Σε αρνητικά εδάφη διολισθαίνει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη διεθνή αβεβαιότητα να επανέρχεται στο προσκήνιο και να εντείνει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, οι οποίες και κυριαρχούν πλέον.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,03% στις 1.170,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.854,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,71% στις 910,89 μονάδες.

Ήπιες πιέσεις και νευρικότητα στις ευρωαγορές

Προσπάθειες ελέγχου των πιέσεων

Αν και η αγορά προσπάθησε να οριοθετήσει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, η διεθνής αβεβαιότητα επανήλθε, ειδικά από το μέτωπο των ενεργειακών εξελίξεων, με το πετρέλαιο να βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε ιρανικά τάνκερ που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο. Αν και το γεγονός αυτό είναι ήσσονος σημασίας, εντούτοις έχει εντείνει τις ανησυχίες για πιθανή απάντηση του Ιράν, ειδικά την ώρα που οι φόβοι γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι μεγάλοι.

Έτσι, το ΧΑ ακολουθεί την επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, μην μπορώντας μάλιστα να ανακόψει τις κινήσεις που ευλόγως έβγαιναν μετά από τρεις ημέρες ανόδου. Το ζητούμενο επομένως είναι να μην γενικευτούν αυτές, παίρνοντας διαστάσεις risk off, οδηγώντας και πάλι την αγορά στο πτωτικό κανάλι που προσπάθησε να σπάσει τις προηγούμενες ημέρες.

Από χτες άλλωστε το ΧΑ έδειξε ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις διεθνείς εξελίξεις, ειδικά μάλιστα στο μέτωπο των αναταράξεων στην αγορά ομολόγων, καθώς οι πιέσεις του άρχισαν την ώρα που υπήρξε ένα μίνι κύμα πωλήσεων στους τίτλους μεγάλων οικονομιών. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς παραμένει σε επαφή με τη ζώνη του 5%, με τους φόβους μιας κρίσης από το αυξημένο κόστος δανεισμού να διαχέεται σε όλες τις αγορές του κόσμου, με το ΧΑ να μην αποτελεί εξαίρεση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Jumbo, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Alpha Bank και Λάμδα σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή και Quest.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, Coca Cola, Autohellas, Σαράντης, Τιτάν, Motor Oil και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών