Μία απόφαση του βουλγαρικού κοινοβουλίου είναι πιθανόν να πυροδοτήσει νέες ενεργειακές αναταραχές και συγκεκριμένα στην αγορά των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της γειτονικής χώρας ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία επιβάλλεται φόρος στις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που φτάνουν transit στη βουλγαρική αγορά.
Balticconnector όπως Nord Stream; «Πιθανή έκρηξη» στο βυθό της Βαλτικής
Ο φόρος είναι στα 10 ευρώ ανά MWh και αφορά στις εισαγωγές και τη διαμετακόμιση του αερίου που φτάνουν και μεταφέρονται, αντίστοιχα, μέσα από το σύστημα μεταφοράς της Βουλγαρίας.
«Βόμβα»
Σύμφωνα με αναλύσεις σε βουλγαρικά μέσα η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί και να αποτελέσει «βόμβα» για το αέριο της Gazprom.
Τονίζεται δε, ότι αποτελεί ένα αντικίνητρο για την προμήθεια του καυσίμου από το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, ενώ ταυτόχρονα ευνοεί τις εισαγωγές αερίου εκτός Ρωσίας όπως και ποσότητες LNG.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «AΛTERNATIVATA – ANALYSES & ALTERNATIVES» – ανήκει σε μη κερδοσκοπική οργάνωση αναλυτών για θέματα ενέργειας και διπλωματίας – «το βουλγαρικό κοινοβούλιο δημιούργησε απρόσμενα μία πιθανή βόμβα». Υποστηρίζεται δε, σε δημοσίευμα ότι ο φόρος αυτός δεν θα ευχαριστήσει ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά ούτε και τον ισυχρό πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.
Κι αυτό καθώς αφενός στη Ρωσία θα προκαλέσει απώλεια 2 δις. ευρώ ετησίως στα λογιστικά βιβλία της Gazprom και αφετέρου χαλάει τα σχέδια του Ορμπαν για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου.
Αναταραχές
Η ίδια ιστοσελίδα δεν αποκλείει και πολιτικές αναταραχές από τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τη ρωσική κυβέρνηση.
Όπως και να έχει η απόφαση αυτή, σύμφωνα με άλλες πηγές, δημιουργεί νέα προβλήματα στις ροές του ρωσικού αερίου προς τα Βαλκάνια.
Η Ελλάδα
Σύμφωνα με πηγές, ο φόρος αυτός δεν επηρεάζει τις ποσότητες αερίου που φτάνουν στην Ελλάδα από τη Gazprom.
Το ρωσικό αέριο εισάγεται στη χώρα από δίκτυο αγωγών μέσω Τουρκίας.
Δεν αποκλείεται, όμως, ελληνικές εταιρείες όσο και ευρωπαϊκές που προμηθεύονται ποσότητες αερίου από το δίκτυο της Βουλγαρίας να αντιμετωπίσουν πρόσθετα κόστη.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις αναλύσεις του βουλγαρικού Τύπου, τονίζεται πως με αυτόν τον φόρο μάλλον ευνοημένο βγαίνει το τουρκικό hub φυσικού αερίου.
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία