Η ποιότητα του ελαιολάδου και η διαρκής ανάγκη λήψης μέτρων διασφάλισής της, είναι βασικά στοιχεία που αποτελούν προτεραιότητες όλων όσων ασχολούνται με αυτό το εθνικό μας προϊόν.
Τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι ελαιουργοί και τυποποιητές, επιδιώκουν διαρκώς την τήρηση όλων των ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία και κοπιάζουν προκειμένου αυτό να βρει την αντίστοιχη αποδοχή και ανταμοιβή από τον καταναλωτή.
ΕΦΕΤ: Εντατικοί έλεγχοι για την προστασία του ελαιολάδου
Ωστόσο, στις πρόσφατες αλλαγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προστίθενται ή και αυστηροποιούνται νέοι βασικοί δείκτες ποιότητας, σχετιζόμενοι με επιμολυντές – υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων ΜΟΑΗ κλπ.
Οι αλλαγές αυτές απαιτούν την αυξημένη προσοχή όλων και κυρίως των ελαιοπαραγωγών, προκειμένου να κατατάσσεται το παραγόμενο ελαιόλαδο στα εμπορεύσιμα ως βρώσιμα έλαια και να μην αποκλειστεί. Οι επιμολυντές αυτοί βρίσκουν τον δρόμο προς την ελιά και το λάδι κυρίως από υπολείμματα λιπαντικών κατά την διαδικασία συγκομιδής και κλαδέματος στα λιοστάσια.
Για το λόγο αυτό, είναι επιβεβλημένο να υπάρξει επίσημη και πλήρης ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στην ελαιοπαραγωγική διαδικασία, για τις πηγές προέλευσης αυτών των επιμολυντών, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα, τα ελαιόλαδα να γίνουν μη εμπορεύσιμα.
Αυτή την ενημέρωση επιδιώκει η ημερίδα που θα διοργανώσει με ελεύθερη προσέλευση η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε) το Σάββατο 21/10/2023 και ώρα 12.45 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, (Αριστομένους 33, Καλαμάτα).
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από όλους τους φορείς του νομού, τους οποίους και ευχαριστούμε (ΔΑΟΚ, Δήμος Καλαμάτας, Ένωση Μεσσηνίας, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Σύνδεσμος Ελαιουργών Μεσσηνίας, ΚΑΕΜ – Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας, Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας).
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας ΕΔΩ
Latest News
Πώς θα βελτιωθεί το πρόγραμμα των νέων αγροτών - Τι προτείνει η ΕΘΕΑΣ
Η ΕΘΕΑΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της
Τι προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία λιπασμάτων
Η δυναμική που διαμορφώνεται στον κλάδο των λιπασμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αναδείχτηκε κατά την εκδήλωση - συνέδριο του ΣΠΕΛ
Ποιος φταίει για την έξαρση της ευλογιάς προβάτων, ρωτούν οι κτηνοτρόφοι
Το αίτημα για εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές από την ευλογιά προβάτων επαναλαμβάνει ο ΣΕΚ
Πράσινο φως σε νέους κανόνες για την προστασία των φυτών από τα παράσιτα
Δημιουργείται φυτοϋγειονομική ομάδα έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην υγεία των φυτών
Η Γεωργία Κωστηνάκη στο τιμόνι του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος
Ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος στοχεύει στη διαμόρφωση δράσεων προστιθέμενης αξίας για το ελληνικό ρύζι - Ποιο είναι το νέο ΔΣ
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων