Μετά από ένα νωθρό ξεκίνημα, το Χρηματιστήριο Αθηνών όχι μόνο διαχειρίστηκε πολύ καλά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλά ξαναβρήκε το δρόμο της ανόδου, διαπερνώντας με επιτυχία και με ευκολία κρίσιμα τεχνικά ορόσημα, ανοίγοντας πλέον το πεδίο της ανάκτησης του χαμένου εδάφους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,43% στις 1.174,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,46% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.878,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,38% στις 929,42 μονάδες.

Διαχείριση και σύνεση

Μετά το εντυπωσιακό χθεσινό +4,2%, ευλόγως υπήρξαν κινήσεις ενθυλάκωσης κερδών, ειδικά στους τίτλους που πρωτοστάτησαν. Άλλωστε, με μια μεγάλη άνοδο δεν αλλάζει το αρνητικό κλίμα που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο δίμηνο, με τους αναλυτές να τονίζουν από χτες ότι η αγορά χρειάζεται μια κίνηση διαρκείας για να μπορέσει να κινητοποιήσει εκ νέου τους αγοραστές, αλλά και τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου σε μια περίοδο μάλιστα που οι εστίες αβεβαιότητας δεν λείπουν.

Επίσης, το ζητούμενο είναι η αγορά να μην υποκύψει στις πιέσεις εκείνων που βρήκαν ευκαιρία να πουλήσουν σε υψηλότερα επίπεδα θέσεις που έλαβαν με την προοπτική της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς εντοπίζονται αρκετά χαρτοφυλάκια που έχουν εγκλωβιστεί σε τιμές κατά την περίοδο που η αγορά βρισκόταν πάνω από τις 1.200 μονάδες. Παρόλα αυτά, οι αναταράξεις θα είναι ένα στοιχείο που θα συνοδεύσει την αγορά για αρκετό διάστημα, καθώς υπάρχουν αβεβαιότητες που μπορεί να κινητοποιήσουν τους βραχυπρόθεσμους, με τους εγχώριους αναλυτές να συστήνουν σύνεση και σωστή διαχείριση των θέσεων.

Άλλωστε, όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr, πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών της αγοράς, όσοι κινούνται με βάση τα σήματα αγοράς και πώλησης, θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους και τα έκτακτα γεγονότα, καθώς και τις αλλαγές στις προοπτικές. Διαφορετικά, σε πιο μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο, η ποιότητα αρκετών τίτλων της Λ. Αθηνών δεν αλλοιώνεται από μία πτώση-διόρθωση ενός διμήνου, αναιρώντας τους λόγους που τους ανέβασαν το πρώτο 7μηνο του έτους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy συνεχίζει να πρωταγωνιστεί με το +4,92% που καταγράφει, με τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Aegean και την Jumbo να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 3%. Άνω του +2% κινούνται και οι Τιτάν, ΔΕΗ, Σαράντης και Εθνική.

Τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Motor Oil, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Πειραιώς και Βιοχάλκο ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Eurobank και Λάμδα. Μικρές απώλειες σημειώνουν οι ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών