Να διαχειριστεί τις εύλογες κινήσεις κατοχύρωσης των χθεσινών κερδών προσπαθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εμφανίζει έντονη νευρικότητα στη ζώνη των 1.160 μονάδων, με τα πρόσημά του να είναι μοιρασμένα, ειδικά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,45% στις 1.163,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.847,15 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,12% στις 917,86 μονάδες.
Διαχείριση και σύνεση
Μετά το εντυπωσιακό χθεσινό +4,2%, ευλόγως υπάρχουν κινήσεις ενθυλάκωσης κερδών, ειδικά στους τίτλους που πρωτοστάτησαν. Άλλωστε, με μια μεγάλη άνοδο δεν αλλάζει το αρνητικό κλίμα που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο δίμηνο, με τους αναλυτές να τονίζουν από χτες ότι η αγορά χρειάζεται μια κίνηση διαρκείας για να μπορέσει να κινητοποιήσει εκ νέου τους αγοραστές, αλλά και τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου σε μια περίοδο μάλιστα που οι εστίες αβεβαιότητας δεν λείπουν.
Επίσης, το ζητούμενο είναι η αγορά να μην υποκύψει στις πιέσεις εκείνων που βρήκαν ευκαιρία να πουλήσουν σε υψηλότερα επίπεδα θέσεις που έλαβαν με την προοπτική της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς εντοπίζονται αρκετά χαρτοφυλάκια που έχουν εγκλωβιστεί σε τιμές κατά την περίοδο που η αγορά βρισκόταν πάνω από τις 1.200 μονάδες. Παρόλα αυτά, οι αναταράξεις θα είναι ένα στοιχείο που θα συνοδεύσει την αγορά για αρκετό διάστημα, καθώς υπάρχουν αβεβαιότητες που μπορεί να κινητοποιήσουν τους βραχυπρόθεσμους, με τους εγχώριους αναλυτές να συστήνουν σύνεση και σωστή διαχείριση των θέσεων.
Άλλωστε, όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr, πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών της αγοράς, όσοι κινούνται με βάση τα σήματα αγοράς και πώλησης, θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους και τα έκτακτα γεγονότα, καθώς και τις αλλαγές στις προοπτικές. Διαφορετικά, σε πιο μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο, η ποιότητα αρκετών τίτλων της Λ. Αθηνών δεν αλλοιώνεται από μία πτώση-διόρθωση ενός διμήνου, αναιρώντας τους λόγους που τους ανέβασαν το πρώτο 7μηνο του έτους.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει κέρδη 3,38%, συνεχίζοντας την ανάκαμψη της μετά τη μεγάλη πτώση, ενώ και τα Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται στο +2,36%. Ο «αμέτοχος» στη χθεσινή άνοδο Σαράντης σημειώνει κέρδη 1,84% σήμερα, ενώ θετικά κινούνται και οι Τιτάν, ΟΠΑΠ, Εθνική, Alpha bank, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Motor Oil, Cenergy, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
Από την άλλη, η Eurobank χάνει 1,01%, με τις Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ και Ελλάκτωρ να κινούνται επίσης σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως συναλλακτικές υπερβολές. Χωρίς μεταβολή είναι όμως οι Μυτιληναίος, Quest, Autohellas, Λάμδα και Πειραιώς.
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου