
Αντοχές στις διορθωτικές κινήσεις έδειξαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, επιλέγοντας όμως τη σταθεροποίηση μετά από τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 11 μηνών που σημείωσαν χτες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,2%, με τον κλάδο των οικιακών αγαθών να χάνει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,11% στις 7.620 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,24% στις 15.460 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,44% στις 7.131 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της LVMH υποχώρησαν κατά 6%, αφού η εταιρεία ανέφερε αύξηση εσόδων 14% για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, από 20% την ίδια περίοδο το 2022. Πολλοί αναλυτές μείωσαν τις τιμές-στόχους της μετοχής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Η πολεμική σύγκρουση στο επίκεντρο
Οι αγορές συνέχισαν να παρακολουθούν τις τελευταίες αιματηρές εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Παράλληλα, αναζητούν τοποθετήσεις σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία νωρίτερα, μεταξύ των οποίων στο χρυσό, το δολάριο και τα ομόλογα, ώστε να ξεπεράσουν την γεωπολιτική αβεβαιότητα.
Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές της BNY Mellon, οι αγορές δείχνουν ψυχραιμία για τις συγκρούσεις στη Γάζα, αλλά αρκετοί κίνδυνοι δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως. «Οποιαδήποτε παράταση του πολέμου πιθανότατα θα δημιουργήσει φόβους για διακοπή της προσφοράς πετρελαίου και περαιτέρω ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, το δολάριο ΗΠΑ και το ελβετικό φράγκο», ανέφεραν οι αναλυτές της BNY Mellon.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία
Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4,5% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis). Οι τιμές δείχνουν αποκλιμάκωση σε σχέση με τον Αύγουστο όταν ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1%.
Οι τιμές των τροφίμων ήταν ο μεγαλύτερος μοχλός του πληθωρισμού, σημειώνοντας άνοδο 7,5% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, επιβραδύνοντας από ετήσια αύξηση 8,3% τον Αύγουστο.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 0,3%. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 4,3% από τον Σεπτέμβριο του 2022 και σημείωσε άνοδο 0,2% σε μηνιαία βάση.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Το διήμερο άλμα έφερε χαμόγελα
Αν και επιφύλαξε κάποιες αρνητικές εκπλήξεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να συνεχίσει την ανοδική του αντίδραση, διαπερνώντας και τη ζώνη των 1.170 μονάδων, το πρώτο ορόσημο για να ανατρέψει την επιθετική πτωτική τάση που «υπέμεινε» το τελευταίο διάστημα και θέτει τις βάσεις για μια καλύτερη πορεία βραχυπρόθεσμα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,55% στις 1.175,78 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.178,96 μονάδων (+1,82%) και 1.157,98 μονάδων (+0,01% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 101,76 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,74 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 145 χιλ. τεμάχια αξίας 920,44 χιλ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,36% στις 2.875,69 μονάδες, ενώ στο +1,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.897,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,37% στις 929,36 μονάδες.


Latest News

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Ισχυρή γερμανική ώθηση έλαβαν οι ευρωαγορές
Ευφορία έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η είδηση για τη συμφωνία Μερτς με το κόμμα των Πρασίνων για την άμυνα και τις υποδομές

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση

«Καλπάζει» ο χρυσός με ώθηση Τραμπ - Έσπασε το φράγμα των 3.000 δολαρίων
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων

Αντιδρά η Wall Street μετά τη μεγάλη πίεση των δασμών
Η Wall Street βρίσκει σήμερα στήριξη από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης

Συντήρηση επιπέδων στο Χρηματιστήριο, με προσεκτικούς τους αγοραστές
Η σκυτάλη της ανόδου σήμερα βρίσκεται σε τίτλους που είτε έμειναν ελαφρώς πίσω στην άνοδο της εβδομάδας είτε έχουν σημαντικές αγοραστικές εντολές σε αναμονή

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW χάνει 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 37% το 2024, με την εταιρεία να προειδοποιεί για ασθενή ζήτηση από την Κίνα

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές της Ασίας
Οι επενδυτές διαχειρίζονται προς ώρας τις ανησυχίες για τα δασμολογικά σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Έφθασε η ώρα της «σκληρής» Moody's - Το μήνυμα που έστειλαν ΧΑ και ομόλογα
Η Moody’s θα δώσει σήμερα το βράδυ τη δική της οπτική για το πώς κινείται η ελληνική οικονομία

Νέα βουτιά για τη Wall Street, συνεχίστηκαν οι δασμολογικοί τριγμοί
H Wall Street συνεχίζει την έντονα πτωτική πορεία των που μετρά ήδη τρεις εβδομάδες υπό το βάρος των νέων δασμολογικών απειλών