Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα προχωρήσει τελικά η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) στην προκήρυξη του δεύτερου διαγωνισμού για τη στήριξη έργων αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταριών), συνολικής ισχύος 300 MW (μεγαβάτ).
Το …σήμα εκκίνησης θα δώσει τις επόμενες ημέρες η πολυαναμενόμενη υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) η οποία θα καθορίσει το νέο ύψος της επενδυτικής ενίσχυσης που θα λαμβάνουν οι επενδυτές.
Πώς οι fast track επενδύσεις για μπαταρίες ενέργειας έμπλεξαν στη γραφειοκρατία
Μείωση
Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει «κλειδώσει» η μείωσή της κατά 50% σε σχέση με τα 200.000 ευρώ/MW (μεγαβάτ) που είχε οριστεί για τα έργα που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό, ήτοι 100.000 ευρώ/MW. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι θέμα ημερών η υπογραφή της σχετικής ΥΑ η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τη δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία.
Προκήρυξη
Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση είναι δεδομένη. Ακόμη κι αν όλα κυλήσουν ομαλά και η προκήρυξη της ΡΑΑΕΥ γίνει έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, η υποβολή προσφορών εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου, με την ανακοίνωση της οριστικής λίστας των έργων που θα προκριθούν και θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους και λειτουργική ενίσχυση για μια δεκαετία, να αναμένεται στις αρχές του 2024.
Με άλλα λόγια, μετατοπίζεται πιο πίσω και η τρίτη δημοπρασία που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη του έτους, αλλά τελικά θα διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου. Πρόκειται για τον διαγωνισμό, ο οποίος θα αφορά έργα που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης των περιοχών Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης.
Διεύρυνση του χαρτοφυλακίου έργων
Το επιτελείο του ΥΠΕΝ από τα τέλη Αυγούστου, οπότε ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός, είχε ξεκινήσει να εξετάζει τα ανταγωνιστικά επίπεδα που διαμορφώθηκαν σε αυτόν, καταλήγοντας σε μια τεχνική εισήγηση για τον περιορισμό του ύψους της επενδυτικής ενίσχυσης και τις ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να έχει ως προς τις οικονομικές προσφορές των επενδυτών για εξασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης στους δύο επόμενους διαγωνισμούς.
Στόχος του υπουργείου είναι να αυξηθεί ο αριθμός των έργων που θα στηριχθούν από τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση των διαγωνισμών. Σήμερα το σχήμα στήριξης περιλαμβάνει συνολική ισχύ 1.000 MW.
Πρώτος διαγωνισμός
Κατά την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία που «έτρεξε» η ΡΑΑΕΥ είχαν εγκριθεί 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW με τη μεσοσταθμική τιμή των οικονομικών προσφορών για λειτουργική ενίσχυση να πιάνει τα 49.748 ευρώ/MWh/έτος. Με άλλα λόγια, οι ταρίφες διαμορφώθηκαν πολύ χαμηλότερα από τα 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος που ήταν η τιμή εκκίνησης, δηλαδή κατά 57% χαμηλότερα. Οπότε κρίθηκε από το ΥΠΕΝ ότι υπάρχει δυνατότητα μείωσης της επενδυτικής ενίσχυσης, αφού οι συμμετέχοντες τοποθέτησαν χαμηλότερα το όριο για τα εγγυημένα έσοδα.
Η επίτευξη των στόχων που θέτει για την Ελλάδα έως το 2030 το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (για εγκατάσταση 11 GW νέων έργων ΑΠΕ και 3,1 GW μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες) αποτελούν προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Στο τελευταίο draft του ΕΣΕΚ προτείνεται για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας η επέκταση του ήδη εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχήματος στήριξης που υλοποιείται μέσω των τριών διαγωνισμών για συνολικά 1.000 MW, ώστε να καλύψει επιπλέον 500 έως 1.000 MW από το 2026 κι έπειτα. Βεβαίως, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, υπό την αίρεση ότι δεν θα μειωθεί το κόστος της τεχνολογίας συσσωρευτών σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι απαραίτητη η ενίσχυση. Επίσης, προτείνεται η ενίσχυση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που περιλαμβάνουν μονάδες αποθήκευσης, από τα 200 MW στα 1.000 MW.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»