
Τις δυνάμεις για να κλείσει την τρίτη ημέρα ισχυρής ανόδου βρήκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά να μην κρατήσει τη ζώνη των 1.200 μονάδων την οποία δοκίμασε στα υψηλά της ημέρας, καθώς βγήκαν κάποιοι πωλητές, ειδικά σε μερίδα δεικτοβαρών τίτλων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, “χαλώντας” το κλίμα στην αγορά.
Wall Street: «Αφομοιώνει» τον πληθωρισμό
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 1.175,78 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.179,04 μονάδων (+0,28%) και 1.206,94 μονάδων (+2,65% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 120,44 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,5 χιλ. τεμάχια αξίας 3,6 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,42% στις 2.887,66 μονάδες, ενώ στο -0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.896,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 926,77 μονάδες.
Απορροφήθηκε η προσφορά, αλλά όχι όλη
Μπορεί να υπήρξαν κάποιες εντολές κατοχύρωσης κερδών, από τους «γρήγορους» της τρέχουσας ανοδικής κίνησης, όμως οι αγοραστές παρέμειναν και σήμερα και απορρόφησαν ικανοποιητικά όσα τεμάχια δόθηκαν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η τριήμερη επίδοση επιβεβαίωσε αυτό που επισήμαναν το προηγούμενο διάστημα οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, ότι η απώλεια 250 μονάδων και οι διψήφια πτώση του προηγούμενου διμήνου δεν είχε σοβαρά θεμέλια σε κάποιον τόσο αρνητικό καταλύτη. Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε η “εισαγωγή” του τόνου από τις διεθνείς αγορές, με τους ξένους να έχουν τα ηνία της αγοράς, σε δεύτερο τόνο.
Παρόλα αυτά, οι αναλυτές δείχνουν κάποια σημάδια διχασμού για τη διάρκεια της κίνησης, αλλά και την επόμενη ημέρα της τριήμερης ανόδου. Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, διαπιστώνει ότι τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με το συναίσθημα ή τον φόβο και που πούλησαν αναγκαστικά, η αγορά θα τα βάλει και πάλι μέσα σε υψηλότερα επίπεδα. Αρκετά funds άλλωστε περιμένουν S&P ή Moody’s για να μπουν στην αγορά, με την είσοδο να αναμένεται να είναι με διάρκεια.

Από την άλλη, Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ και διαχειριστής χαρτοφυλακίων, εκτιμά ότι αν και είναι η ευπρόσδεκτη η ανοδική αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων από τα χαμηλά 5 μηνών, αλλά δεν τη θεωρεί αξιόπιστη. Ένα γερό «τίναγμα της ψόφιας γάτας», τη χαρακτηρίζει, χρησιμοποιώντας τη χρηματιστηριακή αργκό. Κλειδί θα είναι η πολυήμερη (ή μη) παραμονή του ΓΔ άνω των 1.140-1.160 μονάδων, περιοχή που θεωρείται «οχυρό μάχης», καθώς εκεί κείται ο μακροπρόθεσμος, διακοσάρης εκθετικός κινητός μέσος όρος.
Κατά τον κ. Στεριώτη, ό,τι και να λέμε (υπέρ και κατά) της τάσης και της κόντρα-τάσης του ΧΑ, το διεθνές (και κατά συνέπεια και το ελληνικό) επενδυτικό περιβάλλον επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Πετρέλαιο, την υψηλή μεταβλητότητα των ομολογιακών αποδόσεων και από την αίσθηση ότι οι Κεντρικές Τράπεζες τα έχουν «λίγο χαμένα». Σε ό,τι αφορά την γεωπολιτική αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, οι αγορές έχουν αντιδράσει έως τώρα ψύχραιμα, κάτι που δείχνει ότι στα Χρηματιστήρια, κάποιες φορές τα αρνητικά νέα εκλαμβάνονται ως αφορμές ανόδου και τούμπαλιν, καταλήγει.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και ΓΕΚ Τέρνα κράτησαν το θετικό πρόσημο της αγοράς, με τα άνω του 3% κέρδη που κατέγραψαν, ενώ άνω του 2% ήταν και η άνοδος σε Λάμδα, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Quest. Τα κέρδη σε Motor Oil, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντη, ΟΠΑΠ και Autohellas ξεπέρασαν το 1%, με τις Εθνική, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ να αποφεύγουν το αρνητικό πρόσημο στις δημοπρασίες.
Από την άλλη, η ΔΕΗ δέχτηκε ισχυρές πιέσεις καταγράφοντας απώλειες 2,90%, με την Eurobank να χάνει 1,18%, από το ενδοσυνεδριακό +3,84% που κατέγραφε. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν και οι Πειραιώς, Coca Cola, Aegean, Cenergy, ΕΛΧΑ και ΟΤΕ.


Latest News

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες