Και η αγορά, προς το παρόν, όχι μόνο αναρρώνει από τις σφαλιάρες που έφαγε όλο αυτό το διάστημα (με 9 στις 10 πτωτικές εβδομάδες), αλλά προκρίνει, ή μάλλον επαναφέρει το σενάριο της ευκταίας ανάκτησης.
Τρίτη συνεχόμενη αγοραστική έκρηξη (δυστυχώς τα κέρδη δεν συντηρήθηκαν μέχρι το τέλος), και πέραν από τις μεγάλες αποδόσεις, η ποιοτική διάσταση είναι αυτή που δίνει πόντους.
Κι αυτό διότι η διάχυση της έτσι κι αλλιώς αυξημένης ρευστότητας είναι προφανής, παράλληλα με την κινητοποίηση σε όλους τους κλάδους.
Πρωταγωνιστές παραμένουν τα χαρτιά που συνεχώς σχολιάζουμε ως τα πλέον προτιμητέα από το ταμπλό, καθώς η εικόνα που δείχνουν είναι ξεκάθαρα θετική.
Η κρίση που πήγε να δημιουργηθεί στο Ισραήλ φαίνεται να περνά, κάτι που αποδεικνύεται από την εξομάλυνση σε όλα τα ταμπλό, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας.
Αλλιώς λογιζόμενο, αν οι επενδυτές θεωρούσαν ότι η επίθεση της Χαμάς θα είχε προεκτάσεις, τα Χρηματιστήρια δεν θα ήταν σε αυτήν την κατάσταση.
Κατά τα λοιπά, το επίπεδο των 1210 του Γενικού Δείκτη αφορά στην πρώτη αντίσταση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, που χοντρικά θα κρίνει εάν ο Δείκτης αναιρέσει το σήμα εξόδου από την ανοδική τάση που έχτιζε 12 μήνες.
Παράλληλα, λόγω του ότι η συγκυρία “πέταξε έξω” όλους τους βραχυπρόθεσμους, ενδέχεται αν συνεχίσει το ανοδικό σενάριο, να συνεχίσει με ένταση ίσως ισχυρότερη και από αυτήν που τόσον καιρό είδαμε, λαμβάνοντας υπόψη και την έναρξη του stock picking των νέων θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Στην ειδησεογραφία παραμένει και θα παραμείνει για καιρό η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, που αφενός λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία, αφετέρου βάζει “φρέσκα” κεφάλαια σε ήδη υψηλά επιπεδα και που πιθανότατα να μην έχουν μικρό χρονικό ορίζοντα επένδυσης.
Ειδική μνεία στην ελκυστική, θεωρητικά, ΑΜΚ της ΙΝΛΟΤ, που θα δώσει στην πολύπαθη μετοχή μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς πιθανότατα θα την απεγκλωβίσει από την αγορά επιτήρησης, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει εκθετικά τη χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας.
Προς αυτό, υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία ήταν ..πασίγνωστη για το μεγάλο πρόβλημα με τον δανεισμό της, ο οποίος μέχρι το 2019, είχε σχεδόν 800 (;) εκατομμύρια, κάτι που αφενός της διέλυε τη συνολική εικόμα στον ισολογισμό, αφετέρου την ανάγκασε σε επαναδιαπραγμάτευση με τους ομολογιούχους, που τερμάτισε (καλοκαίρι του 2021) με μια μέση λύση παράτασης αποπληρωμής και μείωση αξίας κατά 163 εκατ. ευρώ.
Ως προς την τρέχουσα διαδιασία ΑΜΚ, πρόκειται για τη δεύτερη στο τελευταίο 18μηνο. Το καλοκαίρι του 2022 είχε λάβει χώρα ΑΜΚ ύψους 129 εκατ. ευρώ που επέτρεψε στην εταιρεία να «μαζευτεί», καθώς εξαγόρασε τη θυγατρική στις ΗΠΑ, ενώ συνοδεύτηκε από καλά χρηματοοικονομικά δεδομένα και ενίσχυση κερδοφορίας. Ενδεικτικά, τα EBITDA έφθασαν στα 123 εκατ. ευρώ για το 2022 (από 66 το 2020), με τις ζημίες να απαλείφονται σταδιακά μέχρι να εμφανιστούν μετά από χρόνια καθαρά κέρδη: το 2022 οι ζημίες ήταν της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον είδαμε κέρδη 24 εκατ. ευρώ για την απερχόμενη χρήση του 2022 (και 9 στο α’ εξάμηνο 2023).
Η υφιστάμενη ΑΜΚ αφορά σε 135 εκατ. ευρώ, κάτι που θα της επιτρέψει να βγει από την επιτήρηση, δεδομένου ότι και θα ενισχυθεί το free float και τα ίδια κεφάλαια θα είναι θετικά. Οι όροι της ΑΜΚ ευνοούν τη συμμετοχή των νέων χωρίς να πληγεί η θέση των παλαιών, ιδίως μεγαλομετόχων. Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία μεγάλων χαρτοφυλακίων να τοποθετούντο από το ταμπλό για να πάρει τα δικαιώματα, αν επιμείνει κανείς, θα έχει ευκαιρία να αγοράσει δικαιώματα που ξεκινούν να διαπραγματεύονται (θα δούμε σε τί τιμή), ώστε να πάρει μετοχές από τη διαδικασία και να φτιάξει μια μέση τιμή κτήσης ανάλογα την τιμή του δικαιώματος.
Τονίζεται ότι η ΙΝΛΟΤ αφορά σε μια άκρως επικίνδυνη μετοχή σε όρους μεταβλητότητας και εμπορευσιμότητας, και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές, άσχετα με τις όποιες προσδοκίες για την μελλοντική της πορεία. Οι οποίες φαίνονται θετικές.