Η αξιοποίηση από την Ελλάδα των ευκαιριών που προκύπτουν από τις ανατροπές στα διεθνή δίκτυα παραγωγής βρέθηκε στο επίκεντρο της δεύτερης συζήτησης στο πλαίσιο του βιομηχανικού συνεδρίου του ΣΕΒ. Στο πάνελ συμμετείχαν οι Χρήστος Μπαλάσκας, πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Στασινόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής της Viohalco και πρόεδρος της ElvalHalcor, ο Γεώργιος Τριανταφύλλου, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής της Motor Oil, ο Θεόδωρος Τρύφων, Μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ και Co-CEO της ELPEN και ο δρ. Νικόλαος Τσιουβάρας, Chief Technology Officer στη Sunlight Group Energy Storage Systems.
Ο κ. Μ. Στασινόπουλος
Παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο Μιχάλης Στασινόπουλος σημείωσε ότι «η στροφή προς τη βιομηχανία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην πορεία της ΕΕ προς την στρατηγική αυτονομία, στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού των σχηματοποιούμενων παγκόσμιων μπλοκ». Τονισε ότι είναι απαραίτητη η στροφή στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά, ενώ η Ελλάδα καλείται να τρέξει για να καλύψει το κενό με χώρες αντίστοιχου βεληνεκούς, όπως η Πορτογαλία ή ακόμα και η Σλοβενία.
ΣΕΒ: Η βιομηχανία σήμερα και στο μέλλον
Σημείωσε ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη βιομηχανική και ευρύτερα την οικονομική πολιτική της Ελλάδας «δεν πρέπει να περιορίζουμε το όραμά μας σε ορισμένους μόνο κλάδους, καθώς σε πολλούς τομείς μπορούν να γίνουν επενδύσεις. Η χώρα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, καλή γεωγραφική θέση και παράγει πλήθος προϊόντων. Υπάρχει η μαγιά, όμως πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα της χώρας να παράγει», είπε.
Εθνική συνεννόηση
Επισήμανε τη σημασία της πολιτικής απόφασης για να προχωρήσουν σχεδιασμοί που βαλτώνουν, καθώς και στην αξία της δημιουργίας υπουργείου βιομηχανίας αλλά και της εκπόνησης σχεδιασμού που δεν θα αντρέπεται σε κάθε κυβερνητική εναλλαγή, κάνοντας λόγο για ανάγκη ελάχιστης εθνικής συνεννόησης.
Τόνισε ότι η αγορά ενέργειας πρέπει να λειτουργεί σωστά, καθώς η ανταγωνιστικότητα πλήττεται από τις υψηλές τιμές ρεύματος, ενώ επισήμανε ότι οι δεκαετίες αποβιομηχάνισης έχουν αφήσει κακό αποτύπωμα σε πολλούς τομείς της διοίκησης. «Η βιομηχανία δεν αποτελεί μυστήριο. Όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να ωφεληθούν όλοι», είπε.
Τέλος, επισήμανε τη σημασία να δοθεί έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση, που κατέρρευσε μαζί με την αποβιομηχάνιση.
Ορυκτός πλούτος
Από την πλευρά του ο Χρήστος Μπαλάσκας σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανεκμετάλλευτος ορυκτός πλούτος, καθώς η εξορυκτική διαδικασία είναι παραγνωρισμένη λόγω της κακής φήμης που προκαλεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είπε ότι η προσέγγιση της Ευρώπης στο ζήτημα των πρώτων υλών έχει αλλάξει, με τις Βρυξέλλες να τις προσεγγίζουν πλέον ως γεωπολιτικό εργαλείο καθώς χώρες της ΕΕ κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την πρόσβαση σε ορυκτά μέταλλα και σπάνιες γαίες.
Ο κ. Μπαλάσκας σημείωσε ότι τα εξορυκτικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν επιχειρήσεις που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία, την ιατρική τεχνολογία και τις μεταφορές. Υποστήριξε ότι και ο τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί γύρω από την εξόρυξη.
Επισήμανε ότι επειδή πρόκειται για επενδύσεις μεγάλης έντασης κεφαλαίου, χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία και φιλικό περιβάλλον προς τις επενδύσεις, με στοχευμένη περιβαλλοντική νομοθεσία.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δρόμο να διανύσει στον τομέα της ανακύκλωσης, καθώς από τον στόχο του 45% στις στρατηγικές πρώτες ύλες η χώρα βρίσκεται στο 5%, ενώ επισήμανε ότι, επειδή η κυκλική οικονομία χρειάζεται έρευνα και ανάπτυξη, απαιτείται σύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια.
Εργοστάσια μπαταρίας
Ο Νικόλαος Τσιουβάρας σημείωσε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις τραβούν την Ευρώπη προς την ηλεκτροκίνηση, με αποτέλεσμα να κατασκευάζονται εργοστάσια μπαταριών που δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τόνισε ότι η ΕΕ έχει μείνει πίσω στον τομέα των μπαταριών ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει μόνο ένα μικρό και αποσπασματικό μέρος από την αλυσίδα αξίας στον εν λόγω τομέα.
Ξεκαθάρισε ότι λόγω των επιδοτήσεων της Ουάσινγκτον κάθε επένδυση που θα γινόταν στην Ευρώπη με την προοπτική να εξάγει στην Αμερική πλέον θα πραγματοποιείται απευθείας στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πάντως ότι το γεγονός πως η Ευρώπη αποτελεί και μια τεράστια εσωτερική αγορά δίνει δυνατότητες εσωτερικής ανάπτυξης. Τόνισε τέλος ότι η εισαγωγή τεχνογνωσίας από την Ασία στον τομέα των μπαταριών, για μια σειρά από λόγους, δεν θα ευδοκιμήσει, και ως εκ τούτου χρειάζεται να αναπτυχθεί τεχνολογία εντός ΕΕ.
Διυλιστήρια
Ο Γεώργιος Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της διύλισης, καθώς βρισκόμαστε πλέον κοντά στο υψηλότερο σημείο της ζήτησης – γεγονός που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει σταδιακή μείωση της ζήτησης πετρελαίου. Σημείωσε ότι η Motor Oil έχει θέσει ως στόχο να μετατραπεί σε πολυενεργειακό πάροχο, με επένδυση σε μονάδες ΑΠΕ και βιώσιμων καυσίμων, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικός κλάδος διύλισης είναι ο έκτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη ενώ τα πετρελαιοειδή αποτελούν το 1/3 των εξαγωγών.
Χαρακτήρισε το υδρογόνο ως το πιο «τρέντι» καύσιμο, που έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στο ενεργειακό παζλ καθώς ο εξηλεκτρισμός από μόνος του δεν αρκεί. Σημείωσε ότι προς το παρόν αποτελεί μια ακριβή λύση, όμως με σωστή υποστήριξη μπορεί να μειωθεί το κόστος του γρήγορα. Εξήγησε ότι βασικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι, εν αντιθέσει με τις ΑΠΕ όπου η ζήτηση για ρεύμα προϋπήρχε, στην περίπτωση του υδρογόνου πρέπει προσφορά και ζήτηση να αναπτυχθούν ταυτόχρονα.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τομέα του υδρογόνου λόγω του καλού δυναμικού ΑΠΕ και του μεγάλου τομέα διύλισης, επισήμανε όμως ότι απαιτείται ένα στρατηγικό σχέδιο για το υδρογόνο καθώς «είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε».
Τέλος, αναφέρθηκε στην τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, λέγοντας ότι είναι μια τεχνολογία λιγότερο ώριμη, τεχνικά δύσκολη και ενεργοβόρα, που όμως ανοίγει τον δρόμο προς την απανθρακοποίηση. Μπορεί να λειτουργήσει, αρκεί να συναφθούν συνέργειες μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιρειών, του κράτους και του διαχειριστή του σημείου αποθήκευσης.
Ο κ. Θ. Τρύφων
Ο Θεόδωρος Τρύφων υπογράμμισε ότι το φάρμακο αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης, δημόσιο αγαθό αλλά και σημαντικό επενδυτικό τομέα. Πρόκεται για έναν κλάδο, είπε, όπου αναπτύσσεται σκληρός ανταγωνισμός για προσέλκυση ταλέντων, ενώ επισήμανε ότι ένα στα 10 εργοστάσια φαρμάκου της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα (45 στα 450). Στόχος είναι η ελληνική παραγωγή να καλύπτει το 70% των εγχώριων αναγκών σε βάθος τετραετίας.
Υπογράμμισε ότι απαιτούνται συνεργασίες με ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, βιομηχανίες και εταιρείες έρευνας καθώς «τα οικοσυστήματα ανατροφοδοτούν την ανάπτυξη».
Σημείωσε ότι η Ευρώπη σκέφτεται πώς να αντιδράσει στις προκλήσεις της εποχής, όμως ακόμα δεν έχει λάβει κάποια μέτρα. Αντιθέτως, πολλές ρυθμίσεις όπως αυτές για τα απόβλητα ή τα προωθητικά αέρια ανεβάζουν το κόστος ενώ δημιουργείται μια γραφειοκρατία που δεν αντιμετωπίζει κανένα ανταγωνιστικό μπλοκ. Πρέπει να περιοριστεί η γραφειοκρατία, επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ίδρυσης υπουργείου Βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Latest News
Άγγιξαν τα 2 δισ. οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα το 2024 - Τι αναμένεται το 2025
H φιλοξενία ενίσχυσε τη θέση της ως ο πιο ελκυστικός επενδυτικός κλάδος στα εμπορικά ακίνητα με αύξηση 100%
Τα 10 «κλειδιά» για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων
Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά στην πλατφόρμα myProperty και ποιες χειρόγραφα – Πότε πληρώνεται ο φόρος
Ποια ασφάλιστρα (δεν) μειώνουν οι ασφαλιστικές – Η τροπολογία ΠΑΣΟΚ και η πίεση Θεοδωρικάκου
Ποια ασφάλιστρα υγείας μειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες – Το μήνυμα Θεοδωρικάκου – Το ραντεβού με ΠΑΣΟΚ
Το «δώρο» των 2,2 δισ. του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ
Πάνω από 2,2 δισ. οι επιπλέον εισπράξεις των σούπερ μάρκετ την τελευταία πληθωριστική τριετία – Προσφορές και ιδιωτική ετικέτα τροφοδοτούν την κατανάλωση
Ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης σε τρία χρόνια - Τι δείχνει έρευνα
Το κόστος στέγασης πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb