Με άμεσες προεκτάσεις τις τιμές του πετρελαίου, οι ήδη πληθωρισμένες οικονομίες προσπαθούν να τιμολογήσουν τα τραγικά γεγονότα στο Ισραήλ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε τέτοια αναταραχή δημιουργεί έντονη νευρικότητα στις αγορές.

Διότι αφενός οι ρευστοποιήσεις είναι η πρώτη ενέργεια για τους αγορασμένους, αφετέρου οι κερδοσκοπικές τοποθετήσεις επιτείνουν τη μεταβλητότητα με την ταχύτητα εισόδου και εξόδου από νέες θέσεις.

Και σε ένα Χρηματιστήριο σαν το δικό μας, η υπερβολή είναι σίγουρη.

Μια υπερβολή που στην παρούσα φάση οδηγεί σε κατάρρευση τιμών και απαξίωση τίτλων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς τα γεγονότα μάς βρήκαν ήδη καταπονημένους από 6 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες και μια κακή ψυχολογία.

Με κύριο πρόβλημα την απογοήτευση από την πτωτικότητα, παρά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από DBRS και τη διπλή αναβάθμιση από Moody’s.

Προς το παρόν, απαιτείται υπομονή, με το επιχείρημα ότι είναι προτιμότερο να αγοράσουμε πιο ψηλά, αλλά έχοντας αφήσει πίσω μας την αρνητική διάθεση, παρά να ρισκάρουμε να μπούμε στα “βαθιά κόκκινα” με την ελπίδα ότι θα σταματήσει η κατρακύλα και θα έχουμε υπεραποδόσεις.

Εξάλλου, η αγορά είναι μαραθώνιος, οπότε καλύτερα να εξασφαλίσουμε πρώτα μειωμένες ζημιες, και τα κέρδη θα έρθουν μοιραία σε δεύτερο χρόνο.

Δεν έχει νόημα να περιγράψουμε την κατάσταση, τόσο στη Λεωφόρο Αθηνών όσο και διεθνώς.

Εν ολίγοις, η (αναγκαστική, ιερού ενδιαφέροντος) εμπλοκή του Ισραήλ θα επιφέρει κατ’ ελάχιστον παράταση στην ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ με ΗΑΕ και Σ. Αραβία.

Εξάλλου, εφόσον -όπως όλα δείχνουν- ξεσκεπαστεί η επιρροή του Ιράν στην αρχική επίθεση της Χαμάς, οι ΗΠΑ ίσως σκληρύνουν τη στάση τους. Και με ανάχωμα το πληγωμένο Ισραήλ, ενδέχεται να υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση.

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου είναι ορατό. Συνυπολογίζοντας αφενός ότι το πετρέλαιο είναι ήδη “στα ψηλά του”, αφετέρου ότι σταθμίζει τον πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ήδη πληθωρισμένες οικονομίες θα λυγίσουν στο βάρος επιπλέον και ίσως επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων, υπενθυμίζοτνας ότι ήδη βρισκόμαστε σε πολύ  υψηλά επίπεδα.

Εν πάση μεριπτώσει, τα επόμενα 24ωρα θα αναδείξουν μια πιο σφαιρική άποψη, ενώ και πολλές εκθέσεις Οίκων και μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων θα συνδράμουν σε οικονομοτεχνικό επίπεδο.

Το πρώτο θύμα θα είναι, όπως πάντα, οι αγορές μετοχών. Η αγορά ομολόγων έχει κρατήσει μια αμυντική στάση, προς το παρόν, αν και σε υψηλά πολλών ετών οι τιμές των κρατικών ομολόγων των μεγαλύτερων οικονομιών. Η αγορά συναλλάγματος, με εξαίρεση το εγχώριο νόμισμα (σέκελ*) δείχνει ακόμα ανθεκτική, με πρωταγωνιστή βεβαίως το δολάριο ΗΠΑ που παραμένει παντοδύναμο.

*Περί αυτού, το σέκελ συνέχισε να υποτιμάται ισχυρά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κ.λπ (έρχεται ήδη με προβλήματα υποτίμησης), σε νέα χαμηλά επταετίας, με την κεντρική τράπεζα να αναγκάζεται σε επιπλέον πώληση συναλλαγματικών διαθεσίμων ύψους 30 δισεκατ. δολαρίων για να το στηρίξει στην αγορά συναλλάγματος.

Στην Αθήνα, η καθολική επικράτηση των πωλητών ήταν εμφανής, με τη συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων ανεξαρτήτου κεφαλαιοποίησης να κλείνει με μεγάλες απώλειες και στα χαμηλά ημέρας. Όσο κι αν είναι ελκυστικές οι τιμές πολλών και πολύ αξιόλογων τίτλων, χρειάζεται υπομονή.

Latest News