
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή σε χώρες της Μέσης Ανατολής και πέραν αυτής για να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους και να καταδικάσουν το Ισραήλ, το οποίο ενέτεινε τις επιθέσεις του στη Γάζα σε αντίποινα για τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ.
Δεν εμπλέκεται ελληνικό πλοίο στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς όπως ανέφερε δημοσίευμα του ΒΒC
Εβραϊκές κοινότητες στη Γαλλία και αλλού σχεδίαζαν επίσης να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, που αποτέλεσε τη μαζικότερη σφαγή αμάχων στην ιστορία του Ισραήλ.
Το τέμενος Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής ως πιθανό σημείο ανάφλεξης την Παρασκευή, που αποτελεί την ιερή ημέρα των μουσουλμάνων.

Βαγδάτη
Κάλεσμα σε ξεσηκωμό
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, κάλεσε τους Παλαιστίνιους να ξεσηκωθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον αποκλεισμένο παράκτιο θύλακα, καλώντας τους να διαδηλώσουν στο τέμενος και να αντιμετωπίσουν τα ισραηλινά στρατεύματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Το συγκρότημα στην περιτειχισμένη Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα και ο πιο ιερός τόπος για τους Εβραίους, οι οποίοι το αποκαλούν Όρος του Ναού.

Υεμένη
Από την επίθεση της Χαμάς -που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες κυβερνήσεις- κατά ισραηλινών κοινοτήτων το περασμένο Σαββατοκύριακο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι. Οι περισσότεροι ήταν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.
Από τότε το Ισραήλ σφυροκοπεί την πυκνοκατοικημένη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.500 Παλαιστίνιοι να έχουν χάσει τη ζωή τους. Μια χερσαία εισβολή στον πολιορκημένο θύλακα, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε λουτρό αίματος, φαίνεται ότι επίκειται.
Υπήρξε ισχυρή υποστήριξη και συμπάθεια για το Ισραήλ από τις δυτικές κυβερνήσεις και πολλούς πολίτες για τις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά η ισραηλινή απάντηση προκάλεσε επίσης οργή, ιδίως σε μεγάλο μέρος του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου.
Χιλιάδες στους δρόμους
Στη Βαγδάτη την Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ, ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και καίγοντας την ισραηλινή σημαία, ενώ φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
«Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στον αγώνα και να απαλλάξουμε τους Παλαιστίνιους από τις ισραηλινές θηριωδίες», δήλωσε ο Muntadhar Kareem, 25 ετών, δάσκαλος.

Σικάγο
Ήταν ντυμένος με ένα λευκό σάβανο, όπως και οι περισσότεροι διαδηλωτές, για να συμβολίσει την ετοιμότητά τους να πολεμήσουν μέχρι θανάτου.
Κρατικά οργανωμένα συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ιράν – η κυβέρνηση του οποίου είναι ο κύριος υποστηρικτής της Χαμάς και ένας από τους κύριους εχθρούς του Ισραήλ – για την υποστήριξη της μαχητικής ομάδας και κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών της Γάζας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
«Θάνατος στο Ισραήλ. Θάνατος στον Σιωνισμό!» φώναζαν οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και σημαίες της ισχυρής λιβανέζικης ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν τις ιρανικές συγκεντρώσεις ως «κραυγές ενός κοινού πόνου… Του πόνου της καταπάτησης της ανθρωπότητας από το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ)».
Στην ανατολική Ασία
Στην Ινδονησία, ο ισλαμιστής κληρικός Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, ο ύποπτος εγκέφαλος των βομβιστικών επιθέσεων στο Μπαλί το 2002, που στοίχισαν τη ζωή σε 202 ανθρώπους, συμμετείχε σε δεκάδες άτομα σε πορεία κατά του Ισραήλ στην πόλη Σόλο της Ιάβας.
«Δεν μπορούμε να είμαστε αδύναμοι απέναντι στο Ισραήλ», είπε σε ομιλία του προς τους διαδηλωτές που κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες. «Ας ελπίσουμε ότι, μεταξύ αυτών των νέων ανθρώπων, υπάρχουν κάποιοι έτοιμοι να σταλούν στα (παλαιστινιακά εδάφη)».

Κέιπ Τάουν
Στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές Ντάκα, μουσουλμάνοι ακτιβιστές φώναζαν συνθήματα καθώς διαμαρτύρονταν για τις ενέργειες του Ισραήλ μετά την προσευχή της Παρασκευής στο εθνικό τέμενος Baitul Mukarram.
Μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Τόκιο. Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πινακίδες και φώναζαν συνθήματα όπως «Ισραήλ, τρομοκράτης» και «Ελεύθερη Παλαιστίνη».
Στη Σρι Λάνκα, οι διαδηλωτές κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν: «Παλαιστίνη δεν θα περπατήσεις ποτέ μόνη σου».

Δουβλίνο
Διαδηλωτές βγήκαν επίσης στους δρόμους στην περιοχή Κασμίρ της Ινδίας, αν και οι προσευχές της Παρασκευής στο κύριο τέμενος στην πρωτεύουσα της περιοχής Σριναγκάρ ακυρώθηκαν για να αποφευχθούν ταραχές. Κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Αλλάχ προστάτεψε τους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα και την Παλαιστίνη».
Συγκεντρώσεις υπέρ των Παλαιστινίων προγραμματίστηκαν επίσης στη Ρώμη, το Μόναχο, την Κωνσταντινούπολη, το Βελιγράδι και άλλες πόλεις.
Ολονυκτίες υπέρ του Ισραήλ
Από την άλλη πλευρά της σύγκρουσης, οι Εβραίοι σε ευρωπαϊκές πόλεις επρόκειτο επίσης να πραγματοποιήσουν ολονυκτίες και συγκεντρώσεις υπέρ του Ισραήλ.
Στη Βαρσοβία, ο Αρχιραββίνος της Πολωνίας, Michael Schudrich, ήταν προγραμματισμένο να ηγηθεί μιας πολυθρησκευτικής προσευχής για την ειρήνη. Μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας επρόκειτο να συγκεντρωθούν στη μεγαλύτερη συναγωγή του Παρισιού για το Σάββατο το απόγευμα της Παρασκευής.

Νέα Υόρκη
Στο Παρίσι το βράδυ της Πέμπτης, η γαλλική αστυνομία έριξε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει απαγορευμένη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον γαλλικό λαό να μην μεταφέρει τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στο σπίτι του.
Η κυβέρνησή του είχε απαγορεύσει νωρίτερα τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, λέγοντας ότι «είναι πιθανό να προκαλέσουν διαταραχές της δημόσιας τάξης».

Κέιπ Τάουν
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν λάβει μέτρα για την προστασία των εβραϊκών και μουσουλμανικών κοινοτήτων ενόψει των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων.
Στην Ολλανδία, τα εβραϊκά σχολεία έκλεισαν για την Παρασκευή για λόγους ασφαλείας, ενώ στο Λονδίνο δύο εβραϊκά σχολεία έκλεισαν επίσης λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.


Latest News

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση

Η Nissan σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στις ΗΠΑ λόγω δασμών
Πέρυσι, η Nissan παρήγαγε σχεδόν 525.600 οχήματα στις ΗΠΑ αρκετά μακριά απο τη δυνατότητα του ενός εκατομμυρίου που έχουν οι εγκαταστάσεις της

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μπάρα πρωτεΐνης
Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για την ανάκληση προϊόντος στο οποίο ανιχνεύτηκε γλουτένη, ενώ στη συσκευασία αναγράφεται ότι είναι «χωρίς γλουτένη»

Η «μάχη» του χάρτη Ελλάδας – Τουρκίας – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η σημασία του
Τι δεν είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και ποια η σχέση του με το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Η σημασία του χρόνου ανακοίνωσης και η προθεσμία της ΕΕ