Αντιμέτωποι με κατασχέσεις των γκρεμισμένων εγκαταστάσεων βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στην Θεσσαλία, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος.
Μιλώντας στο podcast ΒΑΒΕΛ ανέφερε ότι οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο ξεπερνούν τα 80.000 αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοιρινά, ενώ το ύψος των ζημιών μαζί με τις αστικές περιοχές ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ προσθέτοντας ότι χρειάζονται γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις για το σύνολο της απώλειας.
«Πολλοί από αυτούς νέοι άνθρωποι με τους οποίους μιλάω από την περιοχή αυτή, δεν θα επιστρέψουν στην κτηνοτροφία. Ψάχνουν να βρουν οι ίδιοι πρακτορεία, για να φύγουν για Γερμανία, δεν ξανά μπαίνουμε πάλι λέει γιατί πολλοί από αυτούς για να φτιάξουν τις μονάδες στις οποίες φτιάξανε δανειοδοτήθηκαν με πολλά χρήματα» προσθέτει.
Ο ίδιος επισημαίνει το τεράστιο πρόβλημα άρνησης των ασφαλιστικών να ασφαλίσουν στάβλους. «Προσπάθησα να ασφαλίσω το δικό μου στάβλο που είναι 4000 τετραγωνικά αδειοδοτημένα, κανονικά, ότι χρειάζεται μια ασφαλιστική με πυρόσβεση εγκατεστημένη σε όλο το στάβλο 2 εταιρείες που ήρθανε μεγάλες ασφαλιστικές, αφού πάλεψαν στο τέλος, μου είπαν δεν μπορούμε να το ασφαλίσουμε. Ασφαλίζεται μόνο από τον ΕΛΓΑ αν πέσει κεραυνός».
Περιγράφει επίσης τα παιχνίδια με τις τιμές της φέτας την στιγμή που το γάλα με το οποίο παρασκευάζονται οι σημερινές ποσότητες παρήχθη πολύ πριν τις πλημμύρες. «Βγαίνουνε τώρα τα σούπερ μάρκετ και ανεβάζουν την τιμή της φέτας μέχρι 16, 17, 20 με την ευκαιρία ότι έγινε η ζημιά στη Θεσσαλία και άρα πρέπει να ανεβάσουμε τις τιμές γιατί δεν έχουμε την ποσότητα που χρειάζεται. Η φέτα αυτή που είναι σήμερα στα μαγαζιά έχει φτιαχτεί πριν 3 μήνες, είναι στις αποθήκες, γιατί το καλοκαίρι δεν υπάρχει γάλα για να παράγουν φέτα. Έχει φτιαχτεί από τον Ιούνιο πιθανά και Ιούλιο. Είναι κερδοσκοπία να πω συγκεκριμένα γιατί; Οκτώμισι ευρώ πουλάει ο μεταποιητής τη φέτα.».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Παναγιώτη Πεβερέτου, προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στο Podcast ΒΑΒΕΛ και τον Νίκο Φιλιππίδη:
Ν. Φιλιππίδης
Καλώς ήρθατε κύριε Πεβερέτο.
Π. Πεβερέτος
Καλώς σας βρήκα και ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μας δίνεται να μιλήσουμε.
Ν. Φιλιππίδης
Η αλήθεια είναι ότι γνωριζόμαστε -και αυτό πρέπει να το πούμε στους ακροατές μας- περίπου 30 χρόνια, οπότε το κύριο Πεβερέτο προτείνω να το βγάλουμε και να κρατήσουμε το Τάκη – Νίκος. Γεια σου Τάκη.
Π. Πεβερέτος
Γεια σου Νίκο, πράγματι γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και είμαστε φίλοι πολλά χρόνια με εκτίμηση ο ένας στον άλλον και χωρίς φάουλ.
Ν. Φιλιππίδης
Μου αρέσει όμως η εικόνα που πάντα μας φέρνεις για την ελληνική κτηνοτροφία. Και αυτές τις καταστάσεις που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες, θα έλεγα την τελευταία διετία. Τις φανταζόσουνα ποτέ;
Π. Πεβερέτος
Όχι.
Ν. Φιλιππίδης
Είναι μια εικόνα βαθιάς απορρύθμισης μείωσης του ζωικού πληθυσμού. Φαντάζομαι και μείωσης και των κτηνοτρόφων;
Π. Πεβερέτος
Με βάση τα στοιχεία της στατιστικής, πέρσι το 2022 αποσύρθηκαν από την παραγωγή 10.000 αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις, δεν μπόρεσαν να αντέξουν λόγω της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής, λόγω της ηλικίας τους. Κατά βάση οι κτηνοτρόφοι οι περισσότεροι είμαστε μεγάλης ηλικίας, λίγοι έχουν μπει ή όσους έχουμε διαδόχους, όπως παράδειγμα εγώ έχω διάδοχο, το ένα από τα 2 παιδιά μου έχει αναλάβει τη μονάδα, τη προβατοτροφική, την οποία έχω στην Αργολίδα, αλλά με πολύ μεγάλες δυσκολίες δηλαδή και τώρα μου λέει ο γιος μου ότι εάν συνεχίσει αυτή η κατάσταση θα φύγω. Θα πάω να βρω άλλη δουλειά και κάνε ότι θέλεις, πούλα τ. Αυτό υπάρχει σε πολύ κόσμο και τώρα μετά τα τελευταία γεγονότα που έχουμε στη Θεσσαλία, αλλά και με τις φωτιές που έχουν χαθεί μέχρι τώρα πιστοποιημένα 80.000 αιγοπρόβατα, παράδειγμα στη Θεσσαλία έχουν πνιγεί, αυτά χάθηκαν, έχουν δηλωθεί επίσημα. Είναι περίπου άλλες 7000 από τις φωτιές στις διάφορες περιοχές Έβρο, Ρόδο είναι γύρω στις 7000 αυτά που χάθηκαν αιγοπρόβατα, στη Θεσσαλία ακόμα χάθηκαν πάνω από 22.000 χοιρινά. Μόνο από μια μονάδα του Αντιπροέδρου του ΣΕΚ, του Διδαγγέλου του Γιώργου. Μεγάλη μονάδα 500 χοιρομητέρες και εξίμισι χιλιάδες χοιροειδή, τα οποία άλλα θα πήγαινα για σφαγή το επόμενο διάστημα και άλλα θα μεγάλωναν λίγο ακόμα για να πάνε για σφαγή χάθηκαν, καταστράφηκε η μονάδα. Ποιο είναι το κόστος; Για να γίνει μια πρόχειρη μελέτη που έκανε ο Γιώργος και με τη διεύθυνση εκεί γεωργίας ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Ν. Φιλιππίδης
Μόνο για αυτή τη μονάδα;
Π. Πεβερέτος
Από τις 72 εκμεταλλεύσεις οι οποίες χάθηκαν τα ζώα τους στην περιοχή του Τυρνάβου, τα μισά και πάνω μαντριά, γιατί εκεί μιλάμε για μεγάλες μονάδες, σύγχρονες μονάδες με αρμεκτήρια, με παγολεκάνες και τα λοιπά γκρεμίστηκαν, χάθηκαν. Αυτές οι υπόλοιπες θα περάσουν τουλάχιστον 2 μήνες για να γίνει η καθαριότητα να βγουν οι λάσπες, υγειονομικά να είναι σωστά, γιατί τα ζώα αν μπούνε κάπου που υπάρχουν μικρόβια, θα επηρεαστούν και αυτά νερό. Γιατί το γάλα προέρχεται από το νερό που πίνουν τα ζώα, Μα δεν πίνουν νερό.
Ν. Φιλιππίδης
Τώρα νερό καθαρό δεν υπάρχει.
Π. Πεβερέτος
Δεν υπάρχει, αν θέλω να κόψω εγώ να σταματήσω μια προβατίνα να μου δίνει γάλα τι κάνω; Της κόβω το νερό για 2 μέρες. Επομένως όταν δεν έχουμε νερό, όταν δεν έχουμε ηλεκτρισμό αυτή τη στιγμή, πέραν αυτών που χάθηκαν περίπου 35.000 από την περιοχή αυτή σας λέω του αμπελώνα συγκεκριμένα που μπόρεσαν και τα έσωσαν τα παιδιά τα έβγαλαν, ενώ ερχόντουσαν κύματα τα νερά τα έσωσαν, βρίσκονται σε μαντριά εγκαταλελειμμένα, παλιά, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρισμό. Τα σώσανε τα ζώα, όμως αυτά είναι έγκυα. Τώρα δηλαδή θα αρχίσανε να γεννάνε και τα έχουν πάει σε απόσταση πάνω από 40 km από εκεί που είναι, έγιναν μετανάστες στην ίδια τους στην περιοχή οι άνθρωποι αυτοί. Πολλοί από αυτούς δεν θα μπούνε πάλι νέοι άνθρωποι με τους οποίους μιλάω από την περιοχή αυτή. Για να καταλάβετε τι γίνεται, ψάχνουν να βρουν οι ίδιοι πρακτορεία. Για να φύγουν για Γερμανία, δεν ξανά μπαίνουμε πάλι λέει γιατί πολλοί από αυτούς για να φτιάξουν τις μονάδες στις οποίες φτιάξανε δανειοδοτήθηκαν με πολλά χρήματα για να φτιαχτεί μια μονάδα. Να καταλάβετε των 500 ζώων, γιατί αυτοί που καταστράφηκαν είχανε πάνω από 500 ζώα, είχαν 1000, ήταν μεγάλες μονάδες που κάνανε και το μεγάλο μέρος της παραγωγής των 200.000 τόνων αιγοπρόβειου γάλακτος που παράγεται στην Θεσσαλία, δηλαδή στις 850.000 αιγοπρόβειο γάλα που καταγράφεται στη χώρα οι 200.000
Ν. Φιλιππίδης
Το 1/4.
Π. Πεβερέτος
Το 1/4 παραγόταν εκεί, μεγάλες μονάδες. Αυτοί τώρα επειδή είναι χρεωμένοι και πολλοί από αυτούς είναι στο κόκκινο και έχουνε πάει τα δάνειά τους στα funds, αυτοί τους απειλούν να τους κάνουν κατασχέσεις στα μαντριά, σε ποια μαντριά, στα γκρεμισμένα ή στα σπίτια τους. Λάβετε υπόψη σας ότι σε πολλά χωριά, όπως Μεταμόρφωση, παράδειγμα, καταστράφηκαν και τα σπίτια τους. Δεν γυρνάνε πίσω οι άνθρωποι και λέει ο άλλος, να πάω να φτιάξω το σπίτι μου πάλι; Μα θα έρθει να μου κάνει κατάσχεση το καινούργιο σπίτι που θα έχω δάνειο πάλι για να το πάρω. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν εδώ, ένα, η αποζημίωση των ζώων των κατεστραμμένων ζώων και αυτών των 80.000 που έχουν γραφτεί μέχρι τώρα. Εμείς υπολογίζουμε πάνω από 20.000 από αυτά που έχουν σωθεί, αλλά βρίσκονται σε μαντριά, όπως σας είπα, εγκαταλελειμμένα από χρόνια τα περισσότερα από αυτά χάνεται τουλάχιστον το γάλα. Με 250 kg γιατί ήτανε με βελτιωμένα ζώα και τα λοιπά θα χαθεί ένα μέρος μεγάλο της παραγωγής της Θεσσαλίας.
Ν. Φιλιππίδης
Έχουμε εικόνα για το κόστος, έναν πρόχειρο υπολογισμό. Πόσο μπορεί να μας στοιχίσει μόνο το θέμα το τελευταίο, τώρα των πλημμυρών;
Π. Πεβερέτος
Εμείς υπολογίζουμε συνολικά και της αστικής περιοχής που έχουν χαθεί θα περάσουν τα 10 δισεκατομμύρια.
Ν. Φιλιππίδης
Το ερώτημα είναι επειδή τώρα θα χρειαστεί κάποιου είδους σχέδιο σε αυτές τις περιοχές; Τι είδους σχέδιο; Πώς μπορούμε να τους κρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Μας είπες τα προβλήματα κατασχέσεων, τα προβλήματα των δανείων, τα προβλήματα που έχουν χάσει τα σύμβολα που θα είχαν, φαντάζομαι ότι όλοι αυτοί έχουν συμβόλαια και παράδοση κρέατος και παράδοσης Γάλλο.
Π. Πεβερέτος
Και παράδοση γάλακτος και παράδοση κρέατος. Νίκο μου, στις 2 επιστολές που έστειλα στον πρωθυπουργό και στα κόμματα η πρώτη 28/08 και η άλλη 11/09. Πλησιάζαμε. Βάζουμε ένα πλέγμα μέτρων τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν. Καταρχήν βάζουμε για το ζήτημα της ζωής. Σε ορισμένα χωριά δεν έχουν μπει ακόμα. Αρχές Οκτωβρίου και δεν ξέρουμε ακόμα τι έχει γίνει, αν βρεθεί κανένας παππούς που δεν ήθελε να φύγει και τα λοιπά. Το πρώτο που βάζουμε λοιπόν είναι αυτό, το δεύτερο το οποίο βάζουμε, πρέπει να ολοκληρωθεί η συλλογή των νεκρών ζώων και για λόγους υγειονομικούς τα μισά έχουν συλλεχθεί από όσα σας είπα πριν που έχουνε χαθεί. Πρέπει λοιπόν να συλλέξουν τα ζώα, να βάλουν δυνάμεις, έχει μπει και ο στρατός, απ’ ότι φαίνεται δεν φτάνει. Το τρίτο πρέπει να γίνει είναι να γίνει υγειονομικός έλεγχος στον πληθυσμό, ο οποίος τσαλαβουτώντας στα νερά, τα οποία είναι μολυσμένα. Ήδη ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας ότι έχουν βρεθεί λόγω των τσιμπημάτων από τα ποντίκια. Αυτό που φοβόμασταν ότι θα γίνει που παθαίνουνε ασθένειες.
Ν. Φιλιππίδης
Λεπτοσπείρωση.
Π. Πεβερέτος
Λεπτοσπείρωση. Ότι αφορά εμάς σαν ΣΕΚ και σαν γαία, επιχειρείν του οποίου είμαστε μέτοχοι. Τροφοδοτήσαμε, με γαλότσες παράδειγμα, πρέπει να φοράνε. Κανένας δεν πρέπει να μπαίνει στα νερά ξυπόλητος με μάσκες και με άλλα υλικά που χρειάζονται εκεί. Δεύτερον, απευθυνθήκαμε στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών. Μια διεθνή ομοσπονδία. Είναι κύρια Ευρωπαϊκή στην οποία μετέχει ο Θωμάς ο Μόσχος σαν εκπρόσωπος, αυτός που βραβεύτηκε πριν λίγες μέρες σαν ο πρώτος Ευρωπαίος Βιοκαλλιεργητής, αγρότης και κτηνοτρόφος και ανταποκρίθηκαν θα μας στείλουνε και χρήματα και απευθύνθηκαν στα μέλη τους να τροφοδοτήσουν και με ζώα αν χρειάζεται. Δεύτερον, ανοίξαμε ένα λογαριασμό στο Συνεταιρισμό Τυρνάβου, ο οποίος είναι μέλος του ΣΕΚ και κάλεσα όλα τα μέλη του ΣΕΚ, 160 οργανώσεις, 115 συνεταιρισμούς, συλλόγους αλλά και φυσικά πρόσωπα, μεγάλους κτηνοτρόφους και ήδη έχουν μαζευτεί αρκετά χρήματα για να αγοραστούν ζωοτροφές. Στο συνεταιρισμό, όχι στο ΣΕΚ τα χρήματα. Από την άλλη μεριά, το κράτος μέχρι τώρα δεν έχει δώσει ούτε 1€. Πριν από λίγο μιλούσα με τον υπεύθυνο εκεί γιατί έχουν κάνει ένα συντονιστικό Θεσσαλίας από όλους τους νομούς. Οι κτηνοτρόφοι δηλαδή και οι αγρότες γιατί χάθηκαν και περίπου 850 – 1 εκατομμύριο χιλιάδες στρέμματα, από τα οποία ένα μέρος τους παρήγαγε ζωοτροφές και το κράτος δεν έχει μέχρι τώρα ανταποκριθεί. Πρώτα λοιπόν λέμε αυτά εμείς να γίνουν. Το δεύτερο, να υπάρχει αντικατάσταση των στάβλων που χάθηκαν, γιατί δεν είναι μόνο ότι χάθηκαν τα κτίρια. Χάθηκε μηχανολογικός εξοπλισμός, χάθηκαν τρακτέρια.
Ν. Φιλιππίδης
Ήταν ασφαλισμένα αυτά;
Π. Πεβερέτος
Όχι, δεν είναι για να σας πω κάτι, δεν ασφαλίζουν στάβλους οι ασφαλιστικές. Προσπάθησα να ασφαλίσω το δικό μου στάβλο που είναι 4000 τετραγωνικά αδειοδοτημένα, κανονικά, ότι χρειάζεται μια ασφαλιστική με πυρόσβεση εγκατεστημένη σε όλο το στάβλο 2 εταιρείες που ήρθανε μεγάλες ασφαλιστικές, αφού πάλεψαν στο τέλος, μου είπαν δεν μπορούμε να το ασφαλίσουμε. Ασφαλίζεται μόνο από τον ΕΛΓΑ αν πέσει κεραυνός. Τα αρμεκτήρια μας, τα αρμεκτήρια έχουνε από 15.000 μέχρι 90.000, καταστράφηκαν αυτά. Αυτά λοιπόν, εμείς ζητάμε να καταγραφούν και να αποκατασταθούν από την κρατική αρωγή. Όχι ΕΛΓΑ, πέραν του ότι δεν έχει τα χρήματα ο ΕΛΓΑ, αλλά οι αποζημιώσεις προβλέπει, παράδειγμα για ένα θηλυκό ζώο 85€, όταν αυτό αν το πουλήσω στο χασάπη ζώα που είναι μεγάλης ηλικίας και δεν μου κάνουν και κάνω αντικατάσταση θα πάρω 150€ αν είναι 30 κιλών με 4,7 το ευρώ το ζώο. Ποιος να τα πάρει; Ξέρετε τι μου λένε πάνω, ας μας τα δώσουν και αυτά και φύγαμε και ελάτε να μας βρούνε.
Ν. Φιλιππίδης
Αυτό το ακούς πάρα πολύ έντονα το φεύγουμε;
Π. Πεβερέτος
Τι να κάνει με 85€; Για αυτό ζητάμε 250€. Ζητάμε συγκεκριμένες και στην επιστολή που στείλαμε στον πρωθυπουργό.
Ν. Φιλιππίδης
250€ ανά αιγοπρόβατο.
Π. Πεβερέτος
Ανά αιγοπρόβατο θηλυκό άνω του έτους, το οποίο γεννάει.
Ν.Φιλιππίδης
Με απόδειξη αντικατάστασης, το λέω αυτό γιατί πρέπει να βρέθηκε μια δικλείδα ασφαλείας ότι θα μείνουν οι άνθρωποι στη δουλειά;
Π. Πεβερέτος
Άμα τα πάρει τα ζώα, αν βρει να τα πάρει και προτείνουμε από ελληνικές φυλές, δηλαδή 10 φυλές που έχουν απομείνει είτε είναι της Λέσβου, είτε είναι τα καραγκούνικα, είτε είναι άλλες φυλές. Αλλά δεν θα βρεις καλό ζώο σαν αυτό που είχες φτιάξει εσύ, που το είχες διαλέξει από όταν γεννιέται. Εγώ τι κάνω παράδειγμα; Έτσι για να καταλάβει ο κόσμος, μου γεννανε 400 πρόβατα, από τα 400 πρόβατα δεν είναι όλα της ίδιας απόδοσης. Κρατάω λοιπόν αρνάδες από τα καλύτερα ζώα εκείνα που έχουνε και πολύ γάλα αλλά και διάρκεια. Έτσι ανανεώνω το κοπάδι μου, από αυτά δεν θα πουλήσω κανένα, θα πουλήσω τα δεύτερα ζώα.
Ν. Φιλιππίδης
Θέλει χρόνια για να το στήσεις αυτό.
Π. Πεβερέτος
Βέβαια, θέλει χρόνια.
Ν. Φιλιππίδης
Το πρόβλημα στην κτηνοτροφία δεν ξεκίνησε τώρα με τις πλημμύρες. Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει και πριν από την ενεργειακή κρίση με την άνοδο της τιμής των ζωοτροφών ή και πιο πριν θα με πας.
Π. Πεβερέτος
Το 2008, τότε που μας έδωσαν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τότε πέταξαν οι ζωοτροφές και άτοκα αυτά γίνανε έντοκα στην πορεία και το δημόσιο αποσύρθηκε. Και μας ζητάνε χρήματα τώρα κυρία στους βοοτρόφους και στους χοιροτρόφους, πήραν τα μεγάλα ποσά, τους ζητάνε χρήματα, ολόκληρο το ποσό και με τους τόκους επάνω.
Ν. Φιλιππίδης
Οι κάτοικοι όμως της πόλης δεν ξέρουν ότι ξεκίνησε η υπερχρέωση σας. Μετά ανέβηκαν οι τιμές των ζωοτροφών, άρχισε να φεύγει κόσμος από το επάγγελμα. Οι άνθρωποι στις πόλεις πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και βλέπουνε πιο ακριβό το γάλα 30 – 40%, το τυρί 50 – 60%, το κρέας 40 – 50% και σου λέει κάποιοι κονομάνε;
Π. Πεβερέτος
Ναι, κονομάνε πιθανά οι κτηνοτρόφοι. Όχι, να φέρω ένα παράδειγμα με τη φέτα, βγαίνουνε τώρα τα σούπερ μάρκετ και ανεβάζουν την τιμή της φέτας μέχρι 16, 17, 20 λέει θα πάει με την ευκαιρία σε εισαγωγικά ότι έγινε η ζημιά στη Θεσσαλία και άρα πρέπει να ανεβάσουμε τις τιμές γιατί δεν έχουμε την ποσότητα που χρειάζεται. Η φέτα αυτή που είναι σήμερα στα μαγαζιά έχει φτιαχτεί πριν 3 μήνες, είναι στις αποθήκες, γιατί το καλοκαίρι δεν υπάρχει γάλα για να παράγουν φέτα. Έχει φτιαχτεί από τον Ιούνιο πιθανά και Ιούλιο η τιμή που αγόραζαν το γάλα. Οι βιομηχανίες είναι η ίδια που το αγόραζαν πέρσι τον Οκτώβρη που ανέβηκαν οι τιμές του πρόβειου 1,53 μέσον όρο και του αιγιου 1€ το γάλα. Για ποιο λόγο λοιπόν ανεβάζουν τις τιμές τη στιγμή που η ενέργεια έχει πέσει, το φυσικό αέριο έχει μειωθεί, το πετρέλαιο, το οποίο δεν χρησιμοποιούν κατά βάση, είτε οι βιομηχανίες είτε τα σούπερ μάρκετ έχει ανέβει κοντά στα 2€ που τώρα θα μπούμε μέσα να καλλιεργήσουμε. Άρα το κόστος που είναι περίπου το 20% η ενέργεια που αφορά εμάς, το κόστος παραγωγής έχει ανέβει. Ταυτόχρονα ανεβαίνουν και οι ζωοτροφές που είχανε πέσει λίγο. Άρα εμείς πουλάμε όμως στην ίδια τιμή. Είναι κερδοσκοπία να πω συγκεκριμένα γιατί; Οκτώμισι ευρώ πουλάει ο μεταποιητής τη φέτα.
Ν. Φιλιππίδης
Ο τυροκόμος.
Π. Πεβερέτος
Ο τυροκόμος, χονδρική στα σούπερ μάρκετ και οπουδήποτε αλλού πουλάει. Μπαίνει ένα ΦΠΑ, πάει στα 9 – 9 μιση ευρώ. Πόσο κέρδος βάζει επάνω το σούπερ μάρκετ; Να σας πω από 18% το λιγότερο που βάζει ένα σούπερ μάρκετ, μια αλυσίδα μέχρι 30%. Βάλτε 25% επάνω στο 9,80. Να πουλήσει 12€; Άντε 13 λέω εγώ στη χειρότερή που είναι μια τιμή την οποία έχει τεράστιο κέρδος και το σουπερμάρκετ και ας λένε ότι θέλουνε και έχει και το τυροκομείο από 7 μέχρι 10%. Τι λέμε εμείς, κύριοι σε αυτή την καταστροφή που υπάρχει θα μπορούσαμε και εμείς να βγούμε και να πούμε, δεν θα υπάρχει γάλα, ζητάμε 2€.
Ν. Φιλιππίδης
Γιατί όχι, γιατί 1,50;
Π. Πεβερέτος
Ναι, γιατί 1,53 και όχι 2€, γιατί να μην ζητήσουμε αφού δεν θα βρίσκεις γάλα και στο εξωτερικό στις εξαγωγές πάει καλά πουλάς 8€ το κιλό. Δεν το κάνουμε. Λέμε τουλάχιστον να κρατηθούν οι τιμές στο 1,70 που πούλησαν οι συνεταιρισμοί κατά βάση γάλα το πρόβειο και 1,15 το γίδινο. Να μειώσουν και αυτοί λοιπόν το κέρδος τους σε αυτή την κρίση, σε αυτή την κατάσταση που υπάρχει μέχρι να ισορροπήσουμε. Δεύτερον, το κράτος να πάρει μέτρα, ζητάμε μείωση έστω συγκυριακά του ΦΠΑ είτε στο 6% στα γαλακτοκομικά, στο ελαιόλαδο, τα προϊόντα αγροδιατροφής που τα έχει ανάγκη ο άνθρωπος να τα πάρει για να ζήσει, είτε και στα κρέατα τα ελληνικά όμως, γιατί με το κρέας μπορεί να έχουμε μια επάρκεια στο αιγοπρόβειο στο βοδινό όμως έχουμε μόνο 15% επάρκεια. Στο χοιρινό είχαμε 75% επάρκεια πριν 10 χρόνια. Και τώρα έχουμε 25% επάρκεια.
Ν. Φιλιππίδης
Αυτό σημαίνει ότι το 75% εισάγεται. Από πού εισάγονται;
Ν. Πεβερέτος
Τα γαλακτοκομικά τα εισάγουμε κυρίως από Γερμανία, Ολλανδία, τις Κάτω Χώρες, Βέλγιο δηλαδή και τα λοιπά και τα κρέατα κυρίως από Γαλλία, Αγγλία, είχαμε και κάποιες άλλες χώρες πιο μικρά. Η Γαλλία εισάγει περίπου το 50% του βοδινού στη χώρα μας.
Ν. Φιλιππίδης
Τάκη, εσύ και οι συνάδελφοί σου τώρα ως κτηνοτρόφοι, όταν πηγαίνετε σε ένα κρεοπωλείο στις πόλεις που σπανίως βλέπεις σε κρεοπωλείο εισαγόμενο προϊόν, είστε λίγο προβληματισμένοι αν σας λέει την αλήθεια;
Π. Πεβερέτος
Την αλήθεια θα στην πούνε οι πωλητές που έχεις εμπιστοσύνη που είσαι πελάτης τους χρόνια και δεν βρίσκεις άκρη. Γιατί τα ελληνοποιούν. Παίρνουν ένα τιμολόγιο, δηλαδή ότι αγόρασαν ένα μοσχάρι από μένα και το κρατάνε 1,5 μήνα. Εμείς δεν λέμε να μην εισάγονται, αλλά να εισάγονται και να εμφανίζονται στον καταναλωτή. Το χοιρινό αυτό είναι Ολλανδίας. Αν θέλει να επιλέξει ο καταναλωτής Ολλανδίας ας πάει να το επιλέξει και εδώ χρειάζεται ενημέρωση του κόσμου και χρειάζεται και έλεγχος από το κράτος. Δεν μπορεί να έρχεται γάλα παράδειγμα από τη Ρουμανία, πρόβειο που έρχεται πολύ και να παρουσιάζεται ως ελληνικό. Τι προτείναμε εμείς για αυτό; Έγινε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στη Θεσσαλία εδώ και δυόμισι χρόνια όπου τσιπάρετε η παγολεκάνη μου με το γάλα, ο οδηγός του φορτηγού που έρχεται να το πάρει απ την τάδε βιομηχανία, από το τάδε τυροκομείο, το αυτοκίνητο που το παίρνει και εκεί που το πάει, η λεκάνη, το βυτίο στο οποίο πέφτει το γάλα. Γιατί τι είπε κάποιος που πιάσαμε στη Γερμανία, έγινε λάθος, λέει και αντί να πέσει στο πρόβειο έπεσε το αγελαδινό.
Ν. Φιλιππίδης
Αυτόν που πιάσατε στη Γερμανία να πουλάει φέτα με αγελαδινό γάλα, αντί με τη σωστή μίξη του αιγοπρόβειου.
Π. Πεβερέτος
Που είναι 70% πρόβειο, στη χειρότερη περίπτωση. Η φέτα είναι από πρόβειο γάλα. Βάλαμε όμως τότε, πήραμε το ΠΟΠ και το γίδινο γιατί δεν ξέρανε τι να το κάνουνε οι άνθρωποι, δεν πήγαινε, ενώ τώρα το γίδινο γάλα που είναι καλύτερο δηλαδή το ανθρώπινο γάλα, η γυναίκα, μετά είναι το βουβαλίσιο, μετά είναι το γαϊδουρινό γάλα, από θρεπτικά στοιχεία, μετά είναι το γίδινο, μετά είναι το πρόβειο και μετά είναι το αγελαδινό γάλα.
Ν. Φιλιππίδης
Με λίγα λόγια, προτείνεις Τάκη εσύ και ο σύνδεσμος ένα σύστημα το οποίο έχει υποτίθεται ψηφιστεί για να εφαρμοστεί για τα καύσιμα, με τα gps στα βυτιοφόρα και δεν εφαρμόζεται και περιμένεις να εφαρμοστεί στο γάλα;
Π. Πεβερέτος
Γιατί δεν έχει πέσει υπογραφή υπουργού, γιατί αυτό πρέπει να χρηματοδοτηθεί από κάπου. Τι είπαμε εμείς όταν μας φωνάξανε, γιατί συμβάλαμε σε αυτό να γίνει. Έγιναν διορθώσεις να πω παράδειγμα, δεν πρόβλεπαν, εντάξει έχουμε παγολεκανες αλλά κάποιοι δεν έχουν παγολεκάνη έχουν και γκιούμια των 50 κιλών, των 55 κιλών, εκεί το διορθώσανε, συμβάλαμε εμείς το πώς θα γίνεται αυτό και τα λοιπά είναι ένα τέλειο θα έλεγα -αν μπορεί κάτι να είναι τέλειο σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να σου ξεφύγει, λέει, έρχεται από μένα και παίρνει 500 kg γάλα. Καταγράφεται ότι πήρε από τον Πεβερέτο, χτυπάει το τσιπάκι στην παγολεκάνη, τόσο γάλα πήρε.
Ν. Φιλιππίδης
Ένας τζίρος μιας μέσης κτηνοτροφικής επιχείρησης πόσο είναι ετησίως;
Π. Πεβερέτος
Μιας μέσης είναι γύρω στις 100-120.000 ανάλογα τις αποδόσεις των ζώων.
Ν. Φιλιππίδης
120.000€ σωστά; Οι υπουργοί που μιλάτε το καταλαβαίνουνε αυτό; Καταλαβαίνουν ότι μιλάνε με επιχειρηματίες μικρομεσαίους στην ουσία. Γιατί αυτό είναι μια επιχείρηση.
Π. Πεβερέτος
Εγώ δεν ξέρω, θεωρώ ότι το IQ τους είναι ψηλότερο. Όταν βλέπω υπουργό Νίκο μου που του πας ένα πρόγραμμα, έχουμε κάνει σαν ΣΕΚ, γιατί εμείς δεν είμαστε ένας φορέας που λέμε, άντε μια φορά το χρόνο θα ασχοληθούμε, θα κάνουμε νέα κινητοποίηση, δουλεύουμε και με συνεργάτες, πανεπιστημιακούς, χρήματα δεν παίρνουμε από πουθενά, να το σημειώσω αυτό, γιατί πολλοί λένε, εσείς παίρνετε χρήματα. Οι άνθρωποι αυτοί βοηθάνε οικειοθελώς χωρίς να παίρνουν χρήματα ούτε για τα μεταφορικά τους. Εμείς δεν έχουμε κανένα μισθό, εγώ σαν πρόεδρος που είμαι τώρα 15 χρόνια πόσα είμαι δεν έχω όχι μόνο μισθό, τα έξοδα μου δεν πληρώνονται.
Ν. Φιλιππίδης
Νιώθεις ότι τελειώνει σιγά σιγά η ελληνική κτηνοτροφία στην Ελλάδα;
Π. Πεβερέτος
Όχι αν γίνουν κάποια πράγματα από το κράτος, αν γίνει ένα σχέδιο, ένας προγραμματισμός, τι θέλουμε; Τι ζητάμε από την κτηνοτροφία; Ας το πω αλλιώς. Ετοιμάζουμε τώρα ένα πρότζεκτ σαν ΣΕΚ για την Κρήτη και τα νησιά, μέσα έχει και τη γενετική βελτίωση, έχει και τη σύνδεση της παραγωγής με τον τουρισμό. Δεν είναι δυνατόν 2 εκατομμύρια πόσα περνάνε 3, δεν θυμάμαι στην Κρήτη τουρίστες να μην χρησιμοποιούμε τα υλικά αγροδιατροφής που παράγει η Κρήτη από το γάλα, από το τυρί. Κάναμε μια πρόταση, δουλέψαμε 3 μήνες στο Υπουργείο Ενέργειας επί ΣΥΡΙΖΑ στο λέω αυτό, μια καταπληκτική δουλειά. Εμείς είχαμε προτείνει
Ν. Φιλιππίδης
Και τι έγινε αυτή η δουλειά;
Π. Πεβερέτος
Δεν υλοποιήθηκε τίποτα, ενώ ανακοινώθηκε. Εμείς τι είχαμε προτείνει εκεί και πέρασε, να φτιαχτούν στις περιφέρειες εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που είναι οι αγορές να φτιαχτούν agrolisi, να μπορεί ο συνεταιρισμός να μπορεί ο κτηνοτρόφος, o πορτοκαλο παραγωγός που έχει μαρούλια, κουνουπίδια να πάει με μια προσυσκευασία απευθείας στα προϊόντα του. Παράδειγμα στην Τρίπολη προτείνουμε εμείς να γίνει αυτό σε βιομηχανική περιοχή και στις άλλες περιοχές. Τα προϊόντα του εκεί και να μπορεί ο ξενοδόχος γιατί μας είπαν οι ξενοδόχοι, δεν βρίσκουμε τα ελληνικά προϊόντα όταν τα χρειαζόμαστε, τα βρίσκουμε σε πολύ υψηλότερες τιμές. Βέβαια, αφού περνάνε 3 χέρια μέχρι να φτάσουν εκεί που θα τα αγοράσει ο ξενοδόχος κερδίζουν οι μεσάζοντες. Αυτό λοιπόν που το ξανά προτείνω εγώ τώρα είναι κάτι που έχει γίνει στις χώρες της Ευρώπης πάρα πολλά χρόνια. Τώρα όμως που έχουμε και την τεχνιτή νοημοσύνη που μπορούμε πολύ πιο εύκολα να κινηθούμε και να εστιάσουμε τι προϊόν είναι αυτό, να μπαίνει σε κατηγορίες και οι τιμές τους. Τα χρήματα με το που πατάει το κουμπί ο ξενοδόχος στην Ελαφόνησο που μετείχε ένας από τη μεριά των Ξενοδόχων και λέει, ρε παιδιά εγώ που θα το βρω ας πούμε το προϊόν που θέλω; Να που θα το βρεις, θα πατάς ένα κουμπί και θα λες
Ν. Φιλιππίδης
Αυτή είναι η μια λύση, η άλλη λύση μήπως είναι ο Θωμάς Μόσχος για παράδειγμα, που έχει καθετοποιημένη μονάδα πάνω στην Καστοριά; Για αυτό και βραβεύτηκε;
Π. Πεβερέτος
Βέβαια, όχι μόνο καθετοποιημένη και βιολογική.
Ν. Φιλιππίδης
Και βιολογική, η οποία να καταλήγει μέχρι και την ενέργεια να την παράγει. Μήπως πρέπει να φτιάξουμε τέτοιες μόνο μονάδας οι οποίες να μπορούν να σταθούν στον ανταγωνισμό;
Π. Πεβερέτος
Τέτοιες προτείναμε, Νίκο και παλεύουμε να φτιάξουμε συνεταιρισμούς και για να καταλάβει και ο κόσμος στην ουσία του συνεταιρισμού, πήγα στην Αρκαδία και έστησα, με κάλεσαν τα παιδιά, νέοι κτηνοτρόφοι, εικοσιπεντάρηδες, τριαντάρηδες. Υπάρχουν και τέτοιοι και ο Πρόεδρος μάλιστα του συνεταιρισμού που εκλέχτηκε είναι 25 χρονών, ένα παλικάρι που έχει 600 ζώα και τα λοιπά. Στήσαμε ένα συνεταιρισμό με χίλια ζόρια γιατί πέσανε απάνω αυτοί που αγοράζουν το γάλα δεν θέλουνε συνεταιρισμούς, θέλουν να μας έχουν μεμονωμένο ένα – ένα και να μας παίζουν όπως θέλουν, να σου δίνει μια προκαταβολή, δηλαδή 10% του γάλακτος που θα παράγεις με ανοιχτές τιμές και σε δένει και έρχεται μετά ένα χρόνο και σου λέει 3 το λάδι 3 το ξύδι τόσα, πάρε αυτά και τελειώσαμε. Φτιάξαμε λοιπόν το συνεταιρισμό. Μπήκαν στην αρχή από τους 55 που είχαν έρθει σε ένα χωριό της Αρκαδίας, μπήκανε 23 τον φτιάξαμε το συνεταιρισμό. Πρώτη χρονιά τώρα έγινε το ‘21. Το γάλα το περνάνε τότε το ’20 οι βιομηχανίες και οι τυροκόμοι με 77 λεπτά το πρόβιο σε αυτούς και το γίδινο 52, δεν θυμάμαι ακριβώς τα νούμερα. Την πρώτη χρονιά λοιπόν κάνει ο συνεταιρισμός διαγωνισμό, λέω εδώ ελάτε είναι 800 τόνοι γάλα μαζεμέν. Τι τον βοηθάει τον τυροκόμο να το παίρνει αυτό; Παίρνει το γάλα μαζεμένο που έχει 5 λεπτά το κιλό. Όχι 5, 10 φτάνει αν το μαζεύει κτηνοτρόφο – κτηνοτρόφο, τιμή που πήρανε 91 από 77. Τη δεύτερη χρονιά, 1,20 την τρίτη χρονιά, 1,65 δηλαδή από το ‘22 μέχρι τώρα και με 150.000 στο ταμείο του συνεταιρισμού για να αγοράσει ο άλλος ζωοτροφές. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα σε όλη την Ελλάδα.
Ν. Φιλιππίδης
Εργαζόμενους βρίσκετε;
Π. Πεβερέτος
Όχι, πολύ δύσκολα.
Ν. Φιλιππίδης
Ζητάτε από τα αρμόδια υπουργεία να έρθουν μετακλήσεις ξένων αυτό που συζητάμε.
Π. Πεβερέτος
Υπάρχουν πάνω από 200.000 οι οποίοι είναι άγραφοι στην Ελλάδα. Και δουλεύουν μαύρα.
Ν. Φιλιππίδης
Δουλεύουν αυτοί και μας λείπουν και άλλοι.
Π. Πεβερέτος
Και μας λείπουν και άλλοι φεύγουν, όμως φεύγουν πολλοί και πάνε είτε στην Ιταλία είτε στην Ισπανία, τα μεροκάματα είναι καλύτερα και πολύ πιο εύκολο το να πάρουν ένα χαρτί.
Ν. Φιλιππίδης
Άδεια παραμονής.
Π. Πεβερέτος
Τι λέμε εμείς στην πολιτεία; Έχετε κλείσει χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι κάθονται και τους δίνετε και κάποια λεφτά για τα παίρνετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Αντί λοιπόν να τους κλείνετε εκεί, δώστε τους τη δυνατότητα να έχουν ένα χαρτί που τους έχετε καταγράψει, να μπορεί να δουλέψει έξω και μάλιστα με εργόσημο που παίρνει και το κράτος λεφτά δηλαδή για κάθε εργόσημο των 1.000€, παράδειγμα, δούλεψε ένα μήνα, ένα μισό μήνα 100€ κατατίθενται στο Ταμείο, στον ΕΦΚΑ. Κατατέθηκε μια πρόταση αντί για 7 χρόνια, στον έναν που εχω εγω ηταν 7 χρόνια και έχει πάρει μόνιμη άδεια η οποία ανανεώνεται κάθε 3 και τώρα επειδή έχει πάρει 3 θητείες κάθε 2 χρόνια. Πάει ο άνθρωπος φεύγει, πάει στο Μπαγκλαντές παράδειγμα είναι από το Μπαγκλαντές. Έκανε και παιδί, τώρα παντρεύτηκε εκεί, πάει 2 μήνες στο Μπαγκλαντές ή ένα μήνα και ξανάρχεται. Μπορεί να ξανάρχεται. Ο άλλος, ο οποίος είναι Πακιστανός, ο άνθρωπος δεν έχει ούτε χαρτιά, προσπαθώ να του βγάλω. Δεν μπορεί να πάρει.
Ν. Φιλιππίδης
Έτσι είναι όλη η κτηνοτροφία, ο πρωτογενής τομέας.
Π. Πεβερέτος
Ο πρωτογενής και περισσότερο η κτηνοτροφία που μετά τους Αλβανούς που είχαμε που ήταν τσακάλια, φύγανε αυτοί, ανέβηκαν επίπεδο, τώρα κάνουν άλλες δουλειές και έχουμε με Μπαγκλαντές και τα λοιπά, έχουν γίνει προσπάθειες να γίνουν συμφωνίες και με Αίγυπτο και με Μπαγκλαντές και με Βιετνάμ να φέρουμε ανθρώπους από εκεί, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει και εγώ λέω άμεσα μπορεί να γίνει. Παράδειγμα ας την κτηνοτροφία που δεν βρίσκουμε και έτσι αναγκαζόμαστε να μειώσουμε τα ζώα. Δεν μπορούν 2 άτομα να παλέψουνε 800 ζώα. Οι λύσεις υπάρχουν να τους δώσουνε χαρτί, να δουλεύουνε να ξέρουν που βρίσκονται και που δουλεύουνε και να κάνουν και φορολογική δήλωση και έτσι έχει να κερδίσει το κράτος, να βρίσκουμε εργαζόμενους που τους πληρώνουμε πολύ καλά Νίκο.
Ν. Φιλιππίδης
Με διατροφή, με σπίτι, με στέγαση;
Π. Πεβερέτος
Με το σπίτι δικό μας και εδώ μπαίνει ένα ζήτημα που θέλω να το πω. Που το λέω στους εξαγωγείς κάτω στην Αργολίδα, εσείς έχετε τα συνεργεία, μαζεύουν τα πορτοκάλια που μένουν αυτοί οι άνθρωποι; Πολλοί στα δέντρα από κάτω ή σε κάτι χαμόσπιτα και τα λοιπά. Γιατί δεν φτιάχνετε εσείς με κατασκευή θερμοκηπιακού τύπου που είναι φθηνή; Το ίδιο προτείνουμε και για τα μαντριά που καταστράφηκαν. Κάνω παρένθεση εδώ, φτηνή κατασκευή, γερή κατασκευή και δεν χρειάζεται και άδεια γιατί την άδεια την έχει ο κατασκευαστής. Γιατί δεν φτιάχνεται να μπορούν οι άνθρωποι να κοιμούνται, να έχουν την τουαλέτα τους, να έχουν το μπάνιο τους. Μερικοί έχουνε μπει σε αυτό το τρυπάκι. Εδώ πρέπει να μπει το κράτος για να του πει, αν θα φτιάξεις αυτό και θα έρθουν νέοι άνθρωποι γιατί θα έρθουνε, τότε δεν θα είναι στις λάσπες, θα έχουνε να κάνουν ένα μπάνιο, θα έχουν ένα φαγητό να φάνε, να δώσει κάποια κίνητρα. Είναι σύνθετο, όπως είπες.
Ν. Φιλιππίδης
Είναι σύνθετο το θέμα του πρωτογενή τομέα και ειδικά της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι τόσο πολυπαραγοντικό. Θα μπορούσαμε να συζητάμε ώρες μαζί σου. Εγώ θέλω να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ που ήσουνα μαζί μας, που ήσουν μαζί μας σε αυτή τη συζήτηση για τον Οικονομικό Ταχυδρόμο στο podcast Βαβέλ. Ξέρω ότι τρέχεις με χίλια πράγματα. Ξέρω ότι η ελληνική κτηνοτροφία έχει πολλά ζητήματα. Σε ευχαριστώ θερμά, Τάκη Πεβερέτο.
Π. Πεβερέτος
Νίκο, σε ευχαριστώ πολύ και το τελευταίο μήνυμα που θέλω να στείλω απόγνωσης θα έλεγα, άμεσα το κράτος μέσω της κρατικής αρωγής και των όποιων χρηματοδοτήσεων μπορεί να βγάλει από την Ευρώπη που πρέπει, μας παλεύουν τώρα 13 χρόνια 12 με τα μνημόνια, καταστράφηκε ο τόπος εδώ καταστράφηκαν επιχειρήσεις, καταστράφηκαν. Είναι η ώρα τώρα τα 10 δισεκατομμύρια αυτά που ζητάμε να τα βάλουν, να μπορέσουνε να επισκευαστούν οι στάβλοι, να καθαρίσει ο τόπος, τα σπίτια των ανθρώπων που καταστράφηκαν, τα ζώα να μπορέσουν να αναπληρωθούν όσα μείνανε, αλλά και εκείνα που καταστράφηκαν εντελώς να χρηματοδοτηθούν με την αξία που χρειάζεται για να τα αγοράσουμε και τα υπόλοιπα με τις φωτιές. Μην τα ξεχνάμε. Σας ευχαριστώ πολύ.
Ν. Φιλιππίδης
Γεια σου. Γεια σου Τάκη.
Latest News
Πληρωμές ενστάσεων από τον ΕΛΓΑ ύψους 2,62 εκατ. ευρώ
Οι ενστάσεις, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ έχουν κατατεθεί από παραγωγούς, οι οποίοι έχουν πληγεί οι εκμεταλλεύσεις τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια
Τσιάρας: Έρχεται η ρύθμιση για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ είναι ο «οδικός χάρτης» για τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, είπε ο Κώστας Τσιάρας
Περίπου 3,3 εκατ. τόνοι ψαριών αλιεύονται από τον ευρωπαϊκό στόλο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τις ποσότητες των αλιευμάτων της ΕΕ το 2023 - Ποια είδη ψαριών και από πού αλιεύτηκαν
Χάνουν «έδαφος» τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Αμφίρροπο το μέλλον του αγροτικού ευρωπαϊκού χάρτη λόγω της συμφωνίας ΕΕ με τη Mercosur, προειδοποιεί η ΕΘΕΑΣ
Ξεκινούν αιτήσεις για αποζημιώσεις στα αλιευτικά σκάφη – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν το πρόγραμμα «Αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και θάλασσα» - Οι ειδικοί στόχοι των κατατεθέντων προτάσεων
Τι φέρνει η συμφωνία ΕΕ - Mercosur για τα ευρωπαϊκά κρασιά
Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur δεν ικανοποιεί πλήρως το οινικό τμήμα των ευρωπαϊκών συνεταιριστικών οργανώσεων Copa - Cogeca
Στα 519,6 εκατ. τα διαθέσιμα για την αλιεία από το ΠΑΛΥΘ 2021-2027
Στι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών αναφέρθηκε από την Αλεξανδρούπολη ο Χρήστος Κέλλας
Σατολιάς στον ΟΤ: Πώς η φέτα Καλαβρύτων κατέκτησε την πρώτη θέση στα σούπερ μάρκετ
Η φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων και το μυστικό επιτυχίας - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς
Έως 12 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τα προγράμματα οίνου
Οι αιτήσεις στήριξης των προγραμμάτων προώθησης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά Ενισχύσεων - Οι δικαιούχοι
Πράσινο φως στο πλαίσιο πιστοποίησης για την ανθρακοδεσμευτική γεωργία
Μέσω ενός ηλεκτρονικού ενωσιακού μητρώου η ΕΕ θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την πλήρη ιχνηλασιμότητα των λεγόμενων πιστοποιημένων μονάδων