Το Χρηματιστήριο έκανε το “δύο στα δύο”, με οδηγό μια βεντάλια μετοχών που επάξια κερδίζουν και πάλι έδαφος, μετά τις πιέσεις του διμήνου.
Πέραν από τις τραπεζικές, στις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω, η διάχυση της μεγάλης ρευστότητας ήταν ικανοποιητικότατη.
Εξάλλου, ο τραπεζικός δεν απέδωσε ισχυρά έναντι του Γενικού και του 25άρη, ώστε να επιβεβαιώνεται ότι η ανδική κίνηση ήρθε από το σύνολο των “καλών” εισηγμένων.
Όπως ΜΥΤΙΛ, CENER, TITC, ΜΟΗ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ κ.α.
Σημαντική κίνηση βγήκε από ΤΕΝΕΡΓ, μια από τις απαξιωμένες της περιόδου, που παρέα με τον ΟΤΕ φαίνεται να ξύπνησαν από τον λήθαργο, μπας και μαζέψουν λίγο από το χαμένο τους έδαφος.
Συνεχίζοντας στη μεγάλη κεφ/ση, οι τραπεζικές μετοχές ενδέχεται να έχουν την τιμητική τους το ερχόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ.
Υπενθυμίζουμε ότι την αρχή έκανε η ΕΥΡΩΒ, με πολύ μικρό ποσοστό (το οποίο πήρε η ίδια), και έπεται η ΕΤΕ και ΑΛΦΑ.
Και οι δύο, θεωρούμε ότι δεν θα δυσκολευτούν, η μεν πρώτη υποστηριζόμενη από εφοπλιστές (15%) και ιδιώτες (5%), η δε δεύτερη από θεσμικούς με αρκετή αυτοπεποίθηση. Μένει να δούμε τις τιμές όπου θα αλλάξουν χέρια τα χαρτιά.
Τον ρυθμό θα δώσουν οι τράπεζες και για δύο ακόμα λόγους. Αφενός, το ερχόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν (κι άλλα) υπερκέρδη, χάρη στο καθεστώς υψηλών επιτοκίων που τις ευνοεί. Αφετέρου, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει νέα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, που λογικά θα στοχεύσουν (και) στον τραπεζικό κλάδο, με τη συγκυρία της κερδοφορίας να είναι δώρο Θεού για εκείνες.
Κατά τα λοιπά, και με γνώμονα την ύπαρξη διασποράς, κοιτάμε τις προαναφερθείσες από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, όπως και τις ΟΤΟΕΛ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, τον βαρύ ΟΛΠ και την εξαιρετικά υποτιμημένη ΕΛΧΑ.
Αναφερόμενοι σε υποτιμημένες, βλέπουμε ΚΡΙ και ΚΑΡΕΛ, που δεν τις λες “φθηνές” όμως οι προσδοκίες για την πορεία των εταιρειών δείχνει ότι οι μετοχές τους έχουν ακόμα δρόμο μακρύ, αν και πιο αμυντικές επιλογές.
Και μιας και είδαμε “μεσαίες”, ας σημειώσουμε και ΙΝΚΑΤ, ΕΧΑΕ, ΙΝΤΕΚ, να θυμίσουμε επικείμενο deal ΙΝΤΕΡΚΟ-ΜΠΡΙΚ και να μην ξεχάσουμε σχεδόν όλον τον κλαδο πληροφορικής και τα ΜΕΖΖ (πλην ΚΑΙΡΟ).
Τέλος, η κρίση στο Ισραήλ φαίνεται να μην εξαπλώνεται, με τις αγορές να έχουν απορροφήσει προσώρας τις αναταράξεις, χωρίς να αποκλείουμε κάποια αναζοπύρωση.
Ειδική μνεία στην ΙΝΛΟΤ, εν μέσω διαδικασίας ΑΜΚ, που φαίνεται στα χαρτιά αρκετά ελκυστική επιλογή. Μένει να το αποδείξει.