Ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μετά το καίριο χτύπημα που κατέφερε η τελευταία στη άμυνα της χώρας, αναμένεται να διαρκέσει πολύ. Η αιφνιδιαστική πολυεπίπεδη, εκτεταμένη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν αφήνει υπόνοιες στη Δύση για εμπλοκή του Ιράν στον σχεδιασμό της όλης επιχείρησης.

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Πάνω από 1.100 οι νεκροί σε λιγότερο από 48 ώρες – Πάνω από 100 αιχμάλωτοι στη Γάζα

Ήταν 6:30 π.μ. του Σαββάτου. Στο νότιο Ισραήλ, μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα, μια ολονύχτια γιορτή με εκατοντάδες νέους έβαινε προς το τέλος της και τη γαλήνη της νύχτας επρόκειτο να διαδεχτεί καταιγισμός πυρών.

Τους έπιασαν στον ύπνο

Η επίθεση εξαπολύθηκε το Σάββατο τα ξημερώματα εν μέσω της αργίας του Σαββάτου για τους Εβραίους και 50 χρόνια συν μία ημέρα μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Ο συμβολισμός αυτός θεωρείται ότι δεν επιλέχθηκε τυχαία.

«Για να εξαπολυθεί μια τέτοια επιχείρηση», εκτίμησε ο Κόμπι Μάικλ ερευνητής του think tank INSS στο Τελ Αβίβ. χρειάζεται πολλή προετοιμασία, σχεδιασμός, συντονισμός, χρειάζεται να έχει κανείς προοπτικές ή σημαντικούς στόχους. Διότι η Χαμάς γνωρίζει πολύ καλά ότι το τίμημα για μια τέτοια επιχείρηση θα είναι ιδιαίτερα υψηλό».

«Είναι μια τεράστια αποτυχία για το Ισραήλ και μια τεράστια επιτυχία για τη Χαμάς, το εύρος της επίθεσης δεν αφήνει καμία αμφιβολία», λέει ο ίδιος.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε σε τρία στάδια. Πρώτα, οι μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν drones με βόμβες προς τα ισραηλινά στρατιωτικά φυλάκια κατά μήκος του συνοριακού φράχτη, εξουδετερώνοντας αμέσως την επίγεια αλυσίδα διοίκησης κατά μήκος της Γάζας. Έτσι, δεν έμεινε κανένας να αναφέρει στα ανώτερα επίπεδα ηγεσίας των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων τι συνέβαινε. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες ρουκέτες εκτποξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ, στοχεύοντας επιτυχώς στο να μπλοκάρει το αμυντικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.

Ακολούθησε το τρίτο και πιο φρικαλέο στάδιο της επίθεσης, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν στην περιοχή. Ο φράχτης των συνόρων καταστράφηκε ή γκρεμίστηκε ολοσχερώς με χιλιάδες τρομοκράτες να ξεχύνονται προς το Ισραήλ.

Μια από τις πρώτες ομάδες που βρήκαν ήταν οι νέοι στο φεστιβάλ. Οι τρομοκράτες τους περικύκλωσαν και άνοιξαν πυρ. Δεκάδες σφαγιάστηκαν, άλλοι απήχθησαν ως όμηροι. Την ίδια στιγμή, στις πόλεις κατά μήκος των συνόρων, οικογένειες δολοφονούνταν εν ψυχρώ μέσα στα σπίτια τους ή τους έπαιρναν ομήρους.

Το προηγούμενο του 2021

Τον Μάιο του 2021 η Χαμάς αιφνιδίασε το Ισραήλ ξανά, εξαπολύοντας χιλιάδες ρουκέτες, κατά διαστήματα μέχρι και εκατό μέσα σε λίγα λεπτά, με στόχο να μπλοκάρει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, αναφέρει το ΑΠΕ .

Τότε εκτοξεύθηκαν περίπου 4.360 ρουκέτες σε διάστημα 15 ημερών, ενώ τώρα έπεσαν στο ισραηλινό έδαφος περίπου 3.000 σε δύο ημέρες, σύμφωνα με τον Έλιοτ Τσάπμαν, ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής στη βρετανική εταιρεία πληροφοριών Janes.

Αν η Χαμάς διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό, «θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ μέχρι στιγμής», σημείωσε.

«Η Χαμάς εκτιμάται ότι διαθέτει σημαντικό απόθεμα ρουκετών και μοιάζει πιθανό να είναι σε θέση να συνεχίσει τα πλήγματα για καιρό», σχολίασε ο Φαμπιάν Χινζ του IISS.

Το οπλοστάσιο της Χαμάς

Το μέγεθος του οπλοστασίου της Χαμάς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά σίγουρα είναι μεγάλο.

Τα βαρέα όπλα και πυρομαχικά προέρχονται από το Ιράν, τη Συρία πριν από την επανάσταση, τη Λιβύη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, αλλά και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, διαβεβαίωσε ειδικός σε θέματα εξοπλισμών στη Δύση, ο οποίος θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του υπογράφει στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) με το ψευδώνυμο Calibre Obscura.

Τα ελαφριά όπλα προέρχονται από την Κίνα ή το πρώην σοβιετικό μπλοκ, με «μεγάλες ποσότητες να έχουν κλαπεί ή αφαιρεθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων από τον ισραηλινό στρατό», διευκρίνισε, κάνοντας λόγο επίσης για drones και εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Οι περισσότερες ρουκέτες της Χαμάς, παρ’ όλα αυτά κατασκευάζονται τοπικά, πρόκειται για «μη κατευθυνόμενα συστήματα πυραύλων που δεν απαιτούν προηγμένη τεχνολογία και δεν είναι ακριβείας», εξήγησε.

Το παλαιστινιακό κίνημα ενδέχεται εξάλλου να έχει μιμηθεί τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία κρύβει τις δυνάμεις της μέχρι να εξαπολύσει μια μεγάλη επιχείρηση, σημείωσε ο Χινζ. «Μπορεί να δούμε να αναπτύσσει εντελώς νέες ικανότητες σε περίπτωση χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στην Τεχεράνη. Ιράν, 8 Οκτωβρίου, 2023. Iran’s Presidency/WANA

Ιράν

Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί αν το Ιράν εμπλέκεται άμεσα σε αυτή την επίθεση και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση προς το παρόν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Παρ’ όλα αυτά είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Χαμάς «χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται» μεταξύ άλλων και από την Τεχεράνη, τόνισε η ίδια πηγή.

«Υπήρξαν μεταφορές οπλισμού, γνώσεων. Σίγουρα υπάρχει ιρανικός δάκτυλος που επέτρεψε την κατασκευή τοπικά πυραύλων», σχολίασε ο Νταβίντ Ριγκουλέ-Ροζ, ειδικός του IRIS στη Μέση Ανατολή μιλώντας στο France Info.

Στο ίδιο πνεύμα σχολιάζει και ο ερευνητής του think tank INSS στο Τελ Αβίβ, Κόμπι Μάικλ, επισημαίνοντας ότι «η Χαμάς δεν θα είχε τολμήσει να ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση αν δεν διέθετε σοβαρή πολιτική ασφάλεια, την οποία λαμβάνει από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν».

Φόβοι στο Ισραήλ για επέκταση του πολέμου σε πολλά μέτωπα

Το Ισραήλ επισημαίνει εδώ και μήνες ότι φοβάται για μια επίθεση από πολλαπλά μέτωπα. Ο φόβος αυτός ενισχύθηκε όταν η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε «οβίδες και κατευθυνόμενους πυραύλους» στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας θα προκαλούσε έναν αιματηρό αντάρτικο πόλης. «Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι οι Ισραηλινοί προσπαθούσαν επί χρόνια να το αποφύγουν», εκτίμησε ο Φαμπιάν Χινζ, ενώ η Χαμάς «είχε χρόνο να προετοιμαστεί για το σενάριο αυτό».

Εξάλλου και άλλες οργανώσεις ενδέχεται να προσπαθήσουν να επέμβουν κατά του Ισραήλ. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μιας πιο σημαντικής εμπλοκής της Χεζμπολάχ, η οποία δήλωσε ότι «συνεργάζεται με τους Παλαιστίνιους μαχητές», υπογράμμισε ο Έλιοτ Τσάπμαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λιβανέζικη οργάνωση έχει επισημάνει ότι «θα επέμβει, αν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, κάτι που μοιάζει πιθανό σε αυτό το στάδιο».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα