
Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές υποβαθμίζουν προς το παρόν τον κίνδυνο μιας μαζικής σύγκρουσης σε όλη τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
Ρουμπινί: Το κακό και το χειρότερο σενάριο για τη Μέση Ανατολή
Το κακό σενάριο
Ο γνωστός ως Dr Doom για τις συνήθως απαισιόδοξες προβλέψεις του, μιλώντας στο Bloomberg υπογράμμισε ότι οι επενδυτές θεωρούν πως το Ισραήλ «δεν έχει άλλη επιλογή από το να μπει στη Γάζα και να απαλλαγεί από τη Χαμάς». Έτσι, οι αγορές τιμολογούν ένα βασικό σενάριο στο οποίο «το Ισραήλ καταλαμβάνει τη Γάζα, μια άσχημη εξέλιξη, με τη σύγκρουση πάντως να παραμένει περιορισμένη».
Το χειρότερο σενάριο
Σύμφωνα όμως με τον Ρουμπινί, υπάρχει και ένα ακόμα πιο αρνητικο σενάριο: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει τη Χαμάς, το Ιράν στηρίζει την ισλαμιστική οργάνωση, στη σύγκρουση εμπλέκεται η Χεσμπολάχ του Λιβάνου και έτσι ανοίγει ένα δεύτερο μέτωπο, ίσως και ένα τρίτο στη Δυτική Όχθη. Τότε, κατά τον Ρουμπινί, το Ισραήλ θα πρέπει να επιτεθεί στο Ιράν.
«Αν συμβεί αυτό, φυσικά θα διαταραχθεί η παροχή πετρελαίου από τον Κόλπο και θα έχουμε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου. Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες», είπε. «Δεν είναι το βασικό σενάριο, αλλά είναι ένας κίνδυνος».
Οι περισσότερες οικονομίες θα οδηγηθούν σε μείωση της ανάπτυξης ή και ύφεση, καθώς και σε ένα στασιμοπληθωριστιό σοκ. Θα τεθεί τότε ένα μεγάλο δίλημμα ενώπιον των κεντρικών τραπεζών: Είτε θα αυξήσουν περεταίρω τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό θυσιάζοντας την ανάπτυξη, είτε θα προστατεύσουν την ανάπτυξη όμως αυτό θα οδηγήσει σε παγίωση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.
Ο καθηγητής οικονομικών και διεθνών επιχειρήσεων στη Σχολή Επιχειρήσεων Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης είναι από τους οικονομολόγους που είχαν προειδοποιήσει για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Παρά τον συνήθως απαισιόδοξο τόνο των δηλώσεών του, παρακολουθείται στενά για τις συχνά αντισυμβατικές απόψεις του.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς