Προς αναζήτηση σιταριού σε όλο τον κόσμο έχει αποδυθεί η Κίνα το τελευταίο διάστημα, με τις ετήσιες εισαγωγές να ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ, και τους αγοραστές να μαζεύουν φθηνές προμήθειες, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που κατέστρεψαν την εγχώρια σοδειά.

Έπειτα από μια υπερβολή στο αυστραλιανό σιτάρι νωρίτερα μέσα στο έτος, μεγάλες ποσότητες έχουν κρατηθεί αυτόν τον μήνα από ορισμένους από τους άλλους κύριους εξαγωγείς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά και της Γαλλίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις κάποιων traders στο Bloomberg.

Ξηρασία: Απειλείται η αγροτική παραγωγή της Ελλάδας – Οι χάρτες της Κομισιόν

Η εκτίναξη των αγορών έρχεται μετά από την πτώση των διεθνών τιμών σιταριού σε χαμηλό τριετίας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αν και αυτό δείχνει ότι η προσφορά είναι σημαντική προς το παρόν, η αυξανόμενη ζήτηση από μέρους της Κίνας προσθέτει ένα στοιχείο αβεβαιότητας στις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν γίνει όλο και πιο ευάλωτες ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εμπορικές πολιτικές προστατευτισμού που εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες του κόσμου.

«Οι εισαγωγές σιταριού της Κίνας θα είναι ισχυρές στο μέλλον και σίγουρα θα υπερβούν την ετήσια ποσόστωση», δήλωσε ο Darin Friedrichs, συνιδρυτής της Sitonia Consulting Co. «Φαίνεται ότι η Κίνα αγόρασε όλες τις προμήθειες που εξάγονται εύκολα από την Αυστραλία και τώρα αναζητεί και άλλες αγορές».

Το Πεκίνο χρησιμοποιεί ποσοστώσεις για τη διαχείριση των εισαγωγών βασικών προϊόντων όπως το σιτάρι. Επιτρέπει 9,636 εκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως με δασμό 1%, με το 90% της κατανομής να πηγαίνει σε κρατικές εταιρείες. Πάνω από αυτό το ανώτατο όριο, το τιμολόγιο αυξάνεται στο 65%, ένα επίπεδο συνήθως απρόσιτο για τους ιδιώτες αγοραστές αλλά όχι για τους κρατικούς κολοσσούς.

Για χρόνια, η ποσόστωση δεν εξαντλήθηκε ποτέ. Αλλά αυτό άλλαξε το 2020 καθώς η εμπορική συμφωνία του Πεκίνου με την κυβέρνηση Τραμπ ενίσχυσε τις αγορές από τις ΗΠΑ. Πέρυσι, οι συνολικές εισαγωγές έφτασαν το ρεκόρ των 9,96 εκατομμυρίων τόνων, καθώς οι αγοραστές αντάλλαξαν το σιτάρι με άλλες πρώτες ύλες για ζωοτροφές και οι Κινέζοι πολίτες τρώνε περισσότερο ψωμί. Η Κίνα συναγωνίζεται τώρα με την Αίγυπτο ποια από τις δύο χώρες θα αναδειχθεί κορυφαίος εισαγωγέας στον κόσμο.

Οι αγορές από το εξωτερικό τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 έχουν ήδη φτάσει τους 9,56 εκατομμύρια τόνους, με περισσότερο από το 60% να προέρχεται από την Αυστραλία. Οι αγοραστές ερευνούν την επερχόμενη συγκομιδή της Αυστραλίας για μελλοντικές προμήθειες, καθώς επίσης παρακολουθούν τις συνθήκες καλλιέργειας σε εναλλακτικές χώρες παραγωγής, όπως το Καζακστάν.

Επισιτιστική ασφάλεια

Επιζητώντας την επισιτιστική ασφάλεια για το ένα δισεκατομμύριο των κατοίκων της χώρας, το Πεκίνο επιδιώκει να δημιουργήσει ισχυρά αποθέματα σιτηρών, ιδιαίτερα με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία – έναν άλλο μεγάλο εξαγωγέαμ καθώς και τις όλο και πιο συχνές κρίσεις ακραίων καιρικών συνθηκών, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται.

Η πρόσφατη αγοραστική δραστηριότητα της Κίνας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τα καιρικά προβλήματα που αντιμετώπισε καθώς η φετινή σοδειά πλησίαζε στη φάση της συγκομιδής, δήλωσε ο Arlan Suderman, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων της StoneX Financial, ο οποίος επισήμανε ότι αυτή η σοδεια δεν είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά κυρίως για ζωοτροφές.

«Αυτό αύξησε την ανάγκη της Κίνας να αγοράζει αλεσμένο σιτάρι υψηλότερης ποιότητας από την παγκόσμια αγορά, ώστε να αναμειγνύεται με το δικό της σιτάρι για να επιτύχει τους στόχους της για την ποιότητα των τροφίμων», πρόσθεσε ο Σούντερμαν.

Η καλοκαιρινή σοδειά σιταριού της Κίνας, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής, μειώθηκε κατά 0,9% σε 134,53 εκατομμύρια τόνους φέτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Αυτή είναι η πρώτη πτώση σε επτά χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Eurostat: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ [γραφήματα]
Διεθνή |

Ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη - Πώς κινείται στην Ελλάδα [γραφήματα]

Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, το Νοέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, η εποχικά διορθωμένη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ