«Εκο-αγωνίες» διακατέχουν τους Γάλλους πολίτες και όχι «χρεο-αγωνίες». Μαζί με άγχη, βέβαια, για την ακρίβεια στην αγορά. Αυτά δείχνει έρευνα που διενήργησε η Ipsos-Sopra Steria για λογαριασμό της «Le Monde» και τριών επιστημονικών και ερευνητικών θεσμών μεγάλου κύρους. Το συντριπτικό 92% των πολιτών θεωρεί συμβατικές, προσχηματικές και πάντως άνευ ουσίας τις ανησυχίες της κυβέρνησης του Παρισιού, των Βρυξελλών, του ΔΝΤ και άλλων διεθνών Οργανισμών, των οίκων αξιολόγησης και βεβαίως της επενδυτικής κοινότητας για το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, που έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη ξεπερνώντας τα 3 τρισ. ευρώ.
Γαλλία: Με μπροστάρη τον Μακρόν ο «εμπορικός πόλεμος» της Ευρώπης με την Κίνα
Η συνειδητοποίηση της υποβάθμισης – έως και αγνόησης – του προβλήματος εκ μέρους της γαλλικής κοινής γνώμης φαίνεται πως έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη γαλλική κυβέρνηση. Γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ενόψει της κατάθεσης του νέου Προϋπολογισμού στην Εθνοσυνέλευση απηύθυνε επείγουσα έκκληση στους βουλευτές και γερουσιαστές της πλειοψηφίας να αναδείξουν «την υποχρέωση να μειωθεί το χρέος» σε μια «πραγματική πολιτική γραμμή» και μείζονα προτεραιότητα της αποστολής τους έναντι του γαλλικού λαού.
Περί όνου σκιάς
Συγκεκριμένα, η 11η δέσμη της έρευνας «Γαλλικές τομές» που διενήργησε η Ipsos-Sopra Steria για λογαριασμό του «Monde», του Ιδρύματος Ζαν-Ζωρές (Fondation Jean-Jaurès), του Ινστιτούτου Μοντένι (Institut Montaigne) και του Cevipof, του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας που δημιούργησαν από κοινού η διάσημη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας (Sciences Po) και το Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (CNRS), αποκάλυψε ότι μόνο το 8% των Γάλλων πολιτών δηλώνουν ότι ανησυχούν «σε προσωπικό επίπεδο» από το επίπεδο του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων της χώρας τους.
Οι δημοσκόποι ζήτησαν από τους ερωτηθέντες να επιλέξουν μεταξύ δώδεκα ζητημάτων «τα δύο που τους αφορούν περισσότερο προσωπικά». Υποβαθμισμένο στην όγδοη θέση μεταξύ των βασικών ανησυχιών βρίσκει κανείς το χρέος και τα ελλείμματα του Δημοσίου. Κορυφαίο άγχος για τους Γάλλους (σε ποσοστό 46%) είναι η ακρίβεια και η διαρκής έκπτωση της αγοραστικής τους δύναμης. Στη δεύτερη θέση των ανησυχιών τους (σε ποσοστό 30%) είναι η προστασία του περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης – η Γαλλία πλήττεται πλέον συστηματικά από πλημμύρες κατά τους χειμερινούς μήνες και από ξηρασία τα καλοκαίρια.
Τρίτη πηγή άγχους (με ποσοστό 24%) για τους ερωτηθέντες είναι το μέλλον του κοινωνικού συστήματος της χώρας τους και η μετανάστευση. Η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας ουδόλως τους απασχολεί. Η μελέτη της Ipsos-Sopra Steria αποκάλυψε μάλιστα ότι ένας στους τρεις Γάλλους θεωρεί ότι η μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ούτε για την κυβέρνηση και τις δημόσιες αρχές εν γένει! «Εδώ ο κόσμος καίγεται και εσείς ασχολείστε περί όνου σκιάς», είναι το μήνυμα των Γάλλων πολιτών προς τους κυβερνώντες.
Διακομματική αδιαφορία
Θα περίμενε κανείς ότι η κομματική προέλευση των αδιάφορων περί τα δημόσια οικονομικά θα αποτύπωνε αδρά τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των πολιτικών στρατοπέδων που είναι επιρρεπή στο λαϊκισμό και εκείνων που αρθρώνουν ένα πιο ορθολογικά τεκμηριωμένο λόγο. Δεν συμβαίνει ακριβώς αυτό. Όντως, οι ψηφοφόροι των «πολύ αριστερών» κομμάτων, όπως του Κομμουνιστικού και της Ανυπότακτης Γαλλίας συμμερίζονται σε ποσοστά μόλις 3% τις δημοσιονομικές ανησυχίες.
Όντως, το ποσοστό των ανησυχούντων σκαρφαλώνει στο 19% για τους ψηφοφόρους του προέδρου Μακρόν. Αλλά οι μετριοπαθείς αριστεροί ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος μόνο σε ποσοστό 4% ανησυχούν για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας τους. Όσο για τους ψηφοφόρους των Οικολόγων-Πράσινων (κόμμα επίσης μετριοπαθές με επίσης μακρόχρονη συμμετοχή σε κεντροαριστερά κυβερνητικά σχήματα στη Γαλλία), μόνο 1 στους 100 διακατέχεται από αισθήματα ανησυχίας για το υψηλό χρέος και τα ελλείμματα.
Η παραδοσιακή γκωλική λαϊκή Δεξιά, το μετριοπαθές Κόμμα των Ρεπουμπλικανών, μόνο στο 8% των ψηφοφόρων της έχει εμφυσήσει τις αρχές της δημοσιονομικής ευταξίας σε σημείο που να δικατέχονται από προσωπική ανησυχία όταν το χρέος της χώρας και τα ελλείμματα εκτροχιάζονται, όπως συμβαίνει εν προκειμένω. Οι ψηφοφόροι του καθόλα λαϊκιστικού κόμματος της Μαρίν Λεπέν ενστερνίζονται σε ποσοστό 7% τις δημοσιονομικές ανησυχίες, ενώ οι ψηφοφόροι της Reconquête του επίσης ακροδεξιού, ξενοφοβικού και μισαλλόδοξου Ερίκ Ζεμούρ τις ενστερνίζονται σε ποσοστό 12%.
«Σε κατάσταση συναγερμού»
Είναι προφανές ότι ο μονεταρισμός δεν έχει σοβαρά ερείσματα στη γαλλική κοινωνία. Ο ρεπόρτερ του «Figaro» Ρισάρ Φλιρέν, που αναλύει την έρευνα της Ipsos, υπενθυμίζει πάντως τη συγκυρία σημειώνοντας ότι «τα δημόσια οικονομικά της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού». Και εξηγεί ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 3,047 τρισ. ευρώ ή στο 111,8% του ΑΕΠ.
Σημειώνει επίσης ο Φλιρέν τη μεγάλη εξάρτηση της Γαλλίας από τις διεθνείς αγορές και το γεγονός ότι πρέπει πλέον να πληρώνει τόκο 3,4% για να δανειστεί (εκεί έφθασαν οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου της χώρας), «ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση δανειζόταν ακόμα με μηδενικό επιτόκιο».
Ο γάλλος ο ρεπόρτερ πληροφορεί τους αναγνώστες της κεντροδεξιάς εφημερίδας ότι εξαιτίας της αύξησης του κόστους δανεισμού ήδη η χώρα πρέπει να καταβάλει το 2024 τοκοχρεολύσια 52 δισ. ευρώ, το 2025 πρέπει να καταβάλει 56 δισ. ευρώ, το 2026 οι οφειλές της είναι 61 δισ. και για το 2027 είναι 70 δισ. ευρώ. Αυτά για την ώρα.
Διότι ουδείς αποκλείει να αναγκαστεί η γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε εκδόσεις χρέους ταχείας ωρίμασης.
Ελπίζει ο Λεμέρ
Στο σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2024 που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Εθνοσυνέλευση την επόμενη Τρίτη προβλέπεται υποχώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το ανώτατο ανεκτό (βάσει του Συμφώνου Σταθερότητος) όριο 3% του ΑΕΠ το έτος 2027. Τη χρονιά εκείνη προβλέπεται επίσης να υποχωρήσει το δημόσιο χρέος στο 108,1% του ΑΕΠ, «χάρη στην προϋπολογιζόμενη μείωση των κρατικών δαπανών». Υποθέτει κανείς ότι οι συντάκτες του γαλλικού Προϋπολογισμού θα έχουν λάβει υπόψη τους Ολυμπιακούς Αγώνες της επόμενης χρονιάς, μια διοργάνωση που συστηματικά εκτροχιάζει τους Προϋπολογισμούς των όπου γης διοργανωτών (προϋπολογισμούς διοργάνωσης των Αγώνων και κρατικούς).
Ενόψει της κατάθεσης του Προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ζήτησε από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της πλειοψηφίας «να αναγάγουν σε πρώτο καθήκον τους την καταπολέμηση του χρέους» και να μετατρέψουν το καθήκον αυτό σε μια «πραγματική πολιτική γραμμή». Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός κάλεσε τους βουλευτές να θέσουν ως στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό (επιπλέον των προβλεπόμενων περικοπών…). Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί «χάρη στις τροπολογίες που οι ίδιοι θα καταθέσουν στην Εθνοσυνέλευση».
Latest News
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt
Διαψεύδεται ότι η Βραζιλία θα επιβάλει φόρους στις αμερικανικές Big Tech
Η Βραζιλία είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα από τις ΗΠΑ, καθώς και κορυφαία αγορά για πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας
Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Τραμπ
Σύμφωνα με την Capital Economics, ο λιγότερο από ένας μήνας της νέας κυβέρνησης Τραμπ και ο κόσμος ήδη αισθάνεται ότι έχουν γραφτεί αρκετά για το εμπόριο, τους δασμούς και τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ
Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού απο την Ινδία
Οι εξαγωγές αμυντικών εξοπλισμών της Ινδιας θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 210 δισεκατομμυρίων ρουπιών (2,4 δισ. δολάρια) για πρώτη φορά