Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού δημιούργησαν μεγάλες ανησυχίες για την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, ενώ και η αγορά εργασίας δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία που θα μπορούσαν να κάνουν πιο προβλέψιμη τη νομισματική πολιτική.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,51% στις 33.631 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,62% στις 4.349 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,63% στις 13.574 μονάδες.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν λόγω των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό. Το 10ετές ομόλογο αναφοράς κινήθηκε σχεδόν 11 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 4,707%. Το 2ετές βρέθηκε στο 5,06% μετά από άνοδο άνω των 6 μονάδων βάσης.

Οι ανησυχίες προήλθαν από τα στοιχεία του πληθωρισμού, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 3,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών του Dow Jones ήταν 0,3% και 3,6%, αντίστοιχα. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες των αναλυτών με αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση και 4,1% σε δωδεκάμηνη βάση.

Ο στόχος του πληθωρισμού

«Κάθε ανακοίνωση του ΔΤΚ που έρχεται και δείχνει μεγαλύτερη σταθερότητα μειώνει την εγγενή πεποίθηση ότι τελικά θα φτάσουμε στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Δεν πρόκειται να φτάσουμε τον στόχο, αλλά η αγορά ομολόγων εξακολουθεί να θέλει να πιστεύει ότι θα φτάσουμε ή θα πλησιάσουμε σε αυτό», σχολίασε ο Phillip Colmar, διευθύνων σύμβουλος και στρατηγικός αναλυτής της MRB Partners. Οι μετοχές συνεχίζουν να κατευθύνονται νότια «καθώς η αγορά αντιλαμβάνεται ότι οι αποδόσεις θα κινηθούν υψηλότερα», είπε.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν λίγο πιο ισχυρά από ό,τι περιμέναμε, αν και η πτωτική τάση του δομικού πληθωρισμού παρέμεινε. Ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό, αλλά θα παρακολουθούμε στενά τη μετακύλιση των υψηλότερων τιμών ενέργειας τους επόμενους μήνες, εάν επιμείνουν», σχολίασε ο ανώτερος οικονομολόγος της Vanguard, Andrew Patterson.

Άλλωστε, ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει εγείρει ερωτήματα για πιθανή κρίση στην προσφορά πετρελαίου και επακόλουθη αύξηση των τιμών των καυσίμων εάν η γεωπολιτική αστάθεια εξαπλωθεί στους γειτονικούς παραγωγούς πετρελαίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent ενισχύθηκαν κατά 1,6% φτάνοντας λίγο πάνω από τα 87 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των αιτήσεων ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Οκτωβρίου παρέμεινε αμετάβλητος από το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας στις 209.000. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων μειώθηκε κατά 3.000 σε σύγκριση με τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας και έφτασε τις 206.250.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street