Σε επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσε η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, ανερχόμενη στα 13,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd), όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία σήμερα Πέμπτη, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2020, προτού η πανδημία αποδεκατίσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Πετρέλαιο: Υποχωρεί πάνω από 2% μετά τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας

Ο ρυθμός ανάκαμψης της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ δεν ήταν ταχύς τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς οι παραγωγοί προτίμησαν να επιστρέψουν χρήματα στους μετόχους μέσω μερισμάτων και επαναγορών ιδίων μετοχών αντί να προβούν σε δαπάνες και επενδύσεις προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Το ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παρατείνουν τις συνδυασμένες εθελοντικές περικοπές της προσφοράς υψηλότερα από τους περιορισμούς του ΟΠΕΚ+ κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του έτους.

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 300.000 bpd στα 13,2 εκατομμύρια bpd την εβδομάδα έως τις 6 Οκτωβρίου, το υψηλότερο επίπεδο για οποιαδήποτε εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2020, όταν η παραγωγή ανήλθε 13,1 εκατομμύρια bpd.

Τους μήνες που ακολούθησαν τον Μάρτιο του 2020, η παραγωγή υποχώρησε σε μόλις 9,7 εκατομμύρια bpd, καθώς οι παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή για να ανταπεξέλθουν στην απότομη μείωση της ζήτησης. Κάποια στιγμή, οι χώροι αποθήκευσης ήταν τόσο πλήρεις που οι τιμές του αργού πέρασαν σε αρνητικό έδαφος. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που επέβαλε η κυβέρνηση μείωσαν τη ζήτηση για καύσιμα έως και 20%.

Έκτοτε, η πετρελαϊκή βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και τον υψηλό πληθωρισμό, καθώς και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε τριγμούς στην αγορά και αναστάτωση στις ροές αργού σε όλο τον κόσμο.

Λίγο μετά την εισβολή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο άγγιξαν τα 130 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που ανάγκασε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ασκήσει πιέσεις στις πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν την προσφορά.

Ο Μπάιντεν ενέκρινε αποσύρσεις ρεκόρ από τα Στρατηγικά Αποθεματικά Πετρελαίου (SPR) της χώρας, στα 346,8 εκατ. βαρέλια τον περασμένο Ιούλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1983. Από τότε τα SPR αυξήθηκαν σταδιακά, με την τελευταία καταγραφή να ανέρχεται στα 351,3 εκατομμύρια βαρέλια.

Η παραγωγή σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ ανέκαμψε ταχύτερα. Τον περασμένο Ιούνιο, η παραγωγή στη λεκάνη Πέρμιαν στο Τέξας και το Νέο Μεξικό, το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ, εκτινάχθηκε στο ρεκόρ των 5,83 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities