Την τελευταία δεκαετία, η κατά κεφαλήν παραγωγή στην Πολωνία αυξήθηκε κατά 85%, στα 43.113 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε σύγκριση με τη μόλις 46% αύξηση στη Γερμανία και 55% κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την ΕΕ την ίδια περίοδο.
Η μεταποιητική βιομηχανία της Γερμανίας συρρικνώθηκε από 20,3% της οικονομικής παραγωγής σε 18,5% τη δεκαετία έως το 2022. Αντιστρόφως ανάλογη η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στην Πολωνία, όπου αυξήθηκε από 16,7% του ΑΕΠ σε 17,7% κατά την ίδια περίοδο. Η παραγωγή έχει εκτιναχθεί από 101 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 122 δισ. δολάρια πέρυσι.
Ορισμένοι πιστώνουν την «έκρηξη» στην υποστηρικτική κυβερνητική πολιτική, ενώ βοηθούν επίσης διαρθρωτικοί παράγοντες όπως οι χαμηλότεροι μισθοί και η φθηνή γη. Ο απλός καλός συγχρονισμός έχει παίξει επίσης ρόλο.
Μια αυξανόμενη τάση «σχεδόν ακινητοποίησης», στο πλαίσιο της οποίας δυτικές εταιρείες μεταφέρουν πιο κοντά τις αλυσίδες εφοδιασμού από χώρες όπως η Κίνα, ενισχύει επίσης τις επενδύσεις.
Η βιομηχανία βασικός μοχλός ανάπτυξης της Πολωνίας
Η χώρα βγήκε από τη σοβιετική κυριαρχία με μια μεγάλη και γερασμένη βιομηχανική βάση, αλλά το εξειδικευμένο και τεχνικά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό της την έκανε ελκυστική για μια σειρά βιομηχανιών, ιδιαίτερα λόγω του συγκριτικά χαμηλότερου μισθολογικού κόστους.
Το μέσο ωριαίο κόστος της πολωνικής μεταποιητικής εργασίας ήταν $12,33 το 2021, σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, σε σύγκριση με $49,56 στη Γερμανία.
Για πολύ καιρό, η Πολωνία ήταν βασικός πυλώνας της γερμανικής αλυσίδας εφοδιασμού της βιομηχανίας αυτοκινήτων, παράγοντας κινητήρες, ελαστικά και καθίσματα αυτοκινήτου, μεταξύ άλλων εξαρτημάτων. Η παραγωγή αυτοκινήτων εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 1/10 της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας.
Ωστόσο, οι υπουργοί στη Βαρσοβία επιδιώκουν η χώρα να αυξήσει την παραγωγή υψηλότερης αξίας ειδών. Έχουν ξεκινήσει, λοιπόν, μια… επίθεση γοητείας για να προσελκύσουν ξένα μετρητά σε νέες και προηγμένες τεχνολογίες.
O γίγαντας κατασκευής τσιπ Intel ανακοίνωσε τη λειτουργία ενός εργοστασίου 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κοντά στο Wroclaw νωρίτερα φέτος, ενώ η κυβέρνηση στη Βαρσοβία κυνηγάει επίσης επενδύσεις από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, η οποία επιδιώκει να αντισταθμίσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους από την Κίνα.
Η Πολωνία έχει, επίσης, παλέψει για επενδύσεις σε «γιγαεργοστάσια» μπαταριών που θα βρίσκονται στο επίκεντρο των διαδικασιών παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.
Σύμφωνα με την Telegraph, το 2022, η Πολωνία ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών στον κόσμο, με ετήσια παραγωγή 73 γιγαβατώρες, υπερδιπλάσια της Γερμανίας. Ένα εργοστάσιο μπαταριών ιόντων λιθίου που λειτουργεί από την LG Chem στο Wroclaw είναι το μεγαλύτερο που έχει κατασκευαστεί στην Ευρώπη μέχρι στιγμής.
Στη βάση όλων αυτών των βιομηχανικών επενδύσεων βρίσκεται η μαζική ανάπτυξη υποδομών. Από το 2011 έως το 2021, η Πολωνία κατασκεύασε 429 μίλια αυτοκινητοδρόμων, σε σύγκριση με 193 στη Γερμανία.
Η Γερμανία σε παρακμή
Η Πολωνία επεκτείνεται σε μια περίοδο που, στον αντίποδα, η Γερμανία βρίσκεται σε παρακμή. Με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου υψηλότερες, η Γερμανική Ομοσπονδία Βιομηχανίας (BDI) προειδοποίησε ότι τα μέλη της μεταφέρουν τις δραστηριότητές του ή τις περιορίζουν.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο γερμανικός γίγαντας χημικών BASF, ο οποίος κλείνει εργοστάσια στη Γερμανία και καταργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας – όλα αυτά ενώ επεκτείνεται στην Κίνα.
Ο καγκελάριος Σολτς έχει αναγνωρίσει ότι τα προβλήματα είναι πιο βαθιά από την τιμή του φυσικού αερίου. Έχει δεσμευτεί να επανασυστήσει τη χώρα του ως κολοσσό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στοχεύοντας στο 80% της πράσινης ενέργειας μέχρι το 2030. Ωστόσο, η υπόσχεσή του αμφισβητείται από ειδικούς οι οποίοι λένε ότι οι πολιτικές του Βερολίνου αφήνουν πολλά ζητήματα αναπάντητα, και κυρίως η στάση για τα πυρηνικά.
Καθώς η χώρα προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, έχει κλείσει πρόωρα τους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της. Οι τρεις τελευταίοι έκλεισαν τον Απρίλιο.
Αντιδραστήρες στην Πολωνία
Η Πολωνία, που μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία και αισθάνεται ακόμη πιο εκτεθειμένη στη Ρωσία, οδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η χώρα, η οποία παράγει περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας με καύση άνθρακα, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γενιάς πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Πριν από ένα δεκαπενθήμερο, οι υπουργοί υπέγραψαν σύμβαση με τον αμερικανικό κολοσσό Westinghouse για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα AP1000 που σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2033 – με τις εργασίες να ξεκινούν αμέσως. Υπάρχουν σχέδια για την ατομική ενέργεια να καλύψει έως και τα δύο πέμπτα των μελλοντικών αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Ταυτόχρονα, βιομηχανικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένων των Industria και Synthos, αναζητούν την κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMRs) με τη βοήθεια εταιρειών όπως η Rolls-Royce και η GE Hitachi Nuclear Energy.
Σύμφωνα με πηγή του Telegraph, το πολωνικό πυρηνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να δώσει στα εργοστάσια ευκολότερη πρόσβαση σε σταθερές, αξιόπιστες πηγές ενέργειας – ένα σημείο πώλησης για τους ξένους επενδυτές σε σύγκριση με ένα πιο ασταθές ενεργειακό σύστημα της Γερμανίας που βασίζεται περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. φυσικό αέριο και άνθρακα.
Στο μεταξύ, η ανησυχία της Γερμανίας για τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας αποτυπώνεται στην άσκηση πίεσης ενάντια στις γαλλικές προτάσεις για μεταρρύθμιση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Το Παρίσι θέλει να μπορεί να πουλά την πυρηνική ενέργεια σε φθηνότερες τιμές που είναι πιο κοντά στο κόστος παραγωγής, αλλά η Γερμανία αντιστέκεται.
Η Γερμανία στρέφεται ξανά στον άνθρακα
Η απόφαση του Βερολίνου να κλείσει πρόωρα τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, το ανάγκασε επίσης να ανοίξει ξανά σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα για να περάσει τον επόμενο χειμώνα.
Προς το παρόν, η Γερμανία παραμένει ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής της βιομηχανίας της ΕΕ, με 26% της μεταποιητικής παραγωγής του μπλοκ σε σύγκριση με το 6% της Πολωνίας. Ωστόσο, το χάσμα μειώνεται.
Η Πολωνία θα χρειαστεί να εξελιχθεί για να παραμείνει μπροστά, καθώς όσο πλουσιότερη γίνεται, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι μισθοί, και έτσι γίνεται λιγότερο ανταγωνιστική.
Ωστόσο, αυτό θα είναι λίγη παρηγοριά για τον Σολτς και τους συμμάχους του, καθώς το ταξίδι στη Βαρσοβία είναι πιο σύντομο από ποτέ.
Latest News
Πλάνο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και των μέτρων του νέου Αμερικανού προέδρου η ΕΚΤ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα