Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές που ήδη ταλαιπωρούνται από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, αντιμετωπίζουν τώρα μια νέα γεωπολιτική αβεβαιότητα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Η επίθεση του Σαββάτου και η επακόλουθη κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ απειλούν με νέα αστάθεια της αγορές, με το πετρέλαιο να δίνει τον βηματισμό.
Οι έμποροι ομολόγων, οι οποίοι ήδη βάλλονται από ένα μαζικό sell off, καλούνται να αποφασίσουν άμεσα αν θα καταφύγουν στην ασφάλεια του δολαρίου.
Οι επιπτώσεις στις αγορές πιθανότατα θα καθοριστούν από το εάν η σύγκρουση θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τους αναλυτές πάντως να τονίζουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της σύγκρουσης και τον ρόλο της Τεχεράνης. Σημειώνεται ότι το Ιράν είναι μεγάλος παραγωγός πετρελαίου και υποστηρικτής της Χαμάς.
Πού αναζητούν καταφύγιο οι επενδυτές – Πώς η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αλλάζει τα δεδομένα
Με προσοχή, αλλά όχι ανησυχία
Η αιματοχυσία σε μια «κόκκινη» περιοχή της γειτονιάς μας (Ισραήλ) έχει εύλογα δημιουργήσει κάποιες ανησυχίες και στη Λ. Αθηνών.
Έφερε μνήμες από το -3,8% της 28ης Φεβρουαρίου του 2022, όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τις αναταράξεις των επομένων ημερών και εβδομάδων, καθώς ενεπλάκη το ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, από τους κύκλους των Ελλήνων και ξένων θεσμικών επικρατεί ψυχραιμία. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείονται οι αναταράξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τουναντίον μάλιστα, αφού σε μια πολεμική περίοδο τα πράγματα πάντα μπορεί να ξεφύγουν.
Παρόλα αυτά, εάν δεν υπάρξει κάποια επικίνδυνη αποκλιμάκωση, τα επενδυτικά σχέδια των περισσοτέρων δεν πρόκειται να αλλάξουν. Άλλωστε δεν επηρεάζεται ούτε η δημοσιονομική θέση της χώρας, ούτε το εξωτερικό εμπόριο σημαντικά, ούτε υπάρχει μεγάλη έκθεση κάποιας εισηγμένης στην περιοχή.
Οι τρεις αυτές συνιστώσες μέσο-μακροπρόθεσμα θα απορροφήσουν τις όποιες αναταράξεις υπάρξουν στην αγορά, αναφέρουν χρηματιστηριακοί κύκλοι στον οt.gr.
Πάντα υπό την αίρεση ότι δεν θα κλιμακωθεί η ένταση με τη συμμετοχή αρκετών χωρών…
Επενδυτικά καταφύγια
Η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές προς περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και το δολάριο και ενδεχομένως να ενισχύσει τη ζήτηση για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ανέφεραν οι αναλυτές.
«Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα του γιατί οι άνθρωποι χρειάζονται χρυσό στα χαρτοφυλάκιά τους. Είναι ένα τέλειο αντιστάθμισμα έναντι των διεθνών αναταραχών», δήλωσε στο Reuters, ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της αγοράς στην Spartan Capital Securities, ο οποίος προέβλεψε ότι το δολάριο θα επωφεληθεί επίσης.
«Κάθε φορά που υπάρχει διεθνής αναταραχή, το δολάριο ενισχύεται», δήλωσε ο Cardillo.
Όπως υπενθυμίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι αγορές αντιδρούν τις τελευταίες εβδομάδες στην προσδοκία ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το βλέμμα στο πετρέλαιο
«Οι γεωπολιτικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν συνήθως αύξηση των τιμών του πετρελαίου και πτώση των τιμών των μετοχών», υπογράμμισε ο Εντ Γιαρντένι , πρόεδρος της Yardeni Research Inc. «Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν η κρίση αποδειχθεί μια άλλη βραχυπρόθεσμη έξαρση ή κάτι πολύ μεγαλύτερο όπως ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν».
Από την πλευρά του ο Gonzalo Lardies, ανώτερος διευθυντής μετοχικών κεφαλαίων στην Andbank, υποστήριξε ότι η κατάσταση στο Ισραήλ «θα προσθέσει περισσότερη αβεβαιότητα στις αγορές, με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη να κάνουν ένα βήμα πίσω και τον γεωπολιτικό κίνδυνο να βρίσκεται στο επίκεντρο». Εκτιμά επίσης ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια έξαρση της αστάθειας, με το βραχυπρόθεσμο σταθερό εισόδημα να γίνεται ξανά ασφαλές καταφύγιο.
«Αψηφώντας το ανθρώπινο δράμα, οι συνέπειες όλων αυτών δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, εφόσον η σταθερότητα της περιοχής και ο βίαιος επεκτατισμός του Ιράν στον τομέα της ασφάλειας δεν περιπλέξουν περαιτέρω τη σύγκρουση και περιορίζεται στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς», υποστηρίζει από την πλευρά του, ο Γκιγιέρμο Σάντος, επικεφαλής στρατηγικής στην ισπανική ιδιωτική τραπεζική εταιρεία iCapital.
«Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε επέκταση αυτού σε χώρες παραγωγής πετρελαίου, με τη Σαουδική Αραβία να πρωτοστατεί, θα μπορούσε να κάνει την τιμή του αργού πετρελαίου πιο ακριβή με αρνητικές πληθωριστικές επιπτώσεις για τη Δύση και θα σήμαινε υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πτώση των χρηματιστηρίων».
Βραχυπρόθεσμη αστάθεια
«Δεν αναμένω ότι η κατάσταση θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις αγορές. Αυτή είναι μια μακροχρόνια τρομερή κατάσταση, αλλά εκτός από κάποια βραχυπρόθεσμη αστάθεια, δεν θα πρέπει να έχει μεγάλο αντίκτυπο», υποστηρίζει ο Alfonso Benito, επικεφαλής επενδύσεων στη Dunas Capital.
«Ο χρόνος της σύγκρουσης δεν θα μπορούσε να ήταν χειρότερος δεδομένων των συνομιλιών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ» τονίζει η Ανθή Τσούβαλη, multi-asset strategist της State Street Global Markets και προσθέτει ότι μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει προφανείς επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου.
«Ωστόσο, δεδομένου του οικονομικού κύκλου και της ήδη επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης, ο αντίκτυπος της σύγκρουσης δεν θα ήταν τόσο σοβαρός όσο στην προηγούμενη ενεργειακή κρίση του 1973, καθώς θα μπορούσαμε να δούμε δυνητικά περισσότερη δυναμικότητα της Σαουδικής Αραβίας να έρχεται στην αγορά εάν χρειαστεί για την κάλυψη της ζήτησης».
Τρίτο πληθωριστικό κύμα
«Ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι η πιθανότητα ενός τρίτου πληθωριστικού κύματος. Η έξαρση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές της ενέργειας και να υπονομεύσει τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Το γεωπολιτικό status quo έχει γίνει ολοένα και πιο ανισόρροπο τα τελευταία χρόνια, επομένως τα αποτελέσματα αυτής της νέας κρίσης θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικά από ό,τι οι αγορές θέλουν να πιστεύουν», ανέφερε ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars.
«Δεν περιμένω τεράστιο αντίκτυπο στις αγορές της Ευρώπης ή των ΗΠΑ. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι φυσικά σημαντικοί ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κλίμακα της σύγκρουσης. Τα τοπικά χρηματιστήρια αντιδρούν φυσικά σε αυτό, αλλά δεν αναμένω τον ίδιο αντίκτυπο αύριο» υποστηρίζει ο Andrea Tueni, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων στο Saxo banque France: «Η μόνη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που μπορεί κανείς να αναζητήσει για μια πιθανή αντίδραση είναι το πετρέλαιο, αλλά δεν αναμένω μεγάλη αύξηση των τιμών δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίπτωση στην προσφορά αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει την κατάσταση για το πετρέλαιο με το 1973. Εάν η σύγκρουση έπαιρνε άλλη διάσταση εάν, για παράδειγμα, το Ισραήλ έπληττε απευθείας τις ιρανικές υποδομές, θα ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς».
Latest News
«Επιμένει» ανοδικά ο χρυσός
Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο
Δύο ταχυτήτων σήμερα η Wall Street: Άλμα για τον Dow- Άδύναμος ο Nasdaq
O Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,06% και έκλεισε στις 43.870 μονάδες
Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
Ενισχύονται οι ανησυχίες για το αποτύπωμα της οικονομικής πολιτικής Τραμπ στην αγορά ομολόγων
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Στο φίνις τα κέρδη στην Ευρώπη - Βουτιά για την JD Sports
Το κλίμα όμως παραμένει επιφυλακτικό όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Ανακάμπτει η Nvidia, νευρική η… Wall Street
Τα αποτελέσματα της Nvidia στο μικροσκόπιο της Wall Street
Έξοδο στις αγορές για 11 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Ελλάδα για το 2025
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ περίπου 8 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τις κοινοπρακτικές εκδόσεις και δημοπρασίες ομολόγων
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Ράλι χωρίς φρένα για το Bitcoin - «Βλέπει» τα 100.000 δολάρια
Το Bitcoin καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά άλλο, ενόψει της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ - Έχει εκτοξευθεί κατά 40% από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου