελάχιστα από τον πενταετή στόχο του Προέδρου Μακρόν να ανοίξει εγκαίρως για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το σχέδιο, ένα από τα πιο κρίσιμα μέρη της ανάστασης του κτιρίου θα έχει ολοκληρωθεί: η εγκατάσταση του πλαισίου από συμπαγείς δοκού βελανιδιάς του καμπαναριού. Είναι ένα άρτια συντονισμένος άθλος που συνδυάζει σύγχρονες και μεσαιωνικές μεθόδους κατασκευής.
Η φωτιά που κατέστρεψε τμήμα της Παναγίας των Παρισίων το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019, συγκλόνισε τη Γαλλία και όλο τον κόσμο. Ο Μακρόν υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει τον 860 ετών καθεδρικό ναό χρησιμοποιώντας δωρεές. Η ανοικοδόμηση δοκίμασε τον ιστό της τοπικής κοινότητα τεχνιτών και παρείχε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να μεταμορφώσει βαθιά τις φιλανθρωπικές παραδόσεις της χώρας.
Ενώ η ιστορική σημασία του καθεδρικού ναού και η παγκόσμια φήμη έχουν διατηρήσει τα φώτα της δημοσιότητας στο εγχείρημα, σημαντικές οικονομικές συνεισφορές από δισεκατομμυριούχους, διεθνείς δωρητές και εταιρείες έχουν επίσης περιπλέξει τη διαχείριση του γιγαντιαίου εγχειρήματος.
Μια 21μελής επιτροπή δωρητών έχει επιβλέψει τις εργασίες και περιλαμβάνει εκπροσώπους των πλουσιότερων εταιρειών και προσωπικοτήτων της Γαλλίας.
Η ανακαίνιση της Notre-Dame δεν ήταν χωρίς διαμάχες. Όπως τονίζει το Bloomberg, υπήρξε έντονη αντίθεση από νωρίς από αρχιτέκτονες, μεγάλους δωρητές και νομοθέτες στο κάλεσμα του Μακρόν για ένα δημιουργικό, σύγχρονο σχέδιο για το νέο κωδωνοστάσιο. Αναγκάστηκε να υποχωρήσει και το αναδυόμενο κωδωνοστάσιο είναι μια απαιτητική αναδημιουργία της έκδοσης του 1859 του Eugène Viollet-le-Duc, η οποία αντικατέστησε το αρχικό γοτθικό κωδωνοστάσιο. Στο εσωτερικό, τα παράθυρα από βιτρό έχουν καθαριστεί και τα χρώματά τους λαμπρύνθηκαν ως μέρος της αποκατάστασης που αντιμετώπισε επίσης τα γλυπτά τοίχου της χορωδίας του 14ου αιώνα.
Καθυστερήσεις προήλθαν επίσης από τη χρονοβόρα απομάκρυνση των υπολειμμάτων μολύβδου από τη φωτιά που εγκυμονούσε κινδύνους δηλητηρίασης και την απόφαση για τη διεξαγωγή αρχαιολογικής ανασκαφής μέσα στον καθεδρικό ναό. Τον Αύγουστο, η επιχείρηση ανατράπηκε από το θάνατο του γενικού διευθυντή του έργου Ζαν-Λουί Ζορζελίν σε ατύχημα.
Το χρονοδιάγραμμα έχει επίσης παραταθεί. Η επαναλειτουργία στα τέλη του 2024 θα σηματοδοτήσει την σχεδόν ολοκλήρωση των εσωτερικών εργασιών, αλλά οι σκαλωσιές θα παραμείνουν στο εξωτερικό και οι ανακαινίσεις αναμένεται να διαρκέσουν έως το 20 28.
Στα παρασκήνια, ο εθνικός ελεγκτής της Γαλλίας, το Cour des Comptes, κινήθηκε γρήγορα μετά την πυρκαγιά για να παρακολουθήσει την ανοικοδόμηση και τα 846 εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν, ένα ρεκόρ για τη γαλλική φιλανθρωπία που αντανακλά τις συνεισφορές από περίπου 340.000 δωρητές σε 150 χώρες. Το δικαστήριο έχει δημοσιεύσει μέχρι στιγμής δύο εκτενείς αναφορές, αποκαλύπτοντας κάποιες από τις εντάσεις.
Στην αρχή, λέει το Bloomberg, η χρήση των κεφαλαίων «δεν ήταν αρκετά διαφανής» και οι διοργανωτές αμέλησαν να θέσουν σε εφαρμογή έναν προϋπολογισμό και κατάλληλους ελέγχους. Πέρασε πάνω από χρόνος πριν συγκληθούν επιτροπές για την επίβλεψη έργων και δωρεών. Οι παραλείψεις ενέχουν τον κίνδυνο να «διαβρώσουν την εμπιστοσύνη του κοινού», προειδοποίησε ο ελεγκτής. Περιέγραψε επίσης προσπάθειες από δωρητές να παρέμβουν στη λήψη αποφάσεων και να προσλάβουν εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για τη μείωση του κόστους.
Δεν έχει ακόμη επιλυθεί τι να γίνει με πιθανό πλεόνασμα μετρητών. Το κόστος της φύλαξης του καθεδρικού ναού μετά την πυρκαγιά και της επισκευής των ζημιών θα ανέλθει σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, εγείροντας ερωτήματα στην επιτροπή δωρητών σχετικά με το εάν οι συνεισφορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το υπόλοιπο έργο που υπολογίζεται σε άλλα 170 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει εκτεταμένες εξωτερικές επισκευές.
Η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αν και αποκλείεται το ενδεχόμενο δόλιας ενέργειας. Αντίθετα, οι αναφορές έχουν επισημάνει τα θλιβερά ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας στον καθεδρικό ναό και την πιθανότητα σπινθήρες στην περιοχή της οροφής, πιθανόν από απροσεξία του εργολάβου, γρήγορα προκάλεσαν φωτιά και κατέστρεψαν τα ξύλινα δοκάρια του 13ου αιώνα στη σοφίτα, γνωστά ως «το δάσος. ” Μετά την πυρκαγιά, οι ίδιοι εργολάβοι επαναπροσλήφθηκαν βιαστικά για την ανοικοδόμηση και προστέθηκαν περισσότεροι.
Οι αρχές υπόσχονται ότι τα 14 εκατομμύρια επισκέπτες που αναμένεται να συρρεύσουν στον ναό τον πρώτο χρόνο επαναλειτουργίας του δεν θα έχουν κανένα λόγο να φοβούνται για την ασφάλεια, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δεδομένου ότι το κτίριο θα είναι ακόμα κλειστό.
Για τον Φιλίπ Βιλενέβ, τον επικεφαλής αρχιτέκτονα της Notre-Dame, τα τελευταία χρόνια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ικανοποιητικά και, μερικές φορές, οδυνηρά απογοητευτικά., όπως η απόφαση να μην κρεμάσει ξανά τον τεράστιο πολυέλαιο «crown of light» που σχεδιάστηκε σε γοτθικό στυλ από τη Viollet-le-Duc. (Ο πολυέλαιος βρίσκεται τώρα στη Βασιλική του Saint-Denis.)
Καθώς το τραύμα της πυρκαγιάς περνάει και ο σχεδιασμός για την επαναλειτουργία της Notre-Dame ξεκινά, η μέριμνα έχει διευρυνθεί σε άλλα μνημεία σε όλη τη χώρα που χρειάζονται επισκευή. Η Γαλλία παλεύει να χρηματοδοτήσει τη συντήρηση των 44.540 χαρακτηρισμένων ιστορικών οικοδομημάτων της – συμπεριλαμβανομένων των πύργων, των αρχοντικών και των εκκλησιών – περίπου το ένα τέταρτο των οποίων θεωρείται σε κακή ή επικίνδυνη κατάσταση.
Latest News
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός– Προειδοποίηση για τσουνάμι
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 49 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.
Μητσοτάκης: Στη Σαουδική Αραβία συνοδεία έξι υπουργών – Αναβάθμιση των σχέσεων
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο στόχος της συνάντησης με τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman