
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή ενός βασικού συστατικού της μπίρας και οι συνέπειες αρχίζουν ήδη να γίνονται ορατές, προειδοποιεί νέα μελέτη για το τρίτο δημοφιλέστερο ποτό του κόσμου μετά το νερό και το τσάι.
Οι καύσωνες, η παράταση της θερμής περιόδου του έτους και η μείωση των βροχοπτώσεων περιορίζουν την παραγωγή λυκίσμου και αλλοιώνει τη σύστασή του, προειδοποιούν οι ερευνητές του Κέμπριτζ και της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών.
Βέλγιο: Μνημείο… μπύρας αξίας 90 εκατομμύριων ευρώ
O λυκίσκος (Humulus lupulus) είναι ευρωπαϊκό αναρριχητικό φυτό που αποτελεί την τέταρτη πρώτη ύλη για την παραγωγή μπίρας, μαζί με το νερό, τη μαγιά και τη βύνη κριθαριού (κόκκοι που έχουν αρχίσει να βλασταίνουν). Τα άνθη του χαρίζουν πικρότερη γεύση στην μπίρα κα ταυτόχρονα προσθέσουν φρουτώδη αρώματα.
Η επιτυχία των μικρών ζυθοποιείων που παράγουν μπίρα με δυνατή γεύση έχουν αυξήσει τη ζήτηση για λυκίσκο καλής ποιότητας.

Η χαρακτηριστική γεύση της μπίρας οφείλεται εν μέρει στα άνθη λυκίσκου (Alan Fryer / Wikimedia Commons)
Ωστόσο η παραγωγή σε ορισμένες περιοχές έχει ήδη μειωθεί κατά σχεδόν 20%, δείχνει η νέα ανάλυση, η οποία εξέτασε πώς άλλαξε η παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1971 έως το 19945 και από το 1995 έως το 2018.
Στην Ευρώπη, προειδοποιούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Communications, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 4 έως 18 τοις εκατό ως τα μέσα του αιώνα αν οι καλλιεργητές δεν προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.
Ωστόσο η ποσότητα δεν είναι το μόνο ζήτημα: η μελέτη έδειξε ότι η περιεκτικότητα του λυκίσκου σε άλφα οξέα, τα οποία δίνουν στη μπίρα τη χαρακτηριστική γεύση της, έχει μειωθεί κατά 20-31%.
Οι καλλιεργητές ήδη προσπαθούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και οι καλλιέργειες μεταφέρονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα και πιο βροχερές περιοχές.
Σύμφωνα όμως με τη μελέτη απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις και η συνολική καλλιεργούμενη έκταση θα πρέπει να αυξηθεί κατά 20% σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντισταθμιστούν οι απώλειες.
«Η αποτυχία προσαρμογής θα θέσει σε κίνδυνο την κερδοφορία της καλλιέργειας λυκίσκου σε ορισμένες περιοχές» δήλωσε σύμφωνα με το BBC ο Μάρτιν Μόζνι της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Συνέπεια θα είναι η μείωση της παραγωγής και η αύξηση της τιμής για τους ζυθοποιούς» πρόσθεσε.
Πηγή: in.gr


Latest News
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.