Μικρή ανάκαμψη κατέγραψε η βρετανική οικονομία τον Αύγουστο, καθώς ο  τομέας των υπηρεσιών αντιστάθμισε τον αδύναμο μήνα για τον κατασκευαστικό κλάδο. Η γενική εικόνα της οικονομίας παρέμεινε υποτονική, μετά την περυσινή αύξηση του πληθωρισμού και τις 14 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%  τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, όπως είχαν προβλέψει  οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Βρετανία: Από πού «κόβουν» οι καταναλωτές για να εξοικονομήσουν ενόψει Χριστουγέννων

Η ανάκαμψη αντανακλά εν μέρει την απουσία παραγόντων που μείωσαν τη δραστηριότητα τον Ιούλιο, δηλαδή του υγρού καιρού και των απεργιών μεγάλης κλίμακας. Οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,4%. Ωστόσο, η μεταποίηση συρρικνώθηκε κατά 0,8% και οι κατασκευές συρρικνώθηκαν κατά 0,5%..

Τα στοιχεία ενισχύουν την εικόνα μιας οικονομίας που χάνει τον βηματισμό της μπροστά στην απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού. Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι ο πιο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μπορεί να έχει φτάσει στο τέλος του.

Οι αμφιβολίες παραμένουν για το τρίτο τρίμηνο στο σύνολό του, με την BοE να προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,1% κατά την περίοδο αυτή. Για ένα επίπεδο τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον 0,2% τον Σεπτέμβριο.

Μια συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του τριμήνου θα μπορούσε να σημαίνει ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Με τους βασικούς δείκτες PMI να εκπέμπουν προειδοποιητικά σημάδια και την ανεργία να αυξάνεται, το Bloomberg Economics αναμένει μια συρρίκνωση διάρκειας ενός έτους που θα ξεκινήσει τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20