Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή σε χώρες της Μέσης Ανατολής και πέραν αυτής για να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους και να καταδικάσουν το Ισραήλ, το οποίο ενέτεινε τις επιθέσεις του στη Γάζα σε αντίποινα για τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ.
Δεν εμπλέκεται ελληνικό πλοίο στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς όπως ανέφερε δημοσίευμα του ΒΒC
Εβραϊκές κοινότητες στη Γαλλία και αλλού σχεδίαζαν επίσης να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, που αποτέλεσε τη μαζικότερη σφαγή αμάχων στην ιστορία του Ισραήλ.
Το τέμενος Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής ως πιθανό σημείο ανάφλεξης την Παρασκευή, που αποτελεί την ιερή ημέρα των μουσουλμάνων.
Κάλεσμα σε ξεσηκωμό
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, κάλεσε τους Παλαιστίνιους να ξεσηκωθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον αποκλεισμένο παράκτιο θύλακα, καλώντας τους να διαδηλώσουν στο τέμενος και να αντιμετωπίσουν τα ισραηλινά στρατεύματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Το συγκρότημα στην περιτειχισμένη Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα και ο πιο ιερός τόπος για τους Εβραίους, οι οποίοι το αποκαλούν Όρος του Ναού.
Από την επίθεση της Χαμάς -που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες κυβερνήσεις- κατά ισραηλινών κοινοτήτων το περασμένο Σαββατοκύριακο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι. Οι περισσότεροι ήταν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.
Από τότε το Ισραήλ σφυροκοπεί την πυκνοκατοικημένη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.500 Παλαιστίνιοι να έχουν χάσει τη ζωή τους. Μια χερσαία εισβολή στον πολιορκημένο θύλακα, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε λουτρό αίματος, φαίνεται ότι επίκειται.
Υπήρξε ισχυρή υποστήριξη και συμπάθεια για το Ισραήλ από τις δυτικές κυβερνήσεις και πολλούς πολίτες για τις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά η ισραηλινή απάντηση προκάλεσε επίσης οργή, ιδίως σε μεγάλο μέρος του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου.
Χιλιάδες στους δρόμους
Στη Βαγδάτη την Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ, ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και καίγοντας την ισραηλινή σημαία, ενώ φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
«Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στον αγώνα και να απαλλάξουμε τους Παλαιστίνιους από τις ισραηλινές θηριωδίες», δήλωσε ο Muntadhar Kareem, 25 ετών, δάσκαλος.
Ήταν ντυμένος με ένα λευκό σάβανο, όπως και οι περισσότεροι διαδηλωτές, για να συμβολίσει την ετοιμότητά τους να πολεμήσουν μέχρι θανάτου.
Κρατικά οργανωμένα συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ιράν – η κυβέρνηση του οποίου είναι ο κύριος υποστηρικτής της Χαμάς και ένας από τους κύριους εχθρούς του Ισραήλ – για την υποστήριξη της μαχητικής ομάδας και κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών της Γάζας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
«Θάνατος στο Ισραήλ. Θάνατος στον Σιωνισμό!» φώναζαν οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και σημαίες της ισχυρής λιβανέζικης ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν τις ιρανικές συγκεντρώσεις ως «κραυγές ενός κοινού πόνου… Του πόνου της καταπάτησης της ανθρωπότητας από το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ)».
Στην ανατολική Ασία
Στην Ινδονησία, ο ισλαμιστής κληρικός Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, ο ύποπτος εγκέφαλος των βομβιστικών επιθέσεων στο Μπαλί το 2002, που στοίχισαν τη ζωή σε 202 ανθρώπους, συμμετείχε σε δεκάδες άτομα σε πορεία κατά του Ισραήλ στην πόλη Σόλο της Ιάβας.
«Δεν μπορούμε να είμαστε αδύναμοι απέναντι στο Ισραήλ», είπε σε ομιλία του προς τους διαδηλωτές που κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες. «Ας ελπίσουμε ότι, μεταξύ αυτών των νέων ανθρώπων, υπάρχουν κάποιοι έτοιμοι να σταλούν στα (παλαιστινιακά εδάφη)».
Στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές Ντάκα, μουσουλμάνοι ακτιβιστές φώναζαν συνθήματα καθώς διαμαρτύρονταν για τις ενέργειες του Ισραήλ μετά την προσευχή της Παρασκευής στο εθνικό τέμενος Baitul Mukarram.
Μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Τόκιο. Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πινακίδες και φώναζαν συνθήματα όπως «Ισραήλ, τρομοκράτης» και «Ελεύθερη Παλαιστίνη».
Στη Σρι Λάνκα, οι διαδηλωτές κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν: «Παλαιστίνη δεν θα περπατήσεις ποτέ μόνη σου».
Διαδηλωτές βγήκαν επίσης στους δρόμους στην περιοχή Κασμίρ της Ινδίας, αν και οι προσευχές της Παρασκευής στο κύριο τέμενος στην πρωτεύουσα της περιοχής Σριναγκάρ ακυρώθηκαν για να αποφευχθούν ταραχές. Κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Αλλάχ προστάτεψε τους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα και την Παλαιστίνη».
Συγκεντρώσεις υπέρ των Παλαιστινίων προγραμματίστηκαν επίσης στη Ρώμη, το Μόναχο, την Κωνσταντινούπολη, το Βελιγράδι και άλλες πόλεις.
Ολονυκτίες υπέρ του Ισραήλ
Από την άλλη πλευρά της σύγκρουσης, οι Εβραίοι σε ευρωπαϊκές πόλεις επρόκειτο επίσης να πραγματοποιήσουν ολονυκτίες και συγκεντρώσεις υπέρ του Ισραήλ.
Στη Βαρσοβία, ο Αρχιραββίνος της Πολωνίας, Michael Schudrich, ήταν προγραμματισμένο να ηγηθεί μιας πολυθρησκευτικής προσευχής για την ειρήνη. Μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας επρόκειτο να συγκεντρωθούν στη μεγαλύτερη συναγωγή του Παρισιού για το Σάββατο το απόγευμα της Παρασκευής.
Στο Παρίσι το βράδυ της Πέμπτης, η γαλλική αστυνομία έριξε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει απαγορευμένη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον γαλλικό λαό να μην μεταφέρει τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στο σπίτι του.
Η κυβέρνησή του είχε απαγορεύσει νωρίτερα τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, λέγοντας ότι «είναι πιθανό να προκαλέσουν διαταραχές της δημόσιας τάξης».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν λάβει μέτρα για την προστασία των εβραϊκών και μουσουλμανικών κοινοτήτων ενόψει των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων.
Στην Ολλανδία, τα εβραϊκά σχολεία έκλεισαν για την Παρασκευή για λόγους ασφαλείας, ενώ στο Λονδίνο δύο εβραϊκά σχολεία έκλεισαν επίσης λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
Latest News
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός– Προειδοποίηση για τσουνάμι
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 49 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.
Μητσοτάκης: Στη Σαουδική Αραβία συνοδεία έξι υπουργών – Αναβάθμιση των σχέσεων
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο στόχος της συνάντησης με τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman
Ξεκίνησε η συγκέντρωση δεδομένων στο deiktesOTA.gov.gr
Η ψηφιακή πλατφόρμα συγκεντρώνει ανωνυμοποιημένα δεδομένα για 770 στοιχεία και 167 δείκτες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ