Από τότε που η ισλαμιστική ομάδα Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007, ο μικρός, πυκνοκατοικημένος θύλακας ήταν το επίκεντρο της στρατιωτικής σύγκρουσης του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους. Το Bloomberg εξηγεί γιατί η Γάζα είναι το σημείο αναφοράς της σύγκρουσης.

Στις 7 Οκτωβρίου, οι μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν μια συγκλονιστική εισβολή από αέρα, θάλασσα και ξηρά στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και παίρνοντας δεκάδες ομήρους. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να συντρίψει τη Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική ομάδα, και ο ισραηλινός στρατός διέταξε μια «πλήρη πολιορκία» της Γάζας.

  1. Τι είναι η Γάζα;

Γνωστή και ως Λωρίδα της Γάζας, είναι μια περιοχή μήκους 40 χλμ. και πλάτους 12 χλμ. που οριοθετείται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Κάποτε ήταν μέρος της Οθωμανικής και αργότερα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, έγινε καταφύγιο για περίπου 200.000 Παλαιστίνιους που ξεριζώθηκαν από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1948. Η Αίγυπτος κυβέρνησε τη Γάζα μέχρι που την έχασε από το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Το 2005, το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματα από τη Γάζα και εγκατέλειψε οικισμούς ισραηλινών πολιτών. Σήμερα η Γάζα είναι ένα από τα δύο εδάφη, μαζί με τη Δυτική Όχθη, όπου οι Παλαιστίνιοι ασκούν περιορισμένη αυτοδιοίκηση. Το Ισραήλ διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου και του θαλάσσιου εδάφους της Γάζας και επιβάλλει επίσης αποκλεισμό, μαζί με την Αίγυπτο.

  1. Ποιος κυβερνά την επικράτεια;

Για περίπου μια δεκαετία, μέχρι το 2006, η Γάζα διοικούνταν από την Παλαιστινιακή Αρχή, το όργανο που διαχειρίζεται επίσης τη Δυτική Όχθη. Στην εξουσία κυριαρχούσε η Φατάχ, η κύρια φατρία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία το 1993 υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Το 2006, η Χαμάς, η οποία απορρίπτει το Ισραήλ, νίκησε τη Φατάχ στις βουλευτικές εκλογές. Μετά από μήνες μαχών, η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Γάζας. Το Ισραήλ απάντησε επιβάλλοντας αποκλεισμό, λέγοντας ότι έπρεπε να προστατεύσει τον λαό του. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί άλλες βουλευτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη από το 2006. Από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας, το Ισραήλ και οι μαχητές της Χαμάς αντιπαρατέθηκαν σε τουλάχιστον έξι σημαντικές στρατιωτικές συγκρούσεις πριν από την τελευταία. Ενώ η Χαμάς ελέγχει την ασφάλεια στη Γάζα, η χρηματοδότηση για την υγεία, την εξουσία και άλλες υπηρεσίες προέρχεται κυρίως από τα Ηνωμένα Έθνη και ξένες χώρες, είτε άμεσα είτε μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής.

  1. Πώς αποκτά η Χαμάς τα όπλα της;

Κάποια όπλα μεταφέρονται λαθραία στη Γάζα, ενώ άλλα τα κατασκευάζει εκεί. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος ελέγχουν τα επίσημα σύνορά τους με τη Γάζα, και το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο της Γάζας και περιπολεί τη μεσογειακή ακτογραμμή της περιοχής. Ωστόσο, συλλήψεις λαθρεμπόρων κατέστησαν σαφές ότι υπάρχει ένας αγωγός όπλων, εξαρτημάτων όπλων και εξοπλισμού κατασκευής όπλων στη Γάζα από το Ιράν, κυρίως μέσω της Αιγύπτου. Η ικανότητα της ομάδας να παράγει δικούς της πυραύλους και drones έχει βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

  1. Πώς είναι να ζεις εκεί;

Ο ΟΗΕ υπολόγισε ότι περισσότεροι από 5.200 κάτοικοι της Γάζας είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με το Ισραήλ πριν από την τελευταία, στην οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000. Μια έκθεση του 2021 από την οργάνωση Euro-Med Monitor ανέφερε ότι εννέα στα δέκα παιδιά στη Γάζα υπέφεραν από κάποιου είδους τραύμα που σχετίζεται με συγκρούσεις.

Μια απομονωμένη περιοχή χωρίς φυσικούς πόρους με μακρά ιστορία φτώχειας και προσφυγική πλειοψηφία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων που δημιουργήθηκαν πριν από περισσότερες από επτά δεκαετίες για να στεγάσουν Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν στον πόλεμο του 1948.

Με περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα, πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να βασίζονται στα σιτηρέσια του ΟΗΕ. Ο αποκλεισμός του Ισραήλ έχει επίσης βαθύνει τη φτώχεια. Το Ισραήλ είχε λάβει περιορισμένα μέτρα τα τελευταία χρόνια για να ανακουφίσει τη δεινή κατάσταση της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης αδειών για 20.000 κατοίκους της Γάζας να εργαστούν στο εσωτερικό του Ισραήλ, όπου κέρδιζαν 10 φορές περισσότερα από όσα θα κέρδιζαν στη Γάζα.

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται καθημερινά εδώ και αρκετές ώρες. Το μεγαλύτερο μέρος του νερού από τη βρύση είναι μη πόσιμο, αναγκάζοντας τα νοικοκυριά να αγοράζουν αφαλατωμένο νερό από ιδιώτες πωλητές. Η ανοιχτή κριτική στη Χαμάς είναι επικίνδυνη, αλλά πολλοί κάτοικοι της Γάζας παραπονούνται κατ’ ιδίαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ