Επεφτε πολλές συνεχόμενες μέρες αγνοώντας αναβαθμίσεις και πολιτική σταθερότητα και πάνω που ξεκίνησε ένας ακόμα πόλεμος στον περίγυρό μας, που προκαλεί αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό Χρηματιστήριο όχι απλώς ανέβηκε, αλλά έπιασε «ταβάνι».
Αρκούσε για το τελευταίο μια πληροφορία ότι οι παλαιοί μέτοχοι θα έχουν δικαιώματα στην απόκτηση των ποσοστών που έχει βγάλει προς πώληση το κράτος στις ελληνικές τράπεζες.
Δεν είναι ωραία εικόνα Χρηματιστηρίου αυτή που βλέπουμε τον τελευταίο μήνα. Σε καμία περίπτωση όσα συμβαίνουν δεν βοηθούν να αυξηθεί η πίστη των ελλήνων επενδυτών σε αυτό, ειδικά τώρα που βάσει και των στοιχείων των καταθέσεων, φαίνεται να έχουν αρκετό ρευστό στο πλάι.
Αυτό που προηγήθηκε τον Σεπτέμβριο θύμισε άλλες – όχι καλές – εποχές. Ηταν ο πλέον πτωτικός μήνας από το καλοκαίρι του 2022, όταν οι φόβοι για πρόωρες εκλογές είχαν βυθίσει το ελληνικό Χρηματιστήριο έως την περιοχή των 790 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, ενώ η αγορά απώλεσε σχεδόν όλα τα κέρδη από τον αέρα της θριαμβευτικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες εκλογές, αυτές της 21ης Μαΐου.
Και είναι ασφαλώς εντυπωσιακό ότι η αλλαγή του σκηνικού στο ελληνικό Χρηματιστήριο με τον καταιγισμό πωλήσεων και την απώλεια κερδών τεσσάρων μηνών, ήρθε σε έναν μήνα με δύο αναβαθμίσεις από οίκους όπως οι DBRS και Moody’s.
Τον μήνα που η Ελλάδα πήρε επενδυτική βαθμίδα από την (αναγνωρισμένη) DBRS και κέρδισε δύο… πίστες βελτίωσης από την (αυστηρή) Moody’s, το ελληνικό Χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 7,86% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.
Οι «ειδικοί» βγήκαν και είπαν ότι ήταν προεξοφλημένες εξελίξεις όλα όσα προηγήθηκαν. Και εντάξει οι αναβαθμίσεις, αλλά είχε κάποιος προβλέψει και το εκλογικό αποτέλεσμα;
Κάποιοι είχαν σκοπό την πτώση της μετοχής των τραπεζών της Εθνικής Τράπεζας, προσβλέποντας σε επαναγορά της με χαμηλότερη τιμή όταν θα έβγαζε προς πώληση το ΤΧΣ το 20%, από το 40%, που κατέχει.
Και φτάσαμε στην 10η Οκτωβρίου και ξαφνικά η ελληνική χρηματαγορά απογειώθηκε. Εκλεισε σε μια συνεδρίαση με άνοδο 4,19%! Και φανερώθηκε για μια ακόμα φορά πόσο ρηχή είναι. Αρκούσε μια πληροφορία, για να ανακοπεί το πτωτικό κερδοσκοπικό ράλι και να αρχίσει ανοδική ευφορία.
Τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν οι πολλοί πίστευαν ότι χάλασαν την ανοδική τάση το κλίμα στις διεθνείς αγορές και η ζημιά από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, πολλοί επενδυτές, ιδιαίτερα ξένοι αλλά και εγχώριοι, προχώρησαν σε επιθετικές πωλήσεις των τραπεζικών μετοχών, κυρίως της Εθνικής Τράπεζας.
Κύρια επιδίωξή τους η πτώση της μετοχής, προσβλέποντας σε επαναγορά της με χαμηλότερη τιμή όταν θα έβγαζε προς πώληση το ΤΧΣ το 20%, από το 40%, που κατέχει (για λογαριασμό όλων μας) στην τράπεζα. Μαζί παρασύρθηκε όλο το Χρηματιστήριο.
Τι άλλαξε την Τρίτη; Απλά κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Εθνικής και αργότερα και της Alpha Bank και της Πειραιώς, που θα βγουν προς πώληση μικρότερα ποσοστά, θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία. Αρα πλέον το συμφερότερο δεν ήταν να περιμένουν «εκτός» οι επενδυτές, αλλά να έχουν εγκαίρως τοποθετηθεί «εντός» της αγοράς.
Δεν ξέρω ποιος (δεν) σκέφτηκε εγκαίρως τι έγινε ή τι δεν έπρεπε να γίνει τον τελευταίο ενάμιση μήνα στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Αλλά αυτά δεν συμβαίνουν, συνήθως, σε μια ώριμη χρηματιστηριακή αγορά που λειτουργεί σε μια οικονομία που μόλις επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα. Ειδικά στην περίπτωση των τραπεζών που τις έχουμε πληρώσει με πάνω από 50 δισ. (χωρίς η αλήθεια είναι η βασική ευθύνη να βαραίνει τις ίδιες) και θα πάρουμε πίσω μόλις περίπου 3 δισ., θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή…
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Latest News
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου