Αν και επιφύλαξε κάποιες αρνητικές εκπλήξεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να συνεχίσει την ανοδική του αντίδραση, διαπερνώντας και τη ζώνη των 1.170 μονάδων, το πρώτο ορόσημο για να ανατρέψει την επιθετική πτωτική τάση που «υπέμεινε» το τελευταίο διάστημα και θέτει τις βάσεις για μια καλύτερη πορεία βραχυπρόθεσμα.

Στα 10ετή κρατικά ομόλογα βρίσκουν καταφύγιο οι επενδυτές λόγω πολέμου

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,55% στις 1.175,78 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.178,96 μονάδων (+1,82%) και 1.157,98 μονάδων (+0,01% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 101,76 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,74 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 145 χιλ. τεμάχια αξίας 920,44 χιλ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,36% στις 2.875,69 μονάδες, ενώ στο +1,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.897,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,37% στις 929,36 μονάδες.

Άφησε ερωτηματικά…

Το ύψος του τζίρου, αλλά και η διακύμανση έως το +1,6% και τα ενδοσυνεδριακά pullbacks ήταν τα ερωτηματικά που άφησε η αγορά στη σημερινή της, κατά τα άλλα, θετική πορεία. Οι αγοραστές «λιγόστεψαν» σήμερα, ειδικά σε τίτλους που δέχτηκαν κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αφήνοντας έτσι χώρο στις εκτιμήσεις ότι μπορεί η περίοδος αδυναμίας της αγοράς δεν έχει παρέλθει.

Η αγορά έπρεπε να δώσει το μήνυμα ότι έχει τελειώσει με την πτώση του διμήνου και ότι έχει ανοίξει έναν νέο κύκλο ανόδου. Αλλά για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο προς την ανάκτηση των 1.200 μονάδων. Και ο δρόμος αυτός όμως μόνο εύκολος δεν είναι, καθώς θα πρέπει σε πρώτη φάση να αναχαιτίσει την επίδραση των profit takers, το στρατόπεδο των οποίων μόνο ολιγομελές δεν είναι.

Άλλωστε, με μια μεγάλη άνοδο δεν αλλάζει το αρνητικό κλίμα που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο δίμηνο, με τους αναλυτές να τονίζουν από χτες ότι η αγορά χρειάζεται μια κίνηση διαρκείας για να μπορέσει να κινητοποιήσει εκ νέου τους αγοραστές, αλλά και τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου σε μια περίοδο μάλιστα που οι εστίες αβεβαιότητας δεν λείπουν. Επίσης, το ζητούμενο είναι η αγορά να μην υποκύψει στις πιέσεις εκείνων που βρήκαν ευκαιρία να πουλήσουν σε υψηλότερα επίπεδα θέσεις που έλαβαν με την προοπτική της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς εντοπίζονται αρκετά χαρτοφυλάκια που έχουν εγκλωβιστεί σε τιμές κατά την περίοδο που η αγορά βρισκόταν πάνω από τις 1.200 μονάδες.

Το ζητούμενο επομένως είναι πότε θα κάνουν πιο ηχηρή την εμφάνισή τους οι μακροπρόθεσμοι, προκειμένου να επιφυλάξουν ένα καλύτερο τέλος του έτους για την εγχώρια αγορά. Μέχρι τώρα οι επιδόσεις είναι ισχυρές, αλλά η δίμηνη πτώση πλήγωσε το επενδυτικό συναίσθημα, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθεί, καθώς θα εισέλθουμε σύντομα στην περίοδο που οι ξένοι θα καταστρώνουν το σχέδιο τους για την επόμενη χρονιά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα μη τραπεζικά blue chips οδήγησαν την άνοδο σήμερα, με τις Aegean, Cenergy, ΕΛΧΑ, Τιτάν, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Alpha Bank να ξεχωρίζουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 3%. Άνω του +2% έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Μυτιληναίος.

Τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Εθνική, Πειραιώς, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Autohellas και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή η Quest, με την Eurobank να κλείνει στο -0,10% και τον ΟΤΕ στο -1,27%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών