Μία απόφαση του βουλγαρικού κοινοβουλίου είναι πιθανόν να πυροδοτήσει νέες ενεργειακές αναταραχές και συγκεκριμένα στην αγορά των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της γειτονικής χώρας ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία επιβάλλεται φόρος στις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που φτάνουν transit στη βουλγαρική αγορά.
Balticconnector όπως Nord Stream; «Πιθανή έκρηξη» στο βυθό της Βαλτικής
Ο φόρος είναι στα 10 ευρώ ανά MWh και αφορά στις εισαγωγές και τη διαμετακόμιση του αερίου που φτάνουν και μεταφέρονται, αντίστοιχα, μέσα από το σύστημα μεταφοράς της Βουλγαρίας.
«Βόμβα»
Σύμφωνα με αναλύσεις σε βουλγαρικά μέσα η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί και να αποτελέσει «βόμβα» για το αέριο της Gazprom.
Τονίζεται δε, ότι αποτελεί ένα αντικίνητρο για την προμήθεια του καυσίμου από το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, ενώ ταυτόχρονα ευνοεί τις εισαγωγές αερίου εκτός Ρωσίας όπως και ποσότητες LNG.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «AΛTERNATIVATA – ANALYSES & ALTERNATIVES» – ανήκει σε μη κερδοσκοπική οργάνωση αναλυτών για θέματα ενέργειας και διπλωματίας – «το βουλγαρικό κοινοβούλιο δημιούργησε απρόσμενα μία πιθανή βόμβα». Υποστηρίζεται δε, σε δημοσίευμα ότι ο φόρος αυτός δεν θα ευχαριστήσει ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά ούτε και τον ισυχρό πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.
Κι αυτό καθώς αφενός στη Ρωσία θα προκαλέσει απώλεια 2 δις. ευρώ ετησίως στα λογιστικά βιβλία της Gazprom και αφετέρου χαλάει τα σχέδια του Ορμπαν για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου.
Αναταραχές
Η ίδια ιστοσελίδα δεν αποκλείει και πολιτικές αναταραχές από τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τη ρωσική κυβέρνηση.
Όπως και να έχει η απόφαση αυτή, σύμφωνα με άλλες πηγές, δημιουργεί νέα προβλήματα στις ροές του ρωσικού αερίου προς τα Βαλκάνια.
Η Ελλάδα
Σύμφωνα με πηγές, ο φόρος αυτός δεν επηρεάζει τις ποσότητες αερίου που φτάνουν στην Ελλάδα από τη Gazprom.
Το ρωσικό αέριο εισάγεται στη χώρα από δίκτυο αγωγών μέσω Τουρκίας.
Δεν αποκλείεται, όμως, ελληνικές εταιρείες όσο και ευρωπαϊκές που προμηθεύονται ποσότητες αερίου από το δίκτυο της Βουλγαρίας να αντιμετωπίσουν πρόσθετα κόστη.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις αναλύσεις του βουλγαρικού Τύπου, τονίζεται πως με αυτόν τον φόρο μάλλον ευνοημένο βγαίνει το τουρκικό hub φυσικού αερίου.
Latest News
Ομολογιακό 800 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ
Ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ΔΕΣΦΑ
Αναβαθμίζονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας
Το έργο του ΑΔΜΗΕ αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου υποβρύχιου και υπόγειου καλωδιακού συστήματος
ΔΕΗ: Ακύρωση buy back ιδίων μετοχών από τη ΓΣ – Συστήνεται η PPC INSPECTRA
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την ακύρωση 12,7 εκατ. μετοχών και τη σύσταση θυγατρικής
Φόβοι για νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Πάνω από τα 43 ευρώ το TTF
Παρά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο παραμένουν ευμετάβλητες λόγω των διαταραχών του εφοδιασμού
Αυξάνεται η δυναμικότητα της Mitsubishi σε LNG - Θα φτάσει τα 17 εκατ. τόνους το 2030
Η Mitsubishi συμμετέχει σε 12 έργα LNG στο Μπρουνέι, τη Μαλαισία, την Αυστραλία, το Ομάν, τη Ρωσία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά
Πού κλείδωσαν τις τιμές ρεύματος για τον Νοέμβριο, ΔΕΗ και πάροχοι
Τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές κυμαίνονται τον Νοέμβριο από τα 0,116 μέχρι τα 0,1519 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Σε υψηλό 4 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας - Καλύτεροι πελάτες ΗΠΑ και Ινδία
Στη Βενεζουέλα, η κρατική εταιρεία PDVSA και οι κοινοπραξίες της εξήγαγαν κατά μέσο όρο 947.387 βαρέλια ημερησίως αργού και καυσίμου
ΔΕΗ: Για τρίτο συνεχόμενο μήνα μειώνει τις τιμές στο ρεύμα – Οι χρεώσεις για τον Νοέμβριο
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τις χρεώσεις για το πράσινο οικιακό τιμολόγιοα και το «Γ21» για τους επαγγελματίες
Από σήμερα το χειμερινό ωράριο για το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος
Για τους πελάτες που εφαρμόζεται οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση συνεχούς ωραρίου, ισχύει το υφιστάμενο ωράριο 23:00 έως 07:00
Βερροιόπουλος (ΤΕΝΕΡΓ): «Τα 4 προαπαιτούμενα για να πετύχει η πράσινη μετάβαση»
Ο Μιχάλης Βερροιόπουλος γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ τονίζει τη σημασία των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας