Μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου βρέθηκε σήμερα η Wall Street, καθώς από τη μία προσπάθησε να αφομοιώσει τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για την πορεία των τιμών χονδρικής, αλλά και της συνέχισης της πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων προσπαθεί να κινηθεί σήμερα η Wall Street, εμφανίζοντας όμως ανοδικές τάσεις.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,10% στις 33.804 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,32% στις 4.376 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,71% στις 13.659 μονάδες.

Η Birkenstock πέρασε την πόρτα της Wall Street

Τη συνεδρίαση μονοπώλησε η Exxon Mobil, η οποία συμφώνησε να εξαγοράσει την Pioneer Natural Resources, μια εταιρεία παραγωγής σχιστολιθικών γεωτρήσεων, έναντι 59,5 δισ. δολαρίων, αποφασίζοντας τη μεγαλύτερη συγχώνευση για φέτος στη Wall Street. Οι μετοχές της Pioneer σημείωσαν άνοδο 1%, ενώ η Exxon σημείωσε πτώση περίπου 4,3%.

Η αγορά ανέμενε τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία των ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο, έναντι εκτίμησης των αναλυτών του Dow Jones για άνοδο 0,3%.

Παρόλα αυτά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παρέμεινε χαμηλότερα ακόμη και μετά τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής, χάνοντας περισσότερες από 6 μονάδες βάσης και φτάνοντας στο 4,58%. Η απόδοση 2 ετών, εν τω μεταξύ, κινήθηκε υψηλότερα κατά λιγότερο από 1 μονάδα βάσης στο 4,993%.

Επίσης, η αγορά συνέχισε να αξιολογεί τον συνεχιζόμενο πόλεμο που εκτυλίσσεται μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αναζητώντας ασφαλή καταφύγια, όπως τα ομόλογα. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς ως τρομοκρατία και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ.

Τα επιτόκια

«Εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να κινούνται χαμηλότερα, νομίζω ότι αυτό θα είναι ο κύριος μοχλός μιας λογικής ανάκαμψης στην αγορά μετοχών», δήλωσε η Lauren Goodwin, επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίου στη New York Life Investments. «Τις τελευταίες δύο ημέρες, είχαμε κάποια ανακούφιση από το αφήγημα της Fed», πρόσθεσε.

Αρνητικά πάντως επηρέασε τη Wall Street η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve διαφώνησαν ως προς την ανάγκη για περισσότερη σύσφιξη της πολιτικής, αλλά ανέφεραν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν αυξημένα έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πειστούν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%. Μία ακόμη αύξηση θα ήταν πιθανή.

Πάντως, τις εβδομάδες που μεσολάβησαν από τη συνεδρίαση της Fed, ορισμένοι εκ των αξιωματούχων εμφανίζονται πλέον πιο επιφυλακτικοί στις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μετά την απότομη άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ιδίως των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων. Μια άνοδος που έχει περιορίσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και αναμένεται να επιβαρύνουν την ανάπτυξη, βοηθώντας όμως τη Fed να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street